Stukanie po wymianie oleju.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Mam takie skromne pytanko. Po zakupie essinki wymieniłem se olejek (zaznaczam, że nie wiem co było poprzednio) na Castrol GTX Magnatec 5W40, no i problem. Teraz mój kochany silniczek chodzi jak diesel (1,6 16V). Więc tak se myślę, że chyba 5W40 jest za żadki.
Więc pytanko, czy wymiana na pół syntetyka lub w ostateczności minerala coś pomoże ????
Jeżeli już to na jaki ???

Z góry dzięki za pomoc.

ja wymienilem na mineralnego mobila 15w40 i tez mi lekko ropnie chodzi <1.6 16v> moze to tak ma

pewnie popychacze ci stukaja

Część wlałes za rzadki olej i popychacze hydrauliczne ci graja, do tego modelu powinno lac sie olej ze specyfikacja forda 10w30 lub w zastepstwie 10w40..:]

Cytat:
2005-09-25 12:07:58, PINKY pisze:
Część wlałes za rzadki olej i popychacze hydrauliczne ci graja, do tego modelu powinno lac sie olej ze specyfikacja forda 10w30 lub w zastepstwie 10w40..:]

Znaczy się wymiana oleju powinna pomóc ????
Ale tak się ładnie kręci na tym olejku, trudno

10W30 - to mineral czy półsyntetyk ??? i czy to mu nie zaszkodzi

NAPEWNO POMOZE 10W30 TO PÓŁSYNTETYK ALE JEST DROGI WLEJ 10W40 ...

Cytat:
2005-09-25 12:07:58, PINKY pisze:
Cdo tego modelu powinno lac sie olej ze specyfikacja forda 10w30

Nie ma takiego!

ja do mojego 1.6 16V z przebiegiem 85000 km leje orginalny fordowski olej - nie pamiętam specyfikacji - i zero problemów, żadnych dziwnych odgłosów a i cena jest normalna. Skoro producent przewidział taki olej i go zaleca a w dodatku nie jest drogi to myśle że warto go lać

ja do swolego leje Mobil 10W40, zawsze na poczatku klekocza popychacze dopoki silnik sie troche nie nagrzeje! moze u ciebie dlatego tak stuka...

jeszcze API musi sie zgadzać z wymogami Forda lub byc wyższe...

Ja także zalałem Castrola i ..... więcej tego nie zrobię.

Silnik głośno pracuje, szczególnie jak jest zimny. Wcześniej miałem oryginalny Forda i nie było takich dźwięków.

hejka
ja po sprowadzeniu samochodu z niemiec zalalem BP Visco 2000 mineralnym 15W-50 i chyba przesadzilem jak myślicie?
czy jakbym teraz chcial zmienić na orginalny fordowski to będą jakieś problemy?

Wedłóg FORDA do tego silnika zalecany jest 5w30 lub 10w40 .Patrz książka obsługi .
Mój silnik ma przejechane 190tyś i zalałem 10w 40.
Osobiście niejestem zwolenńikiem 5w40 i innym olejom syntetycznym kupowanie ich to wyżucanie pieniędzy w błoto.

Pozdrawiam.

Ato co ci stuka to mogąbyć popychacze bo jesli był wlany przedtem minerał to mógł się zważyć z syntetykiem i trzeba wylukac stary olej i zalać nowy jeszcze razolej .