Potrzebuję pomocy ze schematem elektrycznym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przestała mi działać zapalniczka, jej oświetlenie oraz oświetlenie popielniczki. Znalazłem te elementy na schemacie (nr 10) i co dalej? Co powinienem z niego wyczytać? Pytanie może śmieszne ale chciałbym to naprawić. Bezpiecznik jest OK.

ze schamatu wynika, ze zapalniczka, jej oswietlenie oraz oswietlenie popielniczki maja wspolne zasilanie. bezpiecznik ok, ale czy aby napiecie dochodzi do zapalniczki? wspolna jest rowniez masa. szczerze mowiac nie mam pojecia co mialbym tu jeszcze napisac. w zasadzie schemat mowi juz wszystko...

Cytat:
2005-09-23 21:11:59, draakhul pisze:
... co dalej? Co powinienem z niego wyczytać? Pytanie może śmieszne ale chciałbym to naprawić. Bezpiecznik jest OK.

Pytanie wcale nie jest śmieszne, po prostu ze schematu wiele więcej nie wyczytasz.
Gdzieś jest przerwa w obwodzie.
1. Sprawdź czy działa oświetlenie komputerka pokładowego - jest gdzieś miejsce połączenia kabli zasilających, i prawdopodobnie tam może być brak kontaktu.
2.Równie dobrze może być przerwa na przewodzie masowym gniazda zapalniczki.

Jeśli masz próbnik napięcia to zobacz czy w gnieździe zapalniczki jest napięcie względem masy - jak jest to masz przerwę na obwodzie masy.
Jeśli nie ma napięcia to próbnikiem sprawdź czy jest w gnieździe masa - jeden kabel próbnika pod jakikolwiek bezpiecznik pod napięciem - drugi - w gniazdo. Jak masz napięcie to znak, że uszkodzony przewód napięciowy gniazda zapalniczki.
Tak czy inaczej trzeba namacalnie sprawdzić te kable i wymacać ewentualną przerwę/zły kontakt.

Kabel napięciowy ma kolor czarny 1 mm2, a masowy brązowy 1 mm2.

PZDR