Próba prędkości - Getz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Własnie przekręciłem książkowy okres "docierania" (2000 km). Czas był najwyższy wkręcić malucha na wyższe obroty. Spróbowałem dziś w drodze od teściowej (wiadomo człowiek w..iony to i noga cięższa ). Wrażenia przy 150 takie sobie, głośno, ale czuję jeszcze zapas mocy (bardzo nie żyłowalem Gacka, bo dzidziuś i żona na pokładzie ). Imho, mały minus to zawieszenie, wczesniej jeżdziłem matizkiem i wydawało mi się że skacze przy 130 ale Getz jeszcze bardziej niespokojny jest. Fakt, że droga niezbyt równa (Zamość-Przeworsk) i na E4 (Przeworsk-Rzeszów) już równo szedł, ale myślałem że ciut lepiej będzie. Ogólnie nie jest źle, czuję że wózek ma duszę .

masz chyba tego 1.1 ? bo 1.3 po dłuższym rozpędzaniu dochodzi do 180

No to ja nie wiem, ja się przy 150 czuję jakby to była prędkość podróżna, nawet powyżej 170 nie skacze i jazda z taką prędkością w ogóle nie jest stresująca

MacTB, Ty masz takie szerokie opony, że nie dziwne, że nie skacze. Ja mam 175/65R14 i z powodu skakania właśnie przymierzam się do 185/55R15. A niespokojny się robi powyżej 140-150km/h. Przy 140km/h można spokojnie jechać, prędkość podróżna. Getz 1.3

Ja już wcześniej pisałem w jakimś poscie o mojej prędkości. GETZ 1.1L na A4 rozwinąłem 170!!! Więcej już nie dał rady!Dla mnie prędkość podróżna to 120-130 km/h. Ale i tak mam wrażenie, że brakuje mu mocy. Opny standard 155/80/13 (koreańskie śmiecie), a co do zawieszenia jestem mile zaskoczony - przy szybkich zakrętach się nie kładzie, nerwowo się nie zachowuje i całkiem pozytywnie jedzie. narazie przejechałem 7500km, zobaczymy co będzie dalej.
OT - ile wam palą Gacki? Ja wyliczylem średnią z 7000 km i wyszło ok. 6,5L/100km. Jeżdzę głównie po mieście (stoję więcej niż jeżdzę - POZNAŃ he,he).

Pozdrawiam Gackomaniaków

Mnie też zawieszenie bardzo miło zaskoczyło, jest zestrojone jak dla mnie w sam raz, ładnie tłumi drgania, nie hałasuje, a przy tym jest wystarczająco twarde żeby nie zrywać lusterkami żwiru z poboczy na zakrętach
Co do średneigo zużycia to już gdzieś pojawił się ten temat na forum.
Ja za bardzo tego nie liczę, ale przy spokojnej jeździe w zeszłym roku na trasie Warszawa - Stegna (nad morzem ) spalił średnio około 6.7 - 6.8 na 100 km (motor 1599ccm, opony 195/45R16)

Witam.
Podłącze się do wątku. Mój 1,3 kurtka mać skacze i to chyba nieźle. Odczucie może być nieco nieprawdziwe bo wczesniej jezdzilem Meganką. A co do spalania to jazda po mieście nie przekraczając 3,5tys obr to ok 6,8 l /100km, jazda po miescie przekraczając 4000obr/min to 6,8 l /100km. Ciekawa sprawa, nie zauważyłem żeby więcej palił pomimo dużo ostrzejszej jeździe.
Pozdrawiam

MacTB a ta Twoj bzyk to to samo pozostale gacki ( 1.3 i 1.1 ) czy juz wyjechal moze z jakimis modyfikacjami ?

NO ja jechałem gacem w 5 osob plus bagaz..z łodzi do katowic 180km| przy 4800obr,,i mi nic nie skakało w nim

Cytat:
2005-06-26 01:03:57, eqs pisze:
MacTB a ta Twoj bzyk to to samo pozostale gacki ( 1.3 i 1.1 ) czy juz wyjechal moze z jakimis modyfikacjami ?

Odpowiedź trochę po czasie
Mój oprócz silnika jest taki sam jak inne No nie licząc jakiejś kosmetyki, np pluszakowej podsufitki