Podłączenie 4 głośników do radia z 2 kanałami.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam seryjne radio z wyjściem 2x30W i do tego podłaczone dwa równierz seryjne głośniki.
Chciałbym dołożyć do tego tweetery i zmienic aktualne 2 głośniki na coś lepiej grającego.
Pytanie dotyczy podłaczenia tweeterów.Jak to zrobić mając tylko 2 wyjścia z radia.
Czy spiąć razem po tweterze i głośniku na 1 kanał czy można zastosowac tu inne rozwiązanie??

Pozdrawiam

Żeby Ci lepiej zagrało przydałby się dwudrożny odseperowany zestaw: do drzwi - najlepiej 16cm lub ewentualnie 13cm + tweetery; trzeba także pomyśleć o wygłuszeniu drzwi matami bitumicznymi - potrzeba ok 10-12 mat - koszt na allegro ok 60-70zł

Głośniki możesz podłączyć równolegle lub dokupić zwrotnicę, która oddziela wysokie tony od niskich.

Jeżeli chodzi o firmę, odradzam boshmany - pełno ich na allegro ale nie sądze żeby zagrały lepiej niż seryjne głośniki. Już lepiej kupić odseperowany zestaw MacAudio- ok 150 na allegro. Jeżeli interesują Cię lepsze(i droższe) głośniki-poczytaj trochę na forum i porozglądaj się za firmami phonocar, hertz, pyle.

[ wiadomość edytowana przez: generau dnia 2005-09-22 15:30:19 ]

[ wiadomość edytowana przez: generau dnia 2005-09-22 15:31:06 ]

Drzwi będę niedługo wygłuszał bo nosze się z tym zamiarem od jakiegoś czasu nie tylko ze względu na audio (przy zamykaniu huk jak w konserwie).
Głośników niestety nie mam w drzwiach tylko tuż przy drzwiach w desce rozdzielczej 10 cm.Tweetery tez będe musiał kupić jakies na podstawkach bo nei ma nie miejsca w słupkach.
O Boshmanach oczytałem sie wiele niepochlebnych opini i raczej bym się na nie nie decydował.Szukam czegoś dośc dobrze grającego w nie za wysokich cenach.nie jestem audifilem i nie zalezy mi az tak bardzo na super czystym dźwięku.