Skladowanie letnich gum podczas zimy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Chcialbym wiedziec gdzie chowac opony zimowe. Moje pytanie bierze sie z tego iz ja letnie gumy lada dzien zdejme, zaloze zimowki i letnie powedruja do piwnicy (po wczesniejszym wlozeniu ich w worki foliowe). Nie wiem czy to dobre miejsce. Moze powinienem zainwestowac paredziesiat zlotych i dac je na przechowanie do gumiarza.
Co o tym sadzicie?
Gdzie chowacie swoje opony

ja swoje w nieogrzewanym garazu, i mniej wiecej w polowie zimy przekladam na druga strone

gdzies kiedys slyszalem ze wazne by opony nie lezaly w zbyt cieplym miejscu

zalezy ile masz miejsca

i czy możesz sobie pozwolić na to żeby stały w pozycji pionowej jedna koło drugiej

jak tam zawsze pozostawiam, nie kładąc ich jedną na drugą w kolumne .

a ja pospawalem sobie stojak i wszystkie kola wisza sobie spokojnie calutka zime

Ja wieszam całe koła na hakach w scianie garazu i slyszalem ze takie rozwiazanie jest najlepsze bo guma nie stoi w miejscu i nie odgniata sie pod wplywem wlasnego ciezaru ...

Moim zdaniem to że guma odkłada się czy tam odgniata podczas gdy koła leżą jedno na drugim jest chyba nieco przsadzonym stwierdzeniem. Jeśli oczywiście mówimy o kołach, a niesamych oponach. Koło napompowane raczej nie ulegnie zniekształceniu pod wpływem kilku kilogramów, pomyślcie co by się stało gdyby samochód o masie około 1 T stał przez jakiś czas - opony do wymiany. Natomiast jeśli chodzi o przechowywanie samych opon to tutaj też nie sądzę żeby ich przechowywanie jedna na drugiej miało bardzo negatywny wpływ. Widziałem nie raz duży magazyn z oponami wierzcie mi opony nie wiszą na wieszakach, ani nie stoją jedna obok drugiej, poprostu zwyczajnie są poukładany w "stosy" i to nie w ilości 4 szt. Zgodzę sie tylko z jednym, że lepiej jest trzymać opony w chłodnej piwnicy czy zimnym garażu niż w zbyt wysokiej temperaturze- pewnie ten czynnik będzie miał największy wpływ na starzenie się gumy. Pozostałe mity raczej wkładam między bajki.
Pozdrawiam.

P.S.
A jeśli chodzi o uchwyty na ścianie to jest to pewnie najpraktyczniejsze rozwiązanie jeśli chodzi o przechowywanie opon, ponieważ nie zabiera cennego miejsca w garażu.

[ wiadomość edytowana przez: R_O_Y dnia 2005-11-14 11:25:24 ]

Cytat:
2005-11-14 11:22:26, R_O_Y pisze:
Moim zdaniem to że guma odkłada się czy tam odgniata podczas gdy koła leżą jedno na drugim jest chyba nieco przsadzonym stwierdzeniem. Jeśli oczywiście mówimy o kołach, a niesamych oponach. Koło napompowane raczej nie ulegnie zniekształceniu pod wpływem kilku kilogramów, pomyślcie co by się stało gdyby samochód o masie około 1 T stał przez jakiś czas - opony do wymiany. Natomiast jeśli chodzi o przechowywanie samych opon to tutaj też nie sądzę żeby ich przechowywanie jedna na drugiej miało bardzo negatywny wpływ. Widziałem nie raz duży magazyn z oponami wierzcie mi opony nie wiszą na wieszakach, ani nie stoją jedna obok drugiej, poprostu zwyczajnie są poukładany w "stosy" i to nie w ilości 4 szt. Zgodzę sie tylko z jednym, że lepiej jest trzymać opony w chłodnej piwnicy czy zimnym garażu niż w zbyt wysokiej temperaturze- pewnie ten czynnik będzie miał największy wpływ na starzenie się gumy. Pozostałe mity raczej wkładam między bajki. Pozdrawiam. P.S. A jeśli chodzi o uchwyty na ścianie to jest to pewnie najpraktyczniejsze rozwiązanie jeśli chodzi o przechowywanie opon, ponieważ nie zabiera cennego miejsca w garażu. [ wiadomość edytowana przez: R_O_Y dnia 2005-11-14 11:25:24 ]

absolutnie się zgadzam, robie tak samoj jak kolega i mam dokładnie takie same poglądy i spostrzeżenia

Cytat:
2005-11-14 11:26:13, Remarq pisze:
absolutnie się zgadzam, robie tak samoj jak kolega i mam dokładnie takie same poglądy i spostrzeżenia

To oznacza Rmarqu ze twoje opny sa w dobrym stanie: czy to ltetnie czy to zimowe.
Heeeeee
Ja jak juz pisalem na poczatku tez przechowuje w piwnicy- ulozone w stosie (ze względu na ilośc zajmowanego miejsca).