Wolne obroty - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Niedawno założyłem instalację do puga 405i - sterownik Bingo M, reduktor Lovato. Problem w tym, że przy schodzeniu z wysokich obrotów albo gaśnie albo wolne obroty są bardzo niskie. Nie jest to problem wdmuchiwanego powietrza bo sytuacja taka ma miejsce także na postoju. Jeżeli podczas obniżania obrotów tak w okolicy 1000 nacisnę lekko pedał gazu i spowolnię prędkość obniżania obrotów to wszystko jest ok. Czy może ktoś miał taki problem albo orientuje się co może być powodem takiego zachowania. Za wszelkie sugestie będą wdzięczny.
Pozdrawiam

Przyczyn może być kilka, a najprawdopodobniejsza to źle wyregulowana instalacja. Poza tym, czy sonda lambda jest w 100% sprawna, bez sondy to różne chocki klocki mogą się dziać. A może zwyczajnie masz źle zaprogramowany komp LPG. Gazownicy go nie nauczyli pracy na LPG np.

Witam.
W programie BINGA przy schodzeniu obrotów widać czy jest bogata czy uboga mieszanka?

Takie sytuacje wystepuja nawet przy instalce bez kompa jezeli membrany reduktora sa jeszcze (lub już) niestabilne.

Te problmy nie występują cały czas. Potrafi przez dłuższy czas być dobrze obroty na poziomie 850 i stoją stabilnie aż w pewnym zupełnie przypadkowym momencie gaśnie. Jak by była źle zaprogramowana centralka to chyba cały czas byłoby źle.
Pozdr

Kurde, ludzie tyle razy pisałem, żeby dokładnie opisywać co boli Wasze furki, bo nikt nie jest wróżką, a Ty Ficek nawet słowem nie wspomniałeś, że te objawy są sporadyczne. Z Twojego opisu wynikało, że dzieje się tak cały czas, a to zmienia zupełnie istotę problemu.

Witam ponownie
W końcu wyjaśniła się przyczyna występowania problemów z obrotami. Po prostu mieszanka była zbyt uboga. Po odpowiedniej regulacji przelatałem ok 2 tyś. km i jest ok. A to że problemy występowały okresowo to chyba świadczy o jakości sprzedawanego gazu. Jeśli zatankowany był lepszy gaz to problemy występowały rzadziej jeśli gazu w gazie było mniej nie dało się jechać.
Pozdrawiam