Coś skrzypi :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Wymieniłem ostatnio gumy stabilizatora bo skrzypiało. Teraz objaw jest podobny, ale dopiero po rozgrzaniu silnika. Jak sie samochodem buja na zimno lub po rozgrzaniu to cisza. Dodatkowo jak juz ciepełka dostanie to przy skrecaniu kierownica tez skrzypi, ale dopiero pod koniec czyli przy maksymalnym skrecie kół. Najbardziej podczas skretu w lewa strone.
Co to moze byc? Łączniki stabilizatora (one raczej pukaja gdy sa zuzyte)? A moze mocowanie amortyzatora? Macie jakis pomysl?
Dodam jeszcze, ze maglownica nie cieknie.

up

czy nikt nic nie jest w stanie poradzic?

up

Skrzypi dokładnie kiedy (bo zdania w Twojej wypowiedzi sa sprzeczne). I gdzie Ci skrzypi-pod maską, czy bardziej z nadkola?

Skrzypi po jakimś czasie gdy silnik sie rozgrzeje. A skąd? Raczej z nadkola. Jest to słyszalne z lewej strony.

prawdopodobnie bedzie to sworzeń
trzeba go nasmarować to powinno pomóc

No tak, jest to jakiś pomysł. Ale najbardziej dziwi mnie to, że po odpaleniu auta tego nie ma. Dopiero po jakimś czasie się zaczyna.

u mnie tezx tak było po przejechaniu paru kilometrów zaczynało skrzypieć najlepiej sprawdz jak zacznie skrzypiec to sie zatrzmaj zgaś silnik i poruszaj na boki kierownicą jak zacznie skrzypieć to w 99% to sworzeń

Dokładnie tak jest jak mówisz Skrzypi po zatrzymaniu samochodu poczas kręcenia kierownicą Ale jak go na boki bujam to jest cisza. Takie same dźwięki wydawał przed wymianą gum stabilizatora. Ale wtedy wystarczyło bujnąć autkiem

to bedzie sworzeń trzeba go nasmarować

Skrzypi po pewnym czasie bo smar w sworzniu od temperatury się rozgrzewa i robi rzadszy zawieszenie pracuje przez cały czas - powstaje tarcie czyli i temperatura, poza tym ciepło promieniuje od silnika. Ot i cała filozofia!!

A z tym kreceniem kierownica to raczej przy wlaczonym silniku poniewaz mam wspomaganie i ciezko jest cokolwiek zrobic z nia przy wylaczonym silniku

Wielkie dzięki za podpowiedzi
Jeszcze w tym tygodniu się tym zajmę i zobaczymy

a moze wpadl tam skrzyp polny

To raczej korniki

panowie macie jakies fotki tego sworznia bo chce go nasmarowac ale nie wiem ktory to

Wlasnie, ja mam dokladnie ten sam problem. Skrzypi przy najezdzaniu na nierownosci, spiacych policjantów, jak naciskam na maske, przy skrecaniu. Beznadziejny dzwiek, jak wjezdzam na osiedle wszyscy slysza. Pierwsza diagnoza ( nie powiem skad ) - musze wymienic tuleje, drazki kierownicze a najlpiej cale wahacze, druga diagnoza - wymienic gumy "ale to bez sensu bo jak wjade w kaluze to przestanie", a dopiero tu przeczytalam o nasmarowaniu sworznia, wiec jutro to uczynie (nie wiem jeszcze co to jest ale sie dowiem).

Agnes TUTAJ masz ksiazke srwisowa wrzucona na serwerek przyda Ci sie

Dzieki wielkie na pewno sie przyda, choc ciezko sie przyznac do swojej niewiedzy