Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
JJJANEK polonez atu plus POŁANIEC | 2005-08-04 13:54:24 dziękuje wlaśnie biorę się za szukanie zakladów montujące lpg wyżej wymienionych centralek ![]() |
JJJANEK polonez atu plus POŁANIEC | 2005-08-04 14:18:05 Ogólnie nad tym się zastanawiałem by zamontować samemu zwłaszcza, że parownik i inne podzespoły są już pomontowane zostało by mi tylko rozłożyć gotową wiązkę przewodów i popodpinać problem może pojawić się z regulacją bo musialbym dokupić dodatkowo interfrejs by poustawiać a po za tym nigdy nie regulowałem instalki lpg |
profil-usunięty | 2005-08-04 14:32:14
dobrze radzę, NIE używaj "gotowej wiązki przewodów"... lepiej wykorzystać z niej złącza do komputera oraz silniczka krokowego a resztę puścić odpowiedniej do występujących obciążeń grubości przewodami. Taka błahostka spowodowała spadek spalania w jednym PN-ie GSI z 18 do 8,9L/100km po trasie... |
JJJANEK polonez atu plus POŁANIEC | 2005-08-04 15:16:28 ma może ktoś z was namiary gdzie mogę założyć w kielcach ,tarnobrzegu lub mielcu Autronic AL-700 lub KME BINGO |
![]() Ambrosios Miłośnik FSO Warszawa | 2005-08-04 15:18:39
O, to rzeczywiscie milo ![]() ![]() |
profil-usunięty | 2005-08-04 15:34:39
ZTCW to taka konstrukcja jest niestety wymagana do tego, by ustrojstwo p.t. "parownik sterowany podciśnieniowo" wogóle miało ochotę działać jakkolwiek (w mądrej książce o LPG pokazywali bardzo brutalnie zdławione doloty powietrza, by parowniki mogły działać jakkolwiek. Mikser musi doprowadzić do zdławienia przelotu w kanale ssącym, by w przewodzie wyjściowym z parownika pojawiło się podciśnienie konieczne do uchylenia się membrany drugiego zaworu, otwierającej wypływ rozprężonego gazu do silnika. Moim zdaniem nie masz o co kopii kruszyć, bo ja w Abimexie GLI mam tak samo (znacznej średnicy przewężenie w postaci miksera palnikowego) i po prostu tak musi być. Czasem sprawdza się powiedzenie pana A.D. - "nie polepszysz, ino spieprzysz..." więc moim zdaniem nie masz co grzebać w tej konstrukcji. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-08-04 17:01:52 Witam.
Dokładnie tak jak pisze Robreg, a żeby było ciekawiej to po wstawieniu szerszego palnika (większa średnica zwężenia) spalanie może drastycznie wzrosnąć i na dodatek będą kłopoty z regulacją. Jjjanek. Zdaje się, że od Ciebie do Jastrzębia Zdroju jest niedaleko, to proponuję wycieczkę do zakładu EcoCar. Właścicielem jest niesamowicie oblatany gość o nicku Croma1. Wystarczy wspomnieć tylko, że dysponuje hamownią podwoziową i oprócz LPG robi różne inne "dziwne" rzeczy np. Nitro link ![]() |
JJJANEK polonez atu plus POŁANIEC | 2005-08-04 18:22:18 Danek dziękuje za namiar faktycznie link ciekawy, ale jednak ode mnie będzie około 250km mnie by pasował namiarem około 70 od domu Np Sandomierz Tarnobrzeg,mielec,kielce |
JJJANEK polonez atu plus POŁANIEC | 2005-08-05 05:06:01 dzwoniłem do jednej z większej firmy mieszczącej się w Szczucinie firma Tankpol i zapytałem się o centralkę Autronic AL-700 to gość powiedział mi, że tego nie montują i jest to pewnie podróbka nie pełna elektronika, bo za pełną elektronikę trzeba zapłacić 600zl za centralkę z montażem
http://www.tankpol.com.pl/ |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-08-05 10:00:13 Autronic AL-700 i 800 to włoski produkt, a Bingo M i S to polska produkcja, oba oryginały, żadne podróby, stąd różnica w cenie. Żeby było śmieszniej to cena wyjściowa (cena producenta) obu kompów jest porównywalna, dopiero u nas w Polsce zaczyna rosnąć cena Autronica. Do Bingo KME dokłada silniki krokowe produkcji austriackiej bodajże, a Włosi pakują swoje. Tak więc coś ten fachman mało zorientowany ![]() [ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2005-08-05 10:04:17 ] |
JJJANEK polonez atu plus POŁANIEC | 2005-08-05 18:43:59 A jak jest w Autronic AL-700 Bingo M czy musi być tu emulator i czy w razie problemu z gazem jest szansa kontynuacji jazdy na paliwie? |
![]() Strohs Polonez Caro 1,6 GLI Sandomierz | 2005-08-05 21:14:06 W każdej instalacji gazowej powinna być możliwość wyboru rodzaju paliwa na którym ma jeżdzić lub odpalać auto zarówno Autronic jak i Bingo to umożliwiają. Jeżeli chodzi o emulator to podejrzewam że chodzi ci o emulator wtryskiwaczy aby uniknąć błędów z komputera benzynowego samochodu. Niektóre komputery sprawdzają czy wtryskiwacze są sprawne i w przypadku ich odłączenia przez centralkę gazową sygnalizują błąd. W przypadku polonezów z zapłonem abimexa i prawdopodobnie bosha nie ma potrzeby stosowania emulatorów wtryskiwaczy gdyż komputer benzynowy nie sprawdza ich obecności. |
iquest Miłośnik FSO PAPlus GSI Kraków | 2005-08-05 21:32:04 Polecam ci Bingo sprawdzony i bardzo dobry w regulacjach. AL-700 bardzo nie ciekawa konstrukcja poczytaj na forum LPG OBD-2 o tym temacie.Masz GSI ten silnik i ECM wymaga troszke wiecej. |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-08-05 22:58:12 moze ja pare slow dorzuce choc na centralkach gazowych nie znam sie -
1)poczytac OBD2 jak ktos juz powiedzial to sprawa zalecana rowniez przeze mnie 2) Abimex to rodzaj wtrysku a nie zapłonu - ale oczywiscie jedno z drugim w miare nierozerwalnie sie wiąze 3) Emulator wtrysku oczywiscie raczej w poldku nie bedzie potrzebny natomiast emulator lambdy nie mógłby sie przydac - projekt na 555 moze podeslac ( juz jest gdzies na tym forum) ale na elektrodzie znajdziesz nawet z plytką rozrysowaną choc ktos tam widzialem twierdzil ze mu nie dziala toto ( moim zdaniem kiepski montaz) |
profil-usunięty | 2005-08-06 00:20:11
Iquest, czy narzekanie na Autronica opierasz o własne doświadczenia, czy tylko o słowo napisane na forum?
RDT, może lepiej zostańmy przy wypowiadaniu się na tematach, w których mamy jakie takie doświadczenie, bo mniej doświadczonych nasze niesprawdzone domysły mogą niepotrzebnie mylić
Ale podczas lektury tego typu stron wypadałoby jednak mieć trochę doświadczenia, by nie strzelać głupot podpowiadanych przez ludzi, którzy mają jakieś przeświadczenia, zero zaś doświadczeń
W silniku GSI jest potrzebny bo jak każdy wielopunkt, komputer wtrysku GSI sprawdza działanie każdego z wtryskiwaczy, celem wyeliminowania pracy silnika bez właściwej mieszanki paliwowo-powietrznej, [EDIT] GLI nie dbał aż tak o swą ekologiczność i nie kontroluje tego, czy wtryskiwacz działa, także przez to, że nie ryzykuje tego, że tylko jeden z cylindrów przestanie działać - od razu da się zauważyć problemy z wtryskiwaczem bo silnik po prostu zacznie się dławić. Z tego powodu wtryski Poloneza GLI nie wymagają emulatora i można bezkarnie odcinać wtryskiwacz, choćby ordynarnym przekaźnikiem rozwiernym...
Tylko po co? RDT, pisząc to, wprowadzasz biednego człowieka w błąd, robiąc to bez żadnej odpowiedzialności za swoje słowa - wiele (o ile nie znakomita większość) komputerów gazowych korzystających z sondy lambda mają wyjście sygnału EOS do komputera benzynowego. I w zależności od tego, jak producent komputera ufa swojej robocie (to znaczy jakości kontroli składu spalin przez komputer LPG podczas jego pracy), to albo wbudowywuje emulator w rdzeń komputera (wtedy sterowanie gazem moze byc bardziej beztroskie), albo pozwala by sygnał wyjściowy sondy był również podawany na komputer benzynowy podczas pracy na gazie. To tyle... mam nadzieję, że post ten będzie istniał na forum przynajmniej tyle, by autor wątku zdążył się z nim zapoznać ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2005-08-06 00:31:33 ] |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-08-06 08:02:47 Brawo Robreg. ![]() Co do emulatorów w Bingo, to ma on oba wbudowane (od sondy i od wtrysku - wersja M jednokanałowy, wersja S wielokanałowy). Możliwość jazdy na LPG lub na benzynie jest wymogiem stawianym przez przepisy dotycz. instalacji gazowych, więc "nie powinien", a musi umożliwiać jazdę na benie. AL 700, to praktycznie taka sama konstrukcja (trochę prostsza), jak Bingo, ale znacznie od niego droższa, wybór nasuwa się sam ![]() |