Co oznacza skreślone kółeczko w schemacie?(zdjecie)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam prosze o szybka pomoc. Wlasnie podlaczam alarm. Wszystko juz wiem tylko nie wiem co oznacza to :

i to

Jest w schemacie normalna zwykła masa a gdzie ja mam podłączyć te dwie masy otwieranie i zamykanie? Co to znaczy?
Prosze o odpowiesz

wg mnie po prostu koniec linii zakończony w zależności od potrzeb wtyczką, gniazdem, zaciskiem śrubowym itp. Powinieneś do niego doprowadzić masę (znów w zależności od tego jaką masz) i już.

Zapewne masz tu wtyczkę z wyprowadzeniem takich przewodów i te z kółeczkami kończą się po prostu kablem, do którego powinieneś doprowadzić masę.

i albo musisz doprowadzić masę przez bezpiecznik 150ma, albo oznacza to jaki prąd tam popłynie, abyś dobrał sobie przekrój przewodu.

a masz gdzieś na schemacie drugi taki symbol?? W układach cyfrowych tak się zaznacza połączenia bez konieczności rysowania całej linii

tak. pierwsze zdjecie oznacza otwarcie masy tam jes jedno koleczko a na drugim jest zamkniecie i tez jest tam koleczko (na wtyczcce te 2 kable sa obok siebie)

Czyli rozumiem ze zwykłą mase mam podpiąć 3 razy?

Tam nie doprowadzasz masy. O ile sie domyslam, jest to sterowanie centralnego zamka za pomoca masy. Po prostu kiedy alarm ma otworzyc zamek, to podaje mase na jeden kabelek, a jak zamknac to na drugi

Cytat:
2005-09-28 16:42:04, toradek pisze:
Tam nie doprowadzasz masy. O ile sie domyslam, jest to sterowanie centralnego zamka za pomoca masy. Po prostu kiedy alarm ma otworzyc zamek, to podaje mase na jeden kabelek, a jak zamknac to na drugi

Dokładnie tak. A te 150mA to jest obciążalność tego wyjscia. Przy większym obciążeniu spali się elektronika w środku(pisze elektronika , a nie dokładnie co, bo.... czytałem wcześniejsze wypowiedzi).

Również się z tym zgadazm.
Jest to sterowanie centralnym zamkiem.
Standardowo centralne zamki sa sterowane masą, jednak w Fordach są sterowane plusem (+) dlatego montując alarm pod cenralny zamek trzeba zastosować przekaźnik.

Cytat:

Koledzy mają rację, a ja niestety nie...

Cytat:

Zgadza się to było sterowanie centralnym za pomocą masy Dzięki za pomoc Tobie i wszystkim pozdrawiam Jeśli teraz ktoś chciałbypomocy przy montaży centralnego/alarmu to chętnie pomogę