Wycieki płynu chłodniczego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie.Może ktoś wie czym spowodowane mogą być wycieki płynu chłodzącego w okolicach pompy wody?Czy to może być wina uszczelki pod głowicą czy poprostu pompa do wymiany?

objawy uszczelki są dość łatwe do rozpoznania : ubytki płynu+piana na korku wlewu oleju+przedmuchy w chłodnicy. To raczej pompa do wymiany.

Czy pompa wodna jest naprawialna, czy musze kupować nowa bo mi cieknie??? Oczywiscie Scoupe!
I jeszcze jedno czy pompa jest napedzana przez koło od rozrzadu czy przez alternator???

[ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2005-09-23 17:55:32 ]

Cytat:
2005-09-23 17:30:15, Tomasz1023 pisze:
Czy pompa wodna jest naprawialna, czy musze kupować nowa bo mi cieknie??? Oczywiscie Scoupe! I jeszcze jedno czy pompa jest napedzana przez koło od rozrzadu czy przez alternator??? [ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2005-09-23 17:55:32 ]

Zalezy gdzie cieknie ale pompe cieczy chlodzacej wymienia sie w calosci. Ale wiadomo ze polak potrafi ale nie radze reperowac no chyba ze cieknie na polaczeniu z rura odprowadzajaca to wystarczy uszczelnic. Zbyt wiele od niej zalezy. Szkoda by bylo uszkodzic silnik. Alternator niczego nie napedza. Pompa napedzana jest paskiem razem z alternatorem poprzez wal.

[ wiadomość edytowana przez: antonescu dnia 2005-09-23 19:14:14 ]

mnie tez cieknie plyn chlodzacy miedzy pompa a blokiem silnika (przynajmniej z wierzchu tak to wyglada) z instrukcji wyczytalem ze powinna tam byc uszczelka, mam zamiar to rozebrac i sprubowac zrobic uszczelke walnac na silicon i prosic wszystkieh swietych zeby trzymalo, tylko troche obawiam sie demontarzu paska rozrzadu bo bez tego ponoc nie da sie zdjac pompy tez se Hultaje wymyslili patent

[ wiadomość edytowana przez: CzEkCzEk dnia 2005-09-26 00:01:22 ]

Witam
Moim zdaniem nie opłaca rozbierać i kombinować z uszczelkami i silikonem szkoda roboty. U mnie też ciekło kupiłem nową założyłem i jest git, koszt nowej to ok 60 zł.