Jak czesto wymieniac olej na gazie???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak to jest powiedzcie, niektorzy twierdza, że na aucie z gazem powinno sie czesciej wymianiac olej niz przy benzynie.
W mojej E46 mam sekwencyjny wtrysk gazu i leje Castrola Magnateca 5w40. Czy pownieniem go czesciej wymianic niz pokazuje komputer (czyli co 25tys.) co o tym myslicie? ma to jakies uzasadnienie?

u mnie w e36 wg inspekcji na desce wychodzi wymiana co 14-15tys km. jakbym mial e46 tez bym wymienial co jakies 15 tys. na pewno nie zaszkodzi...

No właśnie, ja wymieniam tak samo, ale zauważyłem, że jeżdżąc na gazie olej dłużej wygląda na "świeży", nie dostaje sie też do niego niespalona benzyna(podczas zapalania zimnego silnika), to może wydłużyć okres wymiany. Jednak z drugiej strony temperatura spalania gazu jest wyższa co ma z kolei niekorzystny wpływ.

Też mnie ten temat interesuje, może ktoś jest w tym biegły.

Co 25tyś wymiana oleju to rzadko. Czy głównie jeżdzisz "na trasie"? Generalnie wymienia sie olej nie rzadziej niż raz w roku, śmigasz tyle rocznie?

no wlasnie niech sie ktos wypowie.. ja jezdze rocznie nawet do 40-50tys km wiec wolalbym wymianiac olej wg komputera czyli co 25tys... ale z gazem .... co wiecie na ten temat?

Nie ma mądrych trzeba zajżeć na forum LPG.

Może się poobrażali na profanacje BMW LPG?

Dlaczego już tam poobrażali
Ja w e30 wymieniam co 15 tyś. czasmi nawet częściej co 12 tyś.
Zmana oleju przed datą wymiany na nowy nigdy jeszcze nie zaszkodziła

hehe zaszkodzić to napewno nie - ale też bez sensu wymianiać częściej olej tylko dla zasady - olej jest zaprojektowany na 25tys i szkoda go nie wykorzystac.

Kiedyś spotkałem sie z taką teorią, żeby za często oleju nie wymieniać bo gwałtownie zmieniają się warunki pracy silnika, czy coś w tym klimacie.

Może to i nieprawda, ale najlepiej wymieniać w sam raz ...............
ale ile to jest?

ja wymieniam raz w roku czyli co okolo 20 tys na twoim miejscu napewno bym nie wymienial czesciej niz komp pokazuje przeciez to olej najwyzszej klasy a ja jezdze na lotosie

Ja byłem przekonany że olej się zmienia co 10 tyś km i że każda zielona diodka gasnie po 2 tyś km.Musze przy następnej wymianie spisać licznik żeby zobaczyć ile nabije.

w sumie fajnie że ktoś porusszyl ten temat bo zastanawiałem sie ostatnio nad działaniem inspekcji a za nowy temat został bym zlinczowany

Chodzi o to że zastanawiam sie czy mam rację
- lejąc pożądny syntetyczny olej pierwsza zielona dioda znikła mi po 4 tysiącach kilometrów
- teraz wlałem lotosa półsyntetyka - i pierwsza dioda znikła po 2 tysiącach kilometrów

Słyszałem że bmw ma czujnik lepkości oleju ale jakoś w to nie wierzyłem czy jednak to prawda bo wszystko na to wskazuje ??