Wspomaganie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
posiadam espero w wersji bez wspomagania , imam zamiar zamontowac ja. I mam pytanie czy ktos z was probowal juz takiego czegos, i czy byly jakies problemy ja posiadam wersie 1,5 16v z 96 roku . pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Cytat:
i mam zamiar zamontowac ja

Tu akurat nie ma żadnych przeciwskazać pod warukiem jak się wie finansowo co go czeka. Taka przeróbka nie kosztuje 200 PLN i jest możliwa do wykonania. Pytanie czy robiłeś wywiad cenowy samych tylko części ; pompa, przewody, maglownica nie wspomnę o robociźnie.

Odswieze bardzo stary watek poniewaz dzis moj Esperczak dostal w prezencie odemnie wspomaganie tzn dostaje. Na razie pompa, przewody, zbiorniczek i listwa zamontowane. Jutro mechanik przerzuci kolumne kierownicza i w niedziele zobaczymy co z tego wyszlo Ogolnie duzo bylo watkow na ten temat, a po za jedna osoba, ktora pisala ze to robi i nie opisala z jakim wynikiem, to tylko znalazlem duzo postow na temat, ze by sobie ktos zalozyl i przy okazji pytam czy ktos to juz robil i jak sie spisuje po dolozeniu? Bo poki co wyglada coraz przyjemniej pod maska

[ wiadomość edytowana przez: kylos dnia 2007-10-26 19:59:25 ]

Cytat:
2007-10-26 19:55:55, kylos pisze:
Jutro mechanik przerzuci kolumne kierownicza i w niedziele zobaczymy co z tego wyszlo

Yyy, a po co wymieniasz kolumne kierownicy?

Nie wiem tak na wszelki wypad jak komplet to komplet, zreszta nie place duzo za wymiane to sie nie martwie ogolnie to juz jest zalozone w poniedzialek jeszcze tylko doleje sie plynu i cos jeszcze dokrecic ale jest ok. W poniedzialek pierwsze testy i opis wrazen z jazdy w koncu bedzie sie po ludzku krecic. A tak na marginesie to nie bylo tak zle cenowo, dobrze miec znajomych mechanikow. Ogolny koszt to 350 zl wspomaganie, 28 zl nowy pasek wielorowkowy, ??? zl za plyn do wspomagania + jakies 150-200 zl za wlozenie ogolnie cos kolo 600 zl, a ze wysiadla mi listwa kierownicza bez wspomagania i musialem ja wymienic tak czy siak to ogolny koszt to jakies dodatkowe 200-300 zl i bedzie sie krecic jak u ludzi

co to jest listwa kierownicza? aaaa maglownica i tak dlugo wytrzymales bez wspomagania..dla mnie to podstawa w samochodzie sredniej wielkosci

Cytat:
2007-10-28 01:21:06, qbaj pisze:
i tak dlugo wytrzymales bez wspomagania..dla mnie to podstawa w samochodzie sredniej wielkosci

Ja wytrzymalem siedem miechow ciekwi mnie jak Klucho wytrzymal 11 lat

No i jest mam wspomaganie i dziala cudownie wszystkim ktorzy maja wersje bez polecam sobie zalozyc, koszty nie az tak tragiczne a roznica nie do opisania

Cieniasy z Was 1.5 bez wspomagania rules

Cytat:
2007-10-30 23:49:10, Adam4302 pisze:
Cieniasy z Was 1.5 bez wspomagania rules

To wywal z granatowego esperaka wspomaganie

No chyba że przy pojemności 1.8 kiera chodzi minimum dwa razy ciężej

heh
i tak nikt nie przebije Pitbulla
1,5 bez wspomagania i kierownica wielkosci starej aluminiwej pieciozlotowki z rybakiem
starsi beda to pamietac
ja po przejechaniu 100 metrow jego samochodem mialem przez 2 dni zakwasy

Zapomniałeś dodać, że Pitbull opony też ma dwa numery szersze niż normalnie Twardziel

...jak ktoś chciałby spróbować ...jak smakuje cudza własność, to się rozp.... na pierwszym zakręcie...

...widać w tym szaleństwie jest metoda...

Mam możliwosc kupienia wspomagania(niby kompletnego). zastanawiam sie tylko czy jezeli sie okaze ze np brakuje jakiejs uszczelki(oring) lub np przewodu któregos bedzie mozliwosc jego kupienia. Czy ktos z was ma jakies doswiadzczenie w temacie kupowania takich elementów do espero.

Proszę o syzbką odpowiedz-POZDRAWIAM

Cytat:
2007-11-06 16:19:32, tommi3737 pisze:
Mam możliwosc kupienia wspomagania(niby kompletnego). zastanawiam sie tylko czy jezeli sie okaze ze np brakuje jakiejs uszczelki(oring) lub np przewodu któregos bedzie mozliwosc jego kupienia. Czy ktos z was ma jakies doswiadzczenie w temacie kupowania takich elementów do espero. Proszę o syzbką odpowiedz-POZDRAWIAM

za ile? Od razu mówie ja nie mam i raczej tak już zostanie ale jakby co to warto wiedzieć.
W sumie wspomaganie kiery w espero powinno być tak dla przyzwoitości ale można i bez poza tym najlepsze jest jak się przesiądę do innego auta ze wspomaganiem to mam wrażenie że przednie koła prawie nie dotykają ziemi a na pierszym lepszym zakręcie wjadę do rowu

Cytat:
2007-11-06 16:51:21, rudi pisze:
za ile? Od razu mówie ja nie mam i raczej tak już zostanie ale jakby co to warto wiedzieć. W sumie wspomaganie kiery w espero powinno być tak dla przyzwoitości ale można i bez poza tym najlepsze jest jak się przesiądę do innego auta ze wspomaganiem to mam wrażenie że przednie koła prawie nie dotykają ziemi a na pierszym lepszym zakręcie wjadę do rowu

to standardowy tekst kazdego kto nie ma wspomagania...podobnie jak dyzurnym tekstem wlascicieli szybek na korbke jest to ze sie nie zuepsuja

pojezdzij dluzszy okres czasu samochodami ze wspomaaniem a potem sproboj bez...dla mnie brak wspomagania jest najwieksza wada mojego suzuki mimo ze samochod jest lekki i maly

wspomaganie??? jak autor wątku pisze bez większego problemu można zamontować w espero 1,5 DOHC 96r. Mam także takiego i mechanik poinformował mnie że nie ma możliwości zamontowania pompy, potrzebne jest jakieś ramie które by ją trzymało. Jak jest rozwiązany ten problem???

Wspomaganie w Espero montowali chyba dopiero od grudnia 1996 albo kilka miesiecy wczesniej. Sam kupowalem Espero i nie zwrocilem uwagi na to czy ma wspomaganie - ale odetchnelem ulga jak wyjechalem z komisu A co do Espero bez wspomagania -dziwi mnie jedno ze na tak bogate wyposazenie w Espero nie montowali tego jako "standard" choc esperak mial face lifting w korei, a i w instrukcji mam pokazane ze w esperakach byly tylne i przednie szyby na korbke.
Wspolczuje komus Espera bez wspomagania bo sam jezdzilem 2 lata autem bez wspom. i byla to tragedia min. przy parkowaniu. tym bardziej ze espero to duze autooo bardzo duze.

Cytat:
2008-01-23 16:59:35, flykrzysiek pisze:
a i w instrukcji mam pokazane ze w esperakach byly tylne i przednie szyby na korbke.

No tak. W wersji Avantgarde i Elegance.

Sorry - nie mogłem sie powstrzymać

Pozdr.

Cytat:
2008-01-23 17:11:58, robertkaluza pisze:
No tak. W wersji Avantgarde i Elegance. Sorry - nie mogłem sie powstrzymać Pozdr.

Co w tym dziwnego ze napisalem o tym -drzwi byly na korbke?
Co do tych wersji-nie chce wzniecac konfliktow-ale dla niewtajemniczonych - widzialem drugie Espero co mialo tez takie napisy min. to Elegance i Avant..