Osiagi na lpg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Jeździłem w trasie na LPG i zaniepokoiły mnie osiagi. Powyżej 140 km auto nie chciało iść (obroty około 3,7 tys). Co moze być przyczyna. Odrzucam filtr powietrza ,swiece i przewody. Może dolot jest zły (jest zatkany ) powietrze bierze z boku. Acha samochód to lantra 1997 2,0 instalacja lovato Al700. Silnik raczej ok. śmierdzi z katalizatora.
pzdr
pgr

mój służbowy poldek truck zachowuje się tak samo powyzej 3500 tys. traci ikrę -przyczyną jest żle dobrana instalacja a właściwie wydajność PAROWNIKA ,nie wiem czy twoje lovato to instalacja parownikowa czy wtrysk gazu -ale jeśli to instalacja parownikowa to może być analogicznie ........ ,sprawdż (diagnostyka ) u innego gazownika (niż ten co zakładał )

Jezeli to instalacja I lub II generacji
Przyczyn bym poszukiwał:
1) padajacy reduktor (parownik)
2) zasłaby / źle dobrany aprownik
3) zbyt skrecona / źle ustawiona instalacja - ewentualnie kłopoty z lambdą
4) za mały (chociaż to nie znaczy że źle dobrany) mikser (palnik) powodujacy zadużą zwężkę i zamało silnik ma powietrza na wyższych obrotach.

Jezeli to wtrysk LPG ... to sie zbytnio nie znam
ale pewnie również punkty 1, 2 i 3 wchodziły by w rachubę.

Pozdrawiam.
Misio

Witam,
Dzięki za rady - popytam się gazowników. Mysłe że reduktor jest ok. (instalacja ma pół roku), może byc ten parownik albo mikser.
pzdr
pgr

Reduktor i parownik to to samo
Pozdrawiam.
Misio

Mój reduktor padł po 2 tygodniach. A objaw był taki że nie dało się przekroczyć 4tys. obrotów.

a mi w tym tygodniu jak doszedłem na LPG do 140 - 150 km/h to lekko strzelił dwa razy, ale przed strzałem wystąpił efekt braku mocy; też podejrzewam reduktor, tymbardziej że mam jakiś szaj Elpigas z 55 tys. km przebiegu.

Znacie stronki traktujące o rozbiórce parowników, takie ABC rozbiórki (i złożenia)???

Bartek

U mnie w Coupe i u taty w Lantrze gaz dziala tak jak trzeba, tylko ze na poczatku trzeba bylo to dobrze zestroic. Oczywiscie duzo zalezy czy zalozono odpowiednia instalacje do danego autka