| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
wit atu plus gdynia | 2002-08-10 13:28:00 czasami lubi brzęczec obrotomierz.
|
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2002-08-10 22:05:29 Brzęczy nieraz osłona termiczna nad rozrusznikiem. Może być nie dokręcona albo jedno z mocowań pęknięte |
![]() Pedros Polonez Caro 1.6 GLE ... Trzebnica | 2002-08-13 11:30:37 Dzeki serdeczne za porady. Teraz musze tylko znalezc chwile zeby to sprawdzic. Jeszcze raz dzieki. |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2002-09-02 18:09:43 Proszę o podpowiedź
Co to może być Przy obrotach od 1,5 tyś obr/min do 2 tyś obr/min coś strasznie warczy z okolić silnika i skrzyni biegów.Doradzano mi że to może być osłona rozrusznika , osłona kolektora wydechowego , portki , 1 tłumik.Wszystko wymieniłem i nadal pojawia się ten nieprzyjemny rezonans który staje się coraz głośniejszy. Czy ktoś może wie co to w takim razie może być ? Z góry dziękuję. |
Qvasiu Polonez Caro 1.6 GLi Lublin | 2002-09-02 22:16:56 Witam! Już na jeden post tego typu odpowiadałem. Tylko gdzie dokładnie Ci dzwoni? U mnie był taki motyw, ze starła się krzywka na wałku rozrządy i kieliszki dzwoniły. Można to sprawdzić, ale jeśli jest to bliżej okolic skrzyni biegów, to może być coś nie tak z łożyskiem lub innym elementem składowym sprzęgła. Ale jeśli gdzieś pod głowicą, to radze sprawdzić wałek rozrządu, popychacze, kieliszki i zawory. Nie wiem, czy dokładnie to jest usterką, ale tak wnioskuje z Twego posta> Pozdrufki!!! |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-09-03 11:35:03 Miałem podobnie, tylko że u mnie rozrusznik się odkręcił!!! Poruszaj swoim rozrusznikiem, może to tak hałasuje.
Pozdrawiam, Konrad |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2002-09-03 19:20:44 dzięki za podpowiedzi ; Jutro sprawdzę rozrusznik i posłucham dokłednie czy to nie jest w okolicach skrzyni biegów.Zawory odpadają bo były sprawdzane ,popychacze również.Mam nadzieję że to nie wałek rozrządu Jeszcze raz dzięki ; pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: dzierzan dnia 2002-09-03 19:21:15 ] |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2002-09-06 11:45:02 na jałowym też
bez względu na to czy sprzęgło jest wciśnięte czy też nie Oczywiście podczas jazdy również Podpora wału z łożyskiem odpada bo jest nowa.Krzyżaki również. Dźwięk dochodzi tak jakby z końca ze spodu silnika lub z początku skrzyni biegów.Ciężko zlokalizować bo dźwięk się strasznie niesie. |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2002-09-06 13:48:20 Dzięi za podpowiedź.Panewki mogłyby paść po 25 tyś kilometrów ? Mam pod maską nowy silnik.Oleju mi troszkę ubywa ale to przez to że puszczają mi pierścienie na 2 cylindrze.
Pozatym kiedy miałem jeszcze fiata to robiłem w nim panewki i objawy były troszkę inne bo warczały cały czas.Teraz tylko brzęczy pomiedzy 1,5 tyś/obr a 2 tyś obr/min. Pozdrawiam |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2002-09-14 09:33:05 Znalazłem przyczynę.Zagięte ucho osłony rozrusznika nie było przykręcone do niego.Po przykręceniu jej do rozrusznika przestało brzęczeć.Narzeszcie cisza i spokój.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc. |
Martini81 Miłośnik FSO Opel Omega B sedan Oslo Norge | 2005-04-01 16:20:48 Witam! Ja też mam podobny problem. Otóż przy dodawaniu gazu do oporu z komory silnikowej dochodzi brzęczenie coś jak luźna śrubka o coś ociera, skacze. Problem ten dotyczy zarówno silnika 1,6 CB (gaźnik z 1992 roku) jak Atu+ z 1999 roku na wtrysku.
Drażni ale nie wiec czego mam szukać. Pomocy!!! |