Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kacza23 HF MEMBER hyundai coupe goleniów k.szczecina | 2005-08-22 16:16:54 Czy to mozliwe aby w moim coupe z przebiegiem 84 tys km zaczelo ubywac oleju w ilosci 0,5 l na 3 tys km poprzez spalanie go?????kiedy zmienilem olej przejechalem 1000 km i na bagnecie nic nie ubywalo, teraz nagle zacal sobie brac olej hm nic nie rozumiem przeciez nalalem polsyntetyk taki jak byl poprzednio...
A moze to uszczelniacze poszly poniewaz przy wymianie nalalem oleju rowno z gorna kreska na bagnecie????czy ktos moglby mi cos ciekawego doradzic??? pozdrawiam ![]() |
YAROROT HF MEMBER Hyundai i30/Ford Fus ... Katowice | 2005-08-22 17:24:13 A sprawdzałeś pod samochodem czy nie ma gdzieś wycieku (rano nie ma pod nim plam?) może filtr oleju jest za słabo dokręcony ![]() |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-08-23 07:54:16 pewnie troche nie na temat ale podobnie...
moja lantra tez ma wlane 5w50, przebieg 64 tys i tez bardzo podobne ubytki oleju co u Ciebie Bombel.. |
bombel HF MEMBER accent 1.5 1999r. !!!!!! | 2005-08-23 08:24:52 a tez masz silnik 2.0 ???
jesli tak to pewnie identyczny jak w coupe 139KM ten 5W-50 ktorym zalewasz to Mobil 1 ??? |
![]() kacza23 HF MEMBER hyundai coupe goleniów k.szczecina | 2005-08-23 08:52:53 no właśnie chodzi o to że nie ma pod nim absolutnie żadnych wycieków..
a co do bombla to ja na jego miejscu bym lał syntetyk 5w50 jeśli ma naprawde tak mało przejechane a jak myslicie czy to mógło być to że nalałem oleju równo z górną granicą na bagnecie i uszczelniacze rozwaliło??? |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-08-23 09:26:42
silnik akurat 1.8 ale objawy niestety podobne a ten 5W50 to mobil1 [ wiadomość edytowana przez: BANDITTO dnia 2005-08-23 09:27:34 ] |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-08-23 11:36:00 odwieczny problem lubie o nim czytać ![]() ![]() 1. jak lejesz pod górną kreske to tak jak byś wyłał jakieś 0,25 l na ulice - ciśnienie albo wywala uszczeniacze (nie musi ich rozwalić po prostu przepuszczająpięknie i sie pocą) jak sa juz cienkie albo ci to leci górą przez pcv do kolektora i spalasz nie dość ze olej to jeszcze masz piękna olejową mieszanke powietrzną ...tak zwykle jest az zejdzie do 3/4 miedzy kreskami 2. potem jak dalej "palisz olej" to albo masz olej za cienki w sensie jest lepszy niż konstruktor przewidział a to wcale nie znaczy ze lepiej dbasz o silnik bo wszytkie precyjne elementy takie jak np hydrauliczne kasowanie luzu zaworów wymagają bardzo konkretnego oleju który dostatecznie szybko buduje w nich ciśnienie i jednoczesnie optymalnie smaruje, oczywiście wszytkie inne spiewki o smarowaniu i chłodzeniu itd itd dlatego ja własnie jestem zwolennikiem lania 10W40 ( w polsce) bo tez klimat ma znaczenie ale o tym potem 3 masz po prostu nieszczelności - proste - robisz test kompresji i ci wychodzi jak garnki trzymaja i czy góra czy dół. jak wychodzi ze garnki ok a tobie nadal "pali" to: 4 olej się narnormalniej w świecie spala jak benzyna w trakcie jazdy- zalezy to od stylu jazdy itd itd.... mi naprzykład zaczyna "palić" jak zaczynam odwiedzać czerwone pole a jak kończe wycieczki na 4k to jakos tak nie za bardzo pali - dziwne? dla mnie normalne. 5 Polecam experyment z Valvoline max live, znam juz kilka przypadków kiedy po zmianie na to cudo przestało ubywać, sam sobie zapodam za tydzień i napisze jakie wrażenia. 6. Dodatek specjalny oleje markowe zwłaszcza drogie są jedną z najbardziej podrabianych rzeczy w polsce. Notorycznie kolega własciciel warszatu mówi o klientach którzy mają "firmowe opakowanie mobila" w którym jest olej o innym kolorze niż w stojącym obok "firmowym opakowaniu mobila" taki kraj co zrobić. 7. Zmieniam olej co 10k i polecam taka metode, nalezy to do filozofii lepiej 3 razy gorszy zalać niż lepszy co 30k ale oczywiście wolność tomku w swoim domku nikogo nie mam zamiaru przekonywać.... 8 - polecam wpiąc sobie fitr w obwód pcv i popatzreć ile tam oleju leci ja za pierwszym razem się zdiwiłem jak to zrobiłem i nadal się dziwie w już 5 aucie ![]() [ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2005-08-23 11:39:23 ] |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-08-23 11:49:47 1. hmmm lubie odwiedzac czerwone pole i tez mi powiedziano ze przy takiej jezdzie moze troszke popalic..
2. zgadzam sie ze nie oplaca sie lac pod kreske full, bo faktycznie silnik potrafi sie pocic, to akurat wiem z doswiadczenia i jak teraz wyjezdzalem na wakacje, to mialem troche wiecej niz polowe i kolega z serwisu (nie hyundaia) powiedzial zebym nie dolewal, jak by cos sie dzialo i zaczelo go ubywac to dolac ale nie ubylo. 3. ile kosztuje taki test kompresji? |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-08-23 12:12:53 test kompresji zalezy gdzie robisz -od 50 zeta się zaczyna .... |
![]() kacza23 HF MEMBER hyundai coupe goleniów k.szczecina | 2005-08-23 15:50:09 dzieki za odpowiedzi a co do VALVOLINE to własnie taki leje tylko ze polsytetyk 10w 40 jesli mnie pamiec nie myli to dura blend sie zowie ![]() coo do cisnienia na tlokach to nie sadze zeby to bylo wina poniewaz moja cupieta ma dopiero 86 tys naganiane i absolutnie nic sie nie dzialo z nim jeszcze tylko ze zaczal sobie teraz podbierac olej od zmiana na valvoline. CZY WYMIANA USZCZELNIACZY (BO WNIOSKUJE ZE TO ONE MOGA BYC WINNE PRZEZ TA GORNA KRESKE) TO OPLACALNA SPRAWA CZY NIE WARTO SOBIE ZAPRZATAC GŁOWY TYLKO DOLEWAC ?DODAM TYLKO ZE NA STARYM OLEJU ZROBILEM 2000 TYS KM I OLEJU ANI MM NIE UBYWALO NA BAGNECIE CZY MOZE TO WINA OLEJU?? NIE WIEM JUZ SAM |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-08-24 10:15:09 wiesz z tego co piszesz to masz na oko 0,16 l na tysiąc km oleju "spalonego".... co IMHO nie ma co brać do bani i wielu by sobie zyczyło takiego problemu ![]() |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-09-15 16:24:56 z tego co piszesz masz jakieś 0,2 (palisz) na 1k km to ja bym na razie nie kombinował i zostawił ten co masz olej - oczywiście dolewał zeby było ok... doturlaj się do 10 k i zobaczysz jak jest |
bombel HF MEMBER accent 1.5 1999r. !!!!!! | 2005-09-20 00:22:27 troche przegialem z tym zuzyciem 0,7 - 0,8
podejzewam ze max wyjdzie jakies 0,5 litra na 3,3 tys. km okazuje sie ze tam gdzie sprawdzam poziom oleju auto nie stalo na poziomej powierzchni w weekend tez troszke podociskalem i jak sprawdzalem olej wyszlo gdzes tak okolo 0,3 max 0,5L na 3,3 tys. km zalezy od miejsca w ktrym stane autem narazie zgodnie z waszymi radami nie zamierzam zmieniac oleju tylko pojezdze jeszcze troszke na tym i najwzyej doleje i tu pytanie czy jesli poziom oleju zejdzie ponizej polowy odcinka miedzy MAX a MIN to juz trzeba dolac czy wystarczy ze nie schodzi ponizej MIN generanie chodzi o to (niektorzy tak twierdza) ze olej zawsze powinien byc tak srednio na poziomie 75% odcinka pomiedzy MAX a MIN Pozdrawiam |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-09-20 07:46:15 poczekaj aż ci zejdzie do oziomu 0,25 miedzy min a max i obserwuj co sie dzieje, ja jestem wyznawcą szkoły ze poziom 0,75 jest dobry na lato a poziom 0,5 lepszy na zime ![]() |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-09-20 08:03:54
żeby stwierdzić ile silnik bierze pomiar musi być prawidłowy więc albo parkujesz tak samo auto - poziomy utwardzony plac, albo tak jak ja np. mam taką malutką poziomniczkę ![]() jeśli chodzi o 3/4 poziomu miarki to zwróć uwagę że większość konstrukcji dalekowschodnich ma w układzie mało oleju i płynu chłodzącego, przy np. takich wynalazkach jak natrysk oleju itd, jeśli to wszystko połączysz z układami do zmiejszania toksyczności spalin (PCV, EGR itd) to musisz wypracować kompromis, do tego oczywiście wchodzą takie sprawy jak nie przegrzanie silnika i popychacze hydrauliczne |