Pompa wtryskowa 1,8 TD lucas czy Bosch

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam prawdopodobnie pompę wtryskową do regeneracji taki się mi wydaję bo mój TD 1.8 ma następujące dolegliwości „”SAMOCHÓD STRACIŁ MOC JEST O POŁOWĘ SŁABSZY PREDKOŚC MAKSYMALNA 145 SPALANIE W MIEŚCIE 4 L I SAMOCHÓD PRZY DYŻYCH PRZECIĄŻENIACH SILNIKA NIE ZAKOPCI „”wydaję się że się zmniejszyła się dawka paliwa wszystkie filtry zostały wymienione i turbosprężarka została sprawdzona i teraz mam do kupienia pompę lucasa lub Boscha która jest lepsza i bardziej ekonomiczna???

Hmmm. Ciekawe zjawisko, szczegolnie te 4 litry w mieście jakżeś ty to zrobił ??? Ja na twoim miejscu zostałbym przy tym i w niczym nie grzebał. 4 litry !!!!! A tak na poważnie to ona może się tylko rozregulowała albo jak ktoś woli przestawiła. Aha i ile tak z czystej ciekawości chcą za taką pompke ?

Jak dawno zmieniałeś pasek napędzający pompe, może jest już troszke zurzyty i pompa się nie zgrywa, ewentualnie może poprostu się rozregulowała. Jak by była walnięta to by raczej essi kopcił.
Takie jest moje zdanie

Nie wiem kiedy był zmieniany pasek przy pompie posiadam samochód 2 lata i na pewno nie był w tym czasie zmieniany ale podejrzewam jak pompa by się nie zgrywała to by ciężko palił i kopcił. A on pali jak nowy mam do kupienia pompy Boscha lub Lucasa tylko od silnika ENDURO cena po 600 zł. z gwarancją i nie wiem którą wybrać.

Mam znajomego co naprawia pompy i twierdzi ze na lucasie silnik ciszej chodzi, ale bosch jest wg niego lepszy. Ja w swoim 1.8d mam lucasa i nie nazekam (mam przejechane 260 tys km) przy odpalaniu i przy depnieciu ostro na gaz pusci lekki dymek i wszystko. Ojciec natomiast w expressie z 97r ma boscha i silniczek tez chodzi tylko wg mnie ma mniejsze kopyto no ale to jest dostawczak i ma krotsza skrzynie wiec podzejrzewam ze to przez skrzynie. Aha i jeszcze jedno pompa lucasa ma metalowe lopatki od podawania paliwa z czasam lopatki sie wycieraja i silnik gorzej odpala jak jest zimny i jest sklabszy bo pompa podaje mniej paliwa. Wiec jezeli masz pompe lucasa to moze wina sa te lopatki?? Pozdro

A może łożysko w pompie powoli się wyciera ?? Aż w końcu całkiem się rozsypie.

a jak sprawdzic jaka pompe sie ma??

Cytat:
2005-09-28 14:43:56, alex77 pisze:
a jak sprawdzic jaka pompe sie ma??

Mądrzy ludzie mówio, że pompa Bosha jest samooodpowietrzająca. Oznacza to że jeśli masz Lukasa, powinienej z prawej strony silnika (patrząc od przodu auta) mieć koło filtra paliwa ręczną pompkę paliwa (taki guzik).

POzdro,