[125p] Skrzynia 5 biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy zna ktos jakis zaklad, ktory zajmuje sie regeneracja skrzyn biegow?
A mianowicie, ja kupuje od nich zregenerowana skrzynie, a w zamian daje im swoja stara.

No i mam jeszcze jedno pytanie.
Czy sporo jest roboty aby w 125p zamienic skrzynie 4 na 5 ?

Cytat:
2003-05-14 11:32:37, CON170 pisze:

No i mam jeszcze jedno pytanie.
Czy sporo jest roboty aby w 125p zamienic skrzynie 4 na 5 ?

A może zastanów się czy nie warto remontować właśnej skrzyni? Nie wiadomo co Ci wepchną w zakładzie
pozdr

[ wiadomość edytowana przez: Mokry dnia 2003-05-16 14:34:13 ]

roboty nie tak dużo, jedyny problem to ze trzeba ciąc nowy otwór w tunelu na dźwignie zmiany biegów...

Nie jestem pewien, ale góra tunelu w fiacie jest odkręcana. Więc to by załatwiło sprawe otworu. Zależy jeszcze jakie masz sprzęgło. Hydrauliczne czy na linkę. Ja przestałem sie bawić w naprawe skrzyń. Za 200 można kupić dobrą (prawie nową) na Żeraniu.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Ja mam sprzeglo hydrauliczne, wiec z ta skrzynka 5tka jest troche wiecej zabawy: trzeba wyciac dziure w tunelu, zmienic sprzeglo na linke, zmienic pedaly... szczerze mowiac nie chce mi sie!

Nie musicie wcale zmieniać stwrowania sprzęgła.
Wystarczy pozostawić starą obudowę sprzęgła.

Ale i tak mi sie nie chce

olo, co tam chcesz odkręcać? jedyne co jest przykręcone to drązek zmiany biegów od 4ki. a 5 ma drazek z 10cm dalej

Najlepiej mieć już tzw. szeroki tunel Wtedy wymiana skrzyni to wyjmij - włóż. Moją 5 cieszę się już cały miesiąc i jestem coraz bardziej zadowolony

Cieszymy sie razem z Toba!

no to trza to opic

najblizsza okazja w niedziele

Dzieki za rady! Tak wlasciwie to mam takie problemy ze skrzynia:
- nie dziala predkosciomiez - to juz raczej ogolnie wiadomo ze nie reduktor
- no, a nowosc jest taka ze po przekroczeniu 4.500 obrotow jak jade po nierownosciach cos w skrzyni trzaska

A reszta dziala bez problemu...

Olo pisze:
Cytat:
"Ja przestałem sie bawić w naprawe skrzyń. Za 200 można kupić dobrą (prawie nową) na Żeraniu."

Ale czy 4 mozna kupic? Jak tak to gdzie to sie miesci?
Bo wiercic i robic mega burdelu dla 1 biegu nie za bardzo mi sie chce, a po za tym nie mam teraz zbytnio czasu i miejsca

Ja na 4 biegowa skrzynke nie narzekam, na 4 moge wyciagnac ok.140 - Janio swiadkiem

A ile by kosztowala zamiana 4na5 jak bym to w jakims zakladzie zlecil? - tak z ciekawosci pytam?

Cytat:

A ile by kosztowala zamiana 4na5 jak bym to w jakims zakladzie zlecil? - tak z ciekawosci pytam?

Dołożyć piąty bieg da się tylko do 4-biegowej skrzyni polonezowskiej (z ukośnym drążkiem). Do fiatowskiej z pionowym drążkiem się nie da. Poza tym się to zupełnie nie opłaca - lepiej kupić kompletną prawie nówkę z plusa za 150-200 zł.

Jak poczekasz CON to w lipcu oddam moją 4 za friko

: Spajk, wlasnie kombinuje z 5. Znalazlem goscia ktory mi to przelozy! W tej chwili prowadze rozmowy odnosnie ceny.
A jak juz sie wezme za przeniesienie napedu to odrazu bedzie trzeba sprawdzic wal i tylny most wiec roboty sporo, kwestia za ile koles mi to zrobi? Gdybym mial warunki to polowe zeczy zrobil bym sam, ale na parkingu nie chce mi sie robic

Sorki za lamerskie pytanko
Czy do skrzyni 4 z fiata 1987 125 me mozna dolozyc V bieg - gdzies slyszalem ze mozna dolozyc tryb, przesowke i cos jeszcze
Skrzynia ma ukosny lewarek.
Zamontowalem ja do 125 z 1979r bo org. padla
Musialem przerabiac podloge ..

Z tego co wiem to można ale kompletnie sie nie opłaca - znacznie taniej mozna kupić skrzynię V na szrocie lub giełdzie.
Pozdrawiam
Andrzej

Można ale się nieopłaca ( dokładnie to co napisał andrzej_kraków)
Skrzynka biegów na giełdzie Żerań w Warszawie kosztuje od 140 w zwyż (uzywka oczywiście) Poza tym o ile sie orientuję chyba w naszej giełdzie klubowej ktos chciał taką skrzynkę sprzedać.

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Skrzynia biegow do poldka to element nierozbieralny, nienaprawialny i wogole....