Odpowietrza się czy nie układ chłodzenia 1.6 16V zetec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Odpowietrza się czy nie układ chłodzenia 1.6 16V zetec?

Znaczy, że jak? Po wymianie płynu, czy tak raz na jakiś czas, profilaktycznie?

Jak po wymianie to się odpowietrza

Dokładnie - po wymianie - "pomęczyć" silnik przy odkręconym korku zbiorniczka wyrównawczego, aż do załączenia wentylatora.

za każdym razem jeżeli wymieniamy płyn lub nasąpio to po wycieku i nie tylko wm Fjordach

W essim wymieniałem płyn tylko raz i nie zauważyłem żadnego zaworku(albo źle szukałem ), którym możnaby odpowietrzyć układ. W meganie np( i innych francuzach) w najwyższym punkcie układu jest śrubką, którą spuszcza się powietrze. Jak to jezd w fordach?

A mi się zawsze wydawało, że chłodniczy odpowietrza się sam...

Cytat:
2005-09-29 12:40:14, Kielek pisze:
A mi się zawsze wydawało, że chłodniczy odpowietrza się sam...

trz ino w benzynie korkiem posssyczeć

Piter ma rację .....układ w Essiem odpowietrza się samoczynnie i wydaje mi się, że nie potrzeba nawet odkręcać korka w zbiorniczku.......

Cytat:
2005-09-29 13:43:02, Andrew pisze:
Piter ma rację .....układ w Essiem odpowietrza się samoczynnie i wydaje mi się, że nie potrzeba nawet odkręcać korka w zbiorniczku.......

błąd!! układ się sam odpowietrza, ale nie przy zakręconym korku !!
przy odpowietrzaniu chodzi o to by termostat się otworzył i najlepiej niech wentylator włączy sie ze dwa razy.

a we francuzach to tak, ale one są pojeb#$%^&*

[ wiadomość edytowana przez: Darek_M dnia 2005-09-29 14:36:38 ]

nie wiem jak w bęzynie ale w dieslu napewno się odpowietrza do tego służy zaworek na węrzu z chłodnicy

Cytat:
2005-09-29 12:13:31, Skolmi pisze:
Dokładnie - po wymianie - "pomęczyć" silnik przy odkręconym korku zbiorniczka wyrównawczego, aż do załączenia wentylatora.

tego bym nie radził, bo przy odkręconym korku i gorącym silniku płyn wyleje się ze zbirniczka , tak jak było to u mnie gdy chciałem sprawdzić temp. , wzrosło ciśnienie i wywaliło płyn

Cytat:
2005-09-29 16:39:11, mss pisze:
tego bym nie radził, bo przy odkręconym korku i gorącym silniku płyn wyleje się ze zbirniczka , tak jak było to u mnie gdy chciałem sprawdzić temp. , wzrosło ciśnienie i wywaliło płyn

Tak mi robili w ABSCar. Nic się nie wylało.

[ wiadomość edytowana przez: Skolmi dnia 2005-09-29 19:27:51 ]