POMOCY KLOCKI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Powie mi ktoś jak wymienic klocki z tyłu w omie B bo ja zaczełem wykręcać ale chyba nie to bo płyn zaczoł lecieć i niewiem co zrobić
Proszę o szybką pomoc Dzieki

Niby było, ale znowu zjebki sie posypią na starszych , więc...
Lewarkujemy autko, sciagamy koło, wybijamy od wewnetrznej strony zacisku dwa bolce, wyciągamy blaszkę sprężynujacą (jeśli jest), rozpychamy tłoczek, wyciagamy stare klocki, jeszcze bardziej chowamy tłoczek w zacisk, wkładamy nowe klocki, wkładamy 1 bolec, zakładamy blaszkę, wkładamy drugi bolec, zakładamy koło, zdejmujemy lewarek i jest zycher.
Dobrze by było w międzyczasie przeczyścić tłoczek.

A po tym lecącym płynie to jeszcze odpowietrzyć trzeba bo sie powietrzem pewnie zachłysnął

a wymiana w obu kołach to 20-30 min czasu (oczywiście nie mówię o ASO)

Gdyby wystapiły problemy z wybiciem tych bolców to ja korzystam z stępionego częściowo gwoździa o odpowiedniej średnicy jako wybijaka. Po każdej operacji ulega on zniszczeniu przy wyciąganiu z powrotem, więc lepiej mieć ich cztery.

i koszt około 90 złotych

Coś mi mówi że rozkreciłeś zacisk a to błąd posłuchaj Kuby dobrze radzi

A moze Kuba napisze to troche wolniej i wstawi zdjecia jak to sie robi??

Cytat:
2005-09-23 17:58:00, MaluM pisze:
A moze Kuba napisze to troche wolniej i wstawi zdjecia jak to sie robi??

Przecież jest to pokazane i opisane w książce. Natomiast z przodem
jest trochę inaczej, a w książce nie jest pokazane.

Pozdr.

Hej,
Wiesz Meserchmit, widze ze nie masz smykalki jak Adam Slodowy , nie wiesz co odkrecasz, radze Ci, daj sobie spokoj i pojedz do pierwszego lepszego zakladu machanicznego, to Ci wymienia za okolo 30 - 50 pln. Nie obrazaj sie, ale to sa hamulce a nie popielniczka i raczej nie jest to temat na samodzielne nauki. Jak odkreciles zawor plynu hamulcowego, to na 99% masz juz zapowietrzony uklad hamulcowy, a odpowietrzyc sam nie dasz rady. Mam nadzieje ze nie jest juz za pozno...ze udalo Ci sie jednak wszystko dobrze zrobic i ze wszystko jest wporzadku z Toba i autkiem.

pozdrawiam
Robert

dzięki chłiopaki za POMOC ale zanim dostałem odpowiedź już wszystko założyłem robota niwielka też tak myślałem że trzeba wybić te dwa bolce ale pogubiłem się troszeczkę. Robson75 Adam Słodowy to ja nie jestem ale trochę potrafię zrobić sam poprostu na poczatku nawet duży młot i porządne wybijaki nie chciały pomóc mi przy wybiciu bolców więc pomyśłałem że to trzeba inaczej ale się myliłem
Pozdrawiam narazie