Diesel kopci :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Mam problem z fordem 1.8 TD
skubaniec kopci na czarno przy przyspieszaniu. Ma ktos doświadzczenie i porady z tym związane? może ktoś dokonywał juz regulacji wtrysku? jak sie za to zabrać? będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Cytat:
2005-09-25 14:35:23, Dawid83 pisze:
Mam problem z fordem 1.8 TD skubaniec kopci na czarno przy przyspieszaniu. Ma ktos doświadzczenie i porady z tym związane? może ktoś dokonywał juz regulacji wtrysku? jak sie za to zabrać? będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Sprawdź, czy wtryskiwacze nie leją czasem...

Samemu regulacji nie zrobisz.Musisz zlecic specjalistycznemu zakladowi.Prawdopodobnie koncowki wtryskow do wymiany albo cosik zwiazane z ekologia

mam ten sam problem jak cos zrobisz a sie poprawi poprosze o rade na priv

ponoć da sie coś samemu zrobić, ale nie wiem na ile to jest pewne i czy opłaca sie ryzykować. Ile kosztuje regulacja lub ewentualna naprawa?

znalazłem w sieci opis naprawy takiego samego silnika tyle ze w fordzie mondeo oto link:

http://mkp.alfatel.pl/nuke/html/modules.php?name=News&file=article&sid=60&mode=&order=0&thold=0

jak ktos przeczyta, prosze o komentarz

tak łatwiej

ciekawe, jednakże nie mam doświadczeń z regulacją wtrysku więc nie wiem na ile pomocne.

Do niedawna równiez mój kopcił niesamowicie. Do momentu kiedy wypiąłem układ EGR. Teraz mam spokój, a dymu nie widać

i to też mnie korci, w którym miejscu go zaślepiłeś?
wpłyneło Ci to jakoś na zużycie paliwa?

Jeżeli wtryski leją to juz po zawodach trzeba kupić nowe końcówki
a jeżeli kąt wtrysku jest kijowy to to można wyregulować lecz nie proponował bym tego robić samemu, do tego służy specjalne urządzenie

Cytat:
2005-09-25 21:59:57, masterostry pisze:
i to też mnie korci, w którym miejscu go zaślepiłeś? wpłyneło Ci to jakoś na zużycie paliwa?

Zaślepiłem zaraz za tym "cósiem" obok filtra powietrza po drodze do EGR. Jak narazie przestał dymić i dynamika się poprawiła. Co do spalania to nie mam pojęcia, bo teraz mamy we Wrocku wykopki w każdym mozliwym miejscu i średnie spalanie wzrosło do ok 20 l/100 km.

co to jest ten EGR i moze macie fotke gdzie on jest??

Cytat:
2005-09-26 16:10:23, alex77 pisze:
co to jest ten EGR i moze macie fotke gdzie on jest??

http://nubira.autokacik.pl/lektury/egr/egr.html
Tutaj troche teorii.W dieslu zasada działania podobna.

szukalem, szukalem i nie znalazlem gdzie jest w dieslu ten EGR - jak macie jakas fote z diesla to bardzo prosze na jacekdyla@tlen.pl

.

[ wiadomość edytowana przez: FAROW dnia 2011-06-20 12:34:29 ]

to pomoze ktos z tymi fotkami??

dziś zaślepię i wieczorem wrzucę foty.

Cytat:
2005-09-25 14:35:23, Dawid83 pisze:
Mam problem z fordem 1.8 TD skubaniec kopci na czarno przy przyspieszaniu. Ma ktos doświadzczenie i porady z tym związane? może ktoś dokonywał juz regulacji wtrysku? jak sie za to zabrać? będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Uwazasz ze Ci kopci?? Obejrzyj ten filmik z fordowskim dieslem w roli głównej ( i mną )

Play i czekac

[ wiadomość edytowana przez: hepos dnia 2005-09-27 13:11:24 ]

hehehe, no tak, moj mało kopci w takim razie.

nie miałem cyfrówki i robiłem telefonem

tak wygląda siłownik sterujący EGR, znajduje przy kolektorze dolotowym. "unieszkodliwienie" go przeprowadziłem zdejmując gumowy wężyk znajdujący się na foto. Celem uchornienia układu przed zabrudzeniami zatkałem węzyk i rurkę z której go zdjąłem, gumowymi zaślepkami.
teraz trochę pojeżdżę i zobacze czy dało to jakieś efekty

a gdzie to dokładnie jest bo słabo widac??

P.S.
Czy każdy diesel ma EGR???

[ wiadomość edytowana przez: alex77 dnia 2005-09-28 09:00:40 ]