MotoNews.pl

Lanos 1.6 16V szarpie na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!

Mam problem jak w temacie. Wygląda to tak:

Auto na gazie jeździ OK. Zdarza mu się zgasnąć na wolnych obrotach(3 razy na jakieś 2 tygodnie - swoją drogą to też marwi), ale poza tym wszystko ładnie. Przy jeździe na benzynie zaczyna się szarpanie. Zwłaszcza przy próbach jazdy ze stałą prędkością. No i pali się "Czek endżin" Na wolnych obrotach fale od ok. 700 do 1500 i gaśnięcie. Zdjęcie klemy i odpalenie na benzynie - silnik pracuje super. Ale potem jeżdżę na gazie (po to jest w sumie) i problem wraca. Na pewno pojadę z tym do gazowników, ale zanim to zrobię wolałbym choć w przybliżeniu wiedzieć co to może być. Szukałem na forum i jeśli dobrze myślę może to być zła emulacja sondy Lambda? Może coś jeszcze? Będę wdzięczny za pomoc.
Piotr

Dokładnie, emulacja i na 99% nic więcej.

Witam.
danek niekoniecznie emulacja.
Nie wiemy jaki samochód i jaka instalacja.
może trzeba zamontować np. reset pamięci przy drugiej generacji albo źle dobrane czasy wtrysków przy czwartej lub piątej generacji.

pozdrawiam uzależnionych od gazuuuu

Witam.
Fakt, nie wiemy jaka to instalacja. Zakładam, że albo fabryczne Bedini (takie montowali kiedyś do Lanosów), albo jakaś inna II generacja (nie sądzę by ktoś tam wkładał sekwencję ). Wychodząc z tego założenia (być może błędnego, ale cóż poradzić na "oględność" pytania), wnioskuję to co poniżej .
Croma1, a dlaczego chcesz montować reset pamięci? Przy odpowiedniej emulacji przecież powinno to chodzić bez zastrzerzeń. Podobno Protec Digital wypuścił na rynek nowe emulatory dostosowujące sygnał emulatora do chwilowych stanów sygnałów pobieranych z ECU. To może być bardzo ciekawe urządzonko .