Czy do 2,6L R6 Opla"92 można zamontować mieszalnikową inst.?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Mam pytanko:

Mam Omegę z silnikiem 2,6 litra (rzędowa 6-ka) Dual Ram. Czy da się do tego silnika wstawić instalację z mieszalnikiem ? Te wtryskowe kosztują prawie tyle co samochód więc nie biorę ich pod uwagę. Czy są jakieś możliwośći zabezpieczenia układu dolotowego przed rozerwaniem w tym silniku? Może ktoś wie coś na ten temat...

Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje

longi1@poczta.onet.pl
GG 3689477

Mam taki silnik i instalację II generacji! Generalnie problem polega na olbrzymim kolektorze dolotowym - w przypadku jakiegoś strzału musisz się spodziewać że walnie konkretnie! Gaz mam od ponad roku, przejechałem na nim ponad 30Kkm i strzelił raz. Na dodatek z mojej winy bo zacząłem się "bawić"... Jeżeli miałbym założyć drugi raz taka instalację to bym ją założył, ale (!!!) znalazłbym gaziarza, który zna się na rzeczy i mikser zamontuje nie tak jak w przypadku OMEGI 2.0 montuje się go między filtrem powietrza a przepływomierzem (ja tak niestety mam), ale tuż przed przepustnicę (dzięki temu zmniejszysz ilość mieszanki gazowej (czyt. WYBUCHOWEJ) w kolektorze i w przypadku strzału nie będziesz miał tak dużych strat - u mnie rozwaliło ten plastik z napisem 2.6 oraz wygięło klapę przepływomierza - pomimo tego że były dodatkowe zabezpieczenia!)!!! Jakby co dam Ci namiary na takiego gościa - na śląsku!

[ wiadomość edytowana przez: leeyo1976 dnia 2005-08-12 22:36:18 ]

Cytat:
Jakby co dam Ci namiary na takiego gościa - na śląsku! [ wiadomość edytowana przez: leeyo1976 dnia 2005-08-12 22:36:18 ]

Dzięki za cenne informacje odnośnie instalacji. Niestety mieszkm na Podlasiu-w Białymstoku i dojazd na śląsk kosztował by połowę instalacji Odwiedziłem profesionalnych "gaziarzy" i wszyscy powiedzieli że przy zkładaniu instalacji wykonano maksymalną amatorkę. Wstawiony sterownik "Bingo-M" -podobno nie ma prawa dobrze działac na tym silniku ponieważ jest do monowtrysku i przy 6 garach na pełnym wtrysku jest kompletnym nieporozumieniem, mieszalnik jest nie w tym miejscu co trzeba, przewody puszczone nieprawidłowo, nie zainstalowano praktycznie żadnych zabezpieczeń przed wybuchem i w ogóle to gdy zapytałem zaprzyjaźnionego fachowca co zrobić zeby to naprawić to po dłuższym oglądaniu i dumaniu odpowiedział: zdemontować i założyć od nowa. Tak też zamierzam zrobić, tyle że wcześniej z opinią od rzeczoznawcy odwiedzę sąd.

Dla przypomnienia: zakładała mi to firma:

MOTOMETAL Bartek Sewastianik
Białystok, Kopernika 40 (koło stacji BP)
NIP 966-132-82-74

W razie pytań służę szczegółami.

Andrzej T.Jędrzejewski
longi1@poczta.onet.pl

Witam,
Ja też mam Omegę 2,6 benz + gaz II gen.
Powiem szczerze, ze długo się naszukałem kogoś kto zainstaluje mi II gen do mojej Fury. Strzeliła mi kilka razy ale zimą jak chciałem odpalic ja na gazie, a poza tym '0" (ZERO) problemów.
Faktycznie mikser powinni ci założyć jak najbliżej przepustnicy.
Mam instalkę LOVATO z najprostszą elektroniką STAG 2L.

Pozdrawiam,
BOOOGIE

WItaj Boogie.

Ja miałem w 2,6 sekwencje i nizbyt byłem zadowolony.

ZMieniłem silnik na 3.0 24v i udało mi się ustawić że wolne obroty chodzą dobrze i silnikiem nie szarpie.
Ale znim ustawiłęm to szarpało jak w 2,6.

2,6 ciągnęło mi tylko do 5000 obr i przyspieszało w 10 sek na gazie
3.0 24V ciągnie na gazie tylko do 3000 obr i przyspiesza chyba w ponad 20 sek.

Na benzynie na automacie przyspieszenie to 8,6 sek.