| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
longi1973 Opel Omega 2,6 kombi ... Białystok | 2005-08-07 04:23:29 Witam Mam pytanko:
Mam Omegę z silnikiem 2,6 litra (rzędowa 6-ka) Dual Ram. Czy da się do tego silnika wstawić instalację z mieszalnikiem ? Te wtryskowe kosztują prawie tyle co samochód więc nie biorę ich pod uwagę. Czy są jakieś możliwośći zabezpieczenia układu dolotowego przed rozerwaniem w tym silniku? Może ktoś wie coś na ten temat... Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje
longi1@poczta.onet.pl GG 3689477 Skype: longi-1973 |
leeyo1976 Omega A racibórz | 2005-08-12 22:33:10 Mam taki silnik i instalację II generacji! Generalnie problem polega na olbrzymim kolektorze dolotowym - w przypadku jakiegoś strzału musisz się spodziewać że walnie konkretnie! Gaz mam od ponad roku, przejechałem na nim ponad 30Kkm i strzelił raz. Na dodatek z mojej winy bo zacząłem się "bawić"... Jeżeli miałbym założyć drugi raz taka instalację to bym ją założył, ale (!!!) znalazłbym gaziarza, który zna się na rzeczy i mikser zamontuje nie tak jak w przypadku OMEGI 2.0 montuje się go między filtrem powietrza a przepływomierzem (ja tak niestety mam), ale tuż przed przepustnicę (dzięki temu zmniejszysz ilość mieszanki gazowej (czyt. WYBUCHOWEJ) w kolektorze i w przypadku strzału nie będziesz miał tak dużych strat - u mnie rozwaliło ten plastik z napisem 2.6 oraz wygięło klapę przepływomierza - pomimo tego że były dodatkowe zabezpieczenia!)!!! Jakby co dam Ci namiary na takiego gościa - na śląsku! [ wiadomość edytowana przez: leeyo1976 dnia 2005-08-12 22:36:18 ] |
longi1973 Opel Omega 2,6 kombi ... Białystok | 2005-08-13 01:07:34
Dzięki za cenne informacje odnośnie instalacji. Niestety mieszkm na Podlasiu-w Białymstoku i dojazd na śląsk kosztował by połowę instalacji Odwiedziłem profesionalnych "gaziarzy" i wszyscy powiedzieli że przy zkładaniu instalacji wykonano maksymalną amatorkę. Wstawiony sterownik "Bingo-M" -podobno nie ma prawa dobrze działac na tym silniku ponieważ jest do monowtrysku i przy 6 garach na pełnym wtrysku jest kompletnym nieporozumieniem, mieszalnik jest nie w tym miejscu co trzeba, przewody puszczone nieprawidłowo, nie zainstalowano praktycznie żadnych zabezpieczeń przed wybuchem i w ogóle to gdy zapytałem zaprzyjaźnionego fachowca co zrobić zeby to naprawić to po dłuższym oglądaniu i dumaniu odpowiedział: zdemontować i założyć od nowa. Tak też zamierzam zrobić, tyle że wcześniej z opinią od rzeczoznawcy odwiedzę sąd.
Dla przypomnienia: zakładała mi to firma: MOTOMETAL Bartek Sewastianik Białystok, Kopernika 40 (koło stacji BP) NIP 966-132-82-74 W razie pytań służę szczegółami. Andrzej T.Jędrzejewski longi1@poczta.onet.pl |