Czy ma sens

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ostatnio zauwazylem ze w mojej beci e-36 nie ma oslony pod silnikiem .czy ma sens wydanie forsy i zalozenie jej.moze spelnia jakaś wazną funkcje?

Pod silnikiem to ja też nie mam (M43). I jeśli BMW nie daje takich osłon to chyba jest jakiś powód takiego postępowania (cyrkulacja powietrza w komorze silnika).

Osłona pod silnikiem (jeśli jest) spełnia dwie funkcje:
- aerodynamika (i związany z tym hałas)
- właściwy obieg powietrza w komorze silnika

W zależności od typu silnika osłona ta występuje lub nie.
Jeśli fabrycznie nie była montowana, to nie należy jej zakładać.
Należałoby się upewnić w ASO, czy taka osłona powinna być
w twoim modelu. Jeśli tak, to warto ją założyć.

moi wszyscy znajomi maja
u mnie sa mocowania z przodu zaraz pod chlodnica ale nie moge ich znalezc z tylu a jak podpatrzylem oslona idzie przez caly silnik az do karoserii

w e36 powinna być we wszystkich modelach (gdzieś to czytałem)

U mnie nie było ale kupiłem taka na allegro. Zaczyna się oczywiście od zderzaka i kończy sie jakoś w połowie zderzaka. Zaletą jest to że pod maską odrazu jest czyściej, nie jest silnik cały zasyfiny pyłem a w zimie solą, poza tym wcześniej były odsłonięte wszystkie koła pasowe razem z paskami oczyiście i kazdy przejad przez większą kałuże i odrazu zalwała je woda, teraz jest tam sucho. Ja jestem zadowolony i uważam że warto coś takiego kupić i założyć

Cytat:
Osłona pod silnikiem (jeśli jest) spełnia dwie funkcje:
- aerodynamika (i związany z tym hałas)
- właściwy obieg powietrza w komorze silnika

jest jeszcze jedna, mianowicie ochrona miski olejowej. ten kto ma aluminiową, tak jak ja, wie o co chodzi.
pozdrawiam

Cytat:
2005-10-04 08:07:58, MARCIN_RADOM pisze:
jest jeszcze jedna, mianowicie ochrona miski olejowej. ten kto ma aluminiową, tak jak ja, wie o co chodzi. pozdrawiam

no szkoda że w buniach nie ma osłony na mise niestety niemcy nie przeidzieli że w Polsce są drogi takie anie inne

Cytat:
2005-10-04 08:29:37, draiwer5 pisze:
no szkoda że w buniach nie ma osłony na mise niestety niemcy nie przeidzieli że w Polsce są drogi takie anie inne

Przy fabrycznym zawieszeniu i normalnym użytkowaniu, czyli na normalnych drogach, nie ma konieczności stosowania wzmocnionej osłony silnika. Jeśli jednak zachodzi taka potrzeba ze względu na specyfikę użytkowania pojazdu na drogach nieutwardzonych, BMW oferuje takie osłony jako wyposażenie dodatkowe. Można też dokupić takie osłony produkowane przez niezależnych producentów.

Przy okazji tego wątku mam pytanie:
- Kto w E34 z silnikiem M50 posiada plastikową osłonę pod silnikiem?

mam pytanie do daz
kupowales oryginal czy jakas podróbke bo slyszalem ze tylko oryginal dobrze pasuje a z podrobką bedą problemy

Ja jak kupiłem E36 to nie miałem, ale mówili mi że powinna być. Założyli mi w warsztacie, ale nie wiem czy oryginał, czy nie.
Teraz jest dużo czyściej pod maską, a w zimie się szybciej nagrzewa (takie odniosłem wrażenie).

Ja kupiłem podróbke tą co sprzedają na allegro za 150zł. Jest wykonana za ABSu więc nawet jak czasem zachaczam nią o jakiś krawężnik czy coś w tym stylu to nic się nie dzieje. A jeśli chodzi o spasoawnie to powiem szczrze że sam byłem mile zaskoczony gdyż spasowała się idealnie!!!! Jak by była tam od zawsze. Pierwsza przymiarka i wszystko idealnie pasowało do siebie.