Dym z wentylacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam drobny problem z wentylacja, a dokładniej nawiewem ciepłego powietrza.
Post dotyczy essiego 1,8 TD rok 1994 MKVI.
Objaw jest następujący. Kiedy silnik popracuje przez kilka kilkanaście minut przy nawiewie ustawionym na powietrze zimne, przełączając na nawiew ciepły z wentylacji wydostaje się przez 2-3 sekundy siwawy dymek z drobinkami jakby kurzu i zapachem jakby ciepłej sparciałej gumy. Dymu jest nawet sporo . Nie wiem czy dotyczy to tego samego ale przy jeździe z ciepłym naiwewem szyby są cały czas zaparowane i nie dają się osuszyć wentylacją.
Jeśli ktoś spotkał się z takimi objawami bądź zna odpowiedź to proszę o podpowiedzi .

P.S. Z tego co wyczytałem na forum to w tym modelu filtru przeciwpyłkowego raczej nie montowano. Sprawdzę czy jest za jakąś godzinkę (aczkolwiek mechanik sprawdzał w katalogu producenta i w tym modelu nie montowano).

Pozdrawiam

... hmmm ..... może pada Ci nagrzewnica ....

Cytat:
2005-10-06 09:23:21, SwIeTyY pisze:
... hmmm ..... może pada Ci nagrzewnica ....

na to wygląda.

nagrzewnica wydaje się być w porządku. Powietrze gorące, przecieków żadnych nie widać wszędzie sucho, ubytku płynu brak. Wydaje sie wszystko być ok.
Njagorzej że brak dobrego mechanika, nikt nie chce się brac za sprawdzenie bo to dużo roboty. Cenią się po 150 zł za sprawdzenie całego układu wentylacji co jest absurdem. Sam za wiele czasu nie mam żeby się tym zająć.
Pozdr

Miałem podobny objaw w innym aucie. W zimie kiedy dawałem na ciepłe widziałem dym z nagrzewnicy.

Winą było uszkodzenie zaworka nagrzewnicy. Płyn wyciekał na spiralę grzejną. Poza tym pełno płynu miałem pod wycieraczką.

Skoro piszesz że masz wilgotno cały czas w kabinie, wydaje się że to może byc przyczyną. Sprawdź czy ubywa płynu z chłodnicy.

Dzięki za podpowiedzi. Poszperam jeszcze może coś w końcu znajdę. Przejżałem już chyba cały net - i wszystkie drogi prowadzą raczej do nagrzewnicy.

Pozdr

Ni i przypuszczenia się potwierdziły. Cieknie nagrzewnica.

Pozdr.

No to powodzenia w wymianie. Duzo pracy jak cholera. Okolo 8-9 godzin jesli nie robiles tego wczesniej. Mechanik za wymiane bierze okolo 250zl. Nie szukaj uzywek. Kup nowa nagrzewnice.