MotoNews.pl

Pasek rozrzadu przesuniety.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przed miesiacem wymienialem pompe wody, rolke i pasek rozrzadu, silnik 1,8.
Na gornym kole zebatym byl o jakies 2mm przesuniety w strone oslony, ktorej nie mam
Teraz jest o jakis 1mm dalej.
Po wymianie gdy to zauwazylem, meches mi powiedzial, bym sie nie przejmowal, zapomnial mi o tym powiedziec, ale to pompa wody jest tak fabrycznie ustawiona i nic sie ponoc nie dzieje.
Jestem jednak zdania, ze jesli pasek nie przylega cala szerokoscia do kola, to chyba sie bardziej zuzywa, ale moze sie myle.

Pytanie: Jak sadzicie czego to moze byc wina, tej pompy faktycznie, czy to cos innego...?
Marwic sie, czy starac sie o tym nie myslec
Pozdrawiam, Darek

Wg mnie sytuacja w ktorej pasek wystaje poza obrys koła jest niedopuszczalna!
po pierwsze bedzie pracowala tylko jego czesc, co zmniejszy zywotnosc i wytrzymalosc paska,
po drugie - beda w pasku wystepowaly nieprzewidywalne naprezenia i to rowniez obnizy jego zywotnosc.

Cytat:
2005-10-06 16:49:24, Robert_S pisze:
Wg mnie sytuacja w ktorej pasek wystaje poza obrys koła jest niedopuszczalna! po pierwsze bedzie pracowala tylko jego czesc, co zmniejszy zywotnosc i wytrzymalosc paska, po drugie - beda w pasku wystepowaly nieprzewidywalne naprezenia i to rowniez obnizy jego zywotnosc.

dokjładnie tak nie powinno być...

wujek miał tak w vectrze 1.8 (ten sam silnik co espero) i przetarło mu obudowę paska........

mechanik stwierdził, że pojeździłby jeszcze ciut dłużej a pasek by szczelił.....

pozdro

Cytat:
2005-10-06 17:49:59, Kolber7 pisze:
a pasek by szczelił

a piesek by się wyszczał...

Sorki, ale nie mogłem!

Ps.

Napraw to

Cytat:
2005-10-06 18:51:41, piotr_ek pisze:
a piesek by się wyszczał... Sorki, ale nie mogłem!

dobrze, ze popuściłeś