Pytanie o opony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam moja kobieta ma fiata punto i obecnie jezdzi na oponach 155/55/r13 mam okazje kupic 4 nowe opony zimowe ale w rozmiarku 145/55/r13 za 200PLN-ow.
Pytanie jest takie czy te oponki mozna zalozyc na obecne felgi ??

Pozdrawiam !

Cytat:
2005-10-11 14:39:43, RaFaL_ZGora pisze:
Witam moja kobieta ma fiata punto i obecnie jezdzi na oponach 155/55/r13 mam okazje kupic 4 nowe opony zimowe ale w rozmiarku 145/55/r13 za 200PLN-ow. Pytanie jest takie czy te oponki mozna zalozyc na obecne felgi ?? Pozdrawiam !

Założyć można ale będziesz miał mniejszą srednicę kół a co za tym idzie różne konsekwencje

To moze ktos doradzi czy decydowac sie na te oponki czy nie ??
Argumentem za jest dobra cena a jakie sa przeciw ???
Dodam ze auto jezdzi glownie po miescie i bez obciazen (max 2 osoby)

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie !!
Pozdrawiam

co to wogóle za oponki są?
Mniejsze koło to mniejszy prześwit samochodu co w zimie nie jest bez znaczenia,poza tym przekłamania licznika,Szerokość opony jest jeszcze do przeżycia...w zimie nawet zaleca się stosować ciut węższe oponki...ale na takich kółeczkach a"la cinquecento ciężej będzie Ci się wygramolić z zaspy.Tak ja uważam ale być może jestem w błędzie.Poza tym zdradź nam co to za wspaniała firma oferuje swoje opony zimowe nowe po 50zł?

ale jak dobrze widze i rozumiem to roznica jest tylko w szerokosci opony
obecne maja 155 a te do kupienia 145 a srednice maja taka sama czyli 55 r13

To sa opony DEBICY . A cena jest atrakcyjna bo to opony od znajomego przedstawiciela handlowego ktory kiedys jezdzil cienkim lub seicento a oponki mu sie ostaly i leza od zeszlej zimy w garazu

Cytat:
2005-10-11 15:52:52, kainek pisze:
ale jak dobrze widze i rozumiem to roznica jest tylko w szerokosci opony obecne maja 155 a te do kupienia 145 a srednice maja taka sama czyli 55 r13

niop, a zimówki przeważnie są węższe od letnich opon( chodzi o powierzchnię na której rozkłada się masa autka), moim zdaniem możesz je spokojnie zakładać.

wg mnie tez brac i jezdzic profil ten sam jedynie szerokosc mniejsza co na zime jest zalecane. co najwyzej autko bedzie smiesznie troszke wygladac na tak waskich oponkach (rowerowki) ale poza tym nie powinno byc roznicy i dodatkowych przeciwskazan

Brać, różnica w średnicy koła nie będzie taka dramatyczna. Da się przyżyć a okazja jest :d

Ja bym bral

Dzieki panowie za odpowiedzi !! A o wyglad sie nie martwie bo jezdzic na tym bedzie moja kobieta

Cytat:
2005-10-11 15:52:52, kainek pisze:
ale jak dobrze widze i rozumiem to roznica jest tylko w szerokosci opony obecne maja 155 a te do kupienia 145 a srednice maja taka sama czyli 55 r13

Kainek zastanów się przez chwilkę...różnica jest zarówno w szerokości jak i w średnicy całkowitej koła.55 to wysokość samej opony w % ...czyli w jednym przypadku 55% ze 155 a w drugim 55% ze 145

Cytat:
2005-10-11 22:52:50, Henryk pisze:
Kainek zastanów się przez chwilkę...różnica jest zarówno w szerokości jak i w średnicy całkowitej koła.55 to wysokość samej opony w % ...czyli w jednym przypadku 55% ze 155 a w drugim 55% ze 145

no to zmienia postac rzeczy
myslalem ze wysokosc jest podawna w mm

Jezeli to jest podawane w % to wynika ze opona 155 ma wysokosc 85,25 a opona 145 ma wysokosc 79,75 !! To roznica wynosi zaledwie lub az 5,5 !!
Ale klamka zapadla jutro kupuje!!
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam !

Cytat:
2005-10-11 23:21:27, RaFaL_ZGora pisze:
Jezeli to jest podawane w % to wynika ze opona 155 ma wysokosc 85,25 a opona 145 ma wysokosc 79,75 !! To roznica wynosi zaledwie lub az 5,5 !! Ale klamka zapadla jutro kupuje!! Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam !

Prawie prawda...z tym że ta róznica to przy promieniu a do srednicy chyba razy 2 no nie?
Nie mówię żebyś nie kupował...zapytałeś o opinię więc odpowiadam poprostu.