P³yn ch³odz±cy MK VII

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam

w moim MK VII jest zalany taki intensywnie pomarañczowy oryginalny p³yn ch³odz±cy. Czy kto¶ wie jak siê ten p³yn nazywa i jaka jest jego ¿ywotno¶æ?
Nie wiem czy wymioeniaæ go przed zim± czy nie. Zalany jest fabrycznie, autko z 2000 roku wiêc p³yn ma 5 lat.

[ wiadomo¶æ edytowana przez: aro_d dnia 2005-10-09 09:49:48 ]

Witam !

Ja bym zmienil w koncu to juz 5 lat ! a plyn chlodzacy to wazna rzecz. Zreszta koszta wymiany sa skromne ~35 PLN wiec moim zdaniem nie ma sie co zastanawiac.

Pozdrawiam

a ja sadze,ze nie trzeba go wymieniac... jesli Ci go nie ubywa i silnik ma dobra temp pracy to spoko...

Pojed¼ na stacjê diagnostyczn±, tam sprawdz± Ci temperaturê zamarzania i je¿eli bêdzie za wysoka, to kup sobie oryginalny p³yn Forda (a raczej koncentrat) i zalej wcze¶niej p³ukaj±c uk³ad zwyk³± wod±.
I to, ¿e fordowski p³yn jest du¿o dro¿szy, to bajki.... 3PLN ró¼nicy w porównaniu do "markowych"...

Cytat:
Pojed¼ na stacjê diagnostyczn±, tam sprawdz± Ci temperaturê zamarzania i je¿eli bêdzie za wysoka, to kup sobie oryginalny p³yn Forda (a raczej koncentrat) i zalej wcze¶niej p³ukaj±c uk³ad zwyk³± wod±.
I to, ¿e fordowski p³yn jest du¿o dro¿szy, to bajki.... 3PLN ró¼nicy w porównaniu do "markowych"...

Zgadzam siê w pe³ni, ten p³yn to Ford Plus tak na marginesie. A p³yn powinno siê wymieniaæ co 3 lata.

Obecny fordowski Super Plus jak i ten poprzedni co 10 lat. A kosztuje ok 7z³ za litr gotowegp p³ynu i jest tañszy od wielu innych markowych p³ynów.

W p³ynie wa¿ny jest równiesz inchibitor (to jest co¶ co zapobiega powstawaniu korozji wewn±trz silnika i uk³adu )wed³ug instrukcji p³yn o kolo¿e pomarañczowym wymienia siê co (nie jestem peweny bo niechce mi siê i¶æ do samochodu) 7 lat.Ja wymieni³em po 5 latach i zlecia³o z nim mnóstwo rdzy>.

Cytat:
2005-10-09 14:04:31, Kielek pisze:
Pojed¼ na stacjê diagnostyczn±, tam sprawdz± Ci temperaturê zamarzania i je¿eli bêdzie za wysoka, to kup sobie oryginalny p³yn Forda (a raczej koncentrat) i zalej wcze¶niej p³ukaj±c uk³ad zwyk³± wod±. I to, ¿e fordowski p³yn jest du¿o dro¿szy, to bajki.... 3PLN ró¼nicy w porównaniu do "markowych"...

zapraszam do mnie u mnie "mierzenie-badanie"" gratis
Jak Kelek pisze oryginalny najpewniejszy