MotoNews.pl

Sprzęgło samara stary/nowy typ

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam następujące pytanie:
jak rozpoznac jakiego typu sprzegło jest w moim samochodzie? Wiem , że są dwa rodzaje: nowy i stary typ co wiąże się z różnym rodzajem łożyska wyciskowego i tarczy (i może czymś jeszcze, nie wiem). Czy można to rozpoznać po roczniku (od któregoś jest już nowe?), czy dopiero po rozebraniu? A jeżeli po rozebraniu to w jaki sposób? Samara 2108, 1300, 5 - biegów, rocznik 1990, belgijka.
pozdr

czesc ja tez mam samare 1300 rok prod 87 też wersja belgijska i sprzegło mam to nowsze przynajmniej na to wyglada

Cytat:
sprzegło mam to nowsze przynajmniej na to wyglada

Ale po czym wygląda
Czym się różnią ?
Jak to rozpoznać ?
Chcę kupić kupić w sprzedaży wysyłkowej i nie chcę tracić niepotrzebnie pieniędzy i czasu na nie udany zakup.

Kurczę Panowie nie wiecie nic więcej???
Użyję ostatecznego argumentu : decyduje się w ten sposob mój przyjazd do Sulejowa

Podciagam temat.

jako ze samarci slizga sprzeglo czeka mnie wymiana w najblizszym czasie, dobrze by bylo wiec wiedziec jakie ma sie sprzeglo (nowy czy stary typ) jako ze czesci chcialbym kupic w skorpionie bo w pobliskich sklepach sa "lekko" drozsze.

rocznik grudzien 90, silnik 1500, 5D, wersja chyba finka - jak ktos sie orientuje to bylbym wdzieczny za info

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2010-09-11 21:31:12 ]

Podobno zmiana typu sprzegla byla w 1993 roku,
jednak przy wymianie jest obojetne ktory typ sie kupi, byle byl to komplet tj stary typ tarczy, docisku i lozyska
info od sprzedajacego czesci do lady u ktorego zaopatruje sie grubo ponad 10 lat.