Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2005-12-01 06:20:52 Czy istnieje jakiekolwiek niebezpieczeństwo popsucia czegoś w s.k., podczas czyszczenia i przegladu? Na co zwrócić największą uwagę?
Jaką prędkość uzyskujecie w swoich Lantrach 1.6 przy 4000 RPM? Dlaczego po postoju rzędu 7 dni jednemu z moich hultajów kompletnie blokuje się tylne koło? Muszę przeorać trawnik pół metra do przodu, pół do tyłu i wtedy po usłyszeniu dość głośnego "PUK" koło zaczyna się kręcić.. Na osłonie kolektora wydechu znajduje się 6 (jak pamiętam) śrub mocujących. ? Czym do cholery odkręcić tę z dołu, między silnikiem a wydechem po lewej stronie. Palcami nie mogę, a klucza żadnego nie mogę tam włożyć.. Pytanko do użytkowników Lantr o przebiegu prawie 200000 km. Ile dolewacie oleju na 100? ![]() |
![]() gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-12-01 08:56:58
Silnik krokowy, wieczny problem faktycznie, ja wymieniałem u siebie i znowu zaczyna się coś dziać.... prędkość przy 4000rpm w zależności od warunków - wiatr, paliwo, obciążenie - 130-140 kmh. Co do stukania po dłuższym postoju.... Nie wiem, jak to się może mieć do Lantry, ale .... Moja lepsza połowa kiedyś jeździła Seicento. Tam konstrukcja tylnych kół (bębny) nie jest zbyt trafiona. Dość często trzeba było cięgna ręcznego i inne urządząnka smarować, czyścić z rdzy itd. Najlepiej rozebrać, popatrzeć. Tam nie ma wielkiej filozofii - ja stawiam na układ hamulcowy. Może łożysko ale ... jakoś mi się to nie widzi. Daj znać co i jak. |
![]() daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-12-01 20:10:59 nie wiem jak będzie po 200000 ale w mojej po 110000 NIE DOLEWAM ![]() w kwestii blokowania tylnego koła zgadzam się z kol. Gadim szukałbym przyczyny po stronie hamulca (krzywka lub linka ręcznego-miałem cienkacza z bębnowymi i były podobne problemy) jeżeli masz z tyłu bębny to wydaje się najbardziej prawdopodobne u mnie są z tyłu tarczowe i używam ręcznego nawet teraz (mrozy ![]() ![]() |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2005-12-02 09:35:31
Pytałem ponieważ po 8 tys mil (ok 13kkm) Olej spadł mi na batucie o 1 cm poniżej poziomu min. Koncern Hyundaia rozleniwił mnie totalnie swoją bezawaryjnością, przeto nie zaglądałem pod maske przez bardzo długi czas. Piszę to , żeby zwrócić Wam uwagę, że kontrolka oleju ma za wysokoą tolerancję.. Na jakimś forum spotkałem się równiez ostatnio z koncepcją, aby nie dolewać w starszych silnikach oleju pod poziom max. Z nieznanych bliżej przyczyn, powoduje to szybsze jego zużywanie i niepotrzebnie "zwiększa ciśnienie". Zalecano również w tym poście po prostu dolewanie do nieco ponad poziom minimalny. Koncepcja dość przewrotna, ale intuicja podpowiada mi, że to nie jest takie głupie. Co do ręcznego i spraw z nim związanych - z niewiadomych przyczyn kontrolka ręcznego - hamulców pali mi się non stop. Płyn hamulcowy obecny, auto hamuje, ręczny z tego co czuje nie jest zaciągnięty (żeby nikt nie myślał, że mi się koło blokuje bo jeżdzę na zaciągniętymręcznym ![]() Pozdro, M |