MotoNews.pl

Wycieraczki a Oma A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Klubowiczów.

Mam pytanie - chodzi o wycieraczki przednie.
Po zakończeniu ruchu nie wracają na sam dół szyby tylko sterczą pod kątem ok 30 stopni. Kiedy uruchomią sie ponownie, to najpierw jadą w dół, a dopiero później po całej szybie.
I stąd moje pytanie: czy cos się przestawiło w tych popychaczach i dźwigienkach, czy jest inny powód tego niewracania na dolną krawędź szyby.
Rozebrałem i obejrzałem styki w przekładni - są tam 3 zestyki, więc są dwa obwody. Może to ma działać tak, że podczas zmiatania nie wracają na doł, a dopiero po wyłączeniu dźwignią przy kierownicy jadą na sam dół szyby (w jakims aucie tak widziałem).
Może ktoś z Was wie, co z tym zrobić.

Pozdrawiam.
Waldek.

Cytat:
2004-12-26 18:30:14, Tricolour pisze:
Może to ma działać tak, że podczas zmiatania nie wracają na doł, a dopiero po wyłączeniu dźwignią przy kierownicy jadą na sam dół szyby (w jakims aucie tak widziałem).

tez to widzialem w jakims aucie, ale w omie tak nie ma...
u mnie tez zatrzymuja sie czasem w tej pozycje, ale zwykle pomaga wlaczenie je na chwile i wylaczenie. wracaja wtedy na swoje miejsce. mysle, ze problem jest w wylaczniku, ale moge sie mylic. narazie tego nie ruszam, bo nie doskwiera mi za bardzo...

może jakiś wyłącznik krańcowy?

hej,

Arvax - na Lob Party walczył z podobnym problemem - pogadaj z nim może coś podpowie.

Mały

kiedyś tak miałem w innym samochodzie po tym jak źle złożyłem kompletny mechanizm wycieraczek - wystarczyło poprawić ustawienie tych wszystkich "cięgien" itp i było dobrze - może gdzieś masz jakiś luz i się samo poprzestawiało

hej
u mnie to był silniczek wycieraczek do wyczyszczenia a potem wyregulowanie ramion i tyle
pozdrawiam