Fiat argenta - zegarek, czujniki-podlaczenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nabyłrm zegarek z podsufitki z argenty. Jak widac na fotkach niejest on tylko zegarkiem bo po bokach na wsywietlaczu jest kilka piktogaramów: akumulatorek, stopnie celsjusza, litery RPM, znaczek dzwonka i znaczek termometru.
Z urzadzenia wychadza z niego 3: czerwony, czarny i baiały. Czerwony i czarny to napewno plus i minus a biały ? Zegarek posiada 4 przyciski z czego 1 mozna wlaczyc i wylaczyc a 3 przyciski odbijaja po przycisnieciu.
Po podlaczeniu + i - zalacza sie zegar ale bez podswietlenia. Jednym z przyciskow mozna go ustawic. Co z pozostałymi?
Czy wie moze ktos z was jak to podlaczyc? jak jest zrobione w argencie? ile i jakie czuniki "idą" fabrycznie tam do zegarka?

Witam - sorki nie znam sie na argentach ale - na mój gust to sa 2 mozliwosci
albo - mase sie bierze z masy i wtedy czarny jest masa cyfrową - mozliwe do wykorzystania przy przesyłaniu danych standartem RS
- wersja mało prawdopodobna
albo - czesciowo jak powyzej ale czarny to nie masa a sygnał SCL
a biały to SDA - uzyta transmisja to I2C (i kwadrat C) - dosc prawdopodobne - popatrz n a plytce czy czarne to na pewno masa jezeli nie jest polączone z masą ukladu to nawet bardzo mozliwe
mase ukladu pewnie wiesz jak znaleźć jezeli nie wiesz to sprawdz czy masz przejscie pomiędzy minusem tego elektrolita a czarnym kabelkiem - jezeli jest niskorezystancyjne przejscie to nie jest transmisja i2c- ale to ona wlasnie byla dosc czesto wykorzystywana w motoryzacji

albo - kable jak mowiles a bialy to kabel 1 wire - tez mozliwe ale jezeli tak jest to nie wiem jak Ci pomóc

a generalnie to czy szukałes gdzies na stronie dla elektronikow ?
jezeli nie to polecam elektrode oraz www.obd2.pl

no to na razie tyle jak sie cos dowiesz to napisz - moze inni sie tez czegos dowiedza
i jeszcze jedno - ile dałes za to i jakie to ma oryginalnie jeszcze funkcje (spalanie droga czy cos takiego?????)

Coś to chiba nie jest oryginalny zegarek z Argi chociaż cały panel z tego auta pochodzi.

Cytat:
2005-10-24 01:28:46, Race_D pisze:
Coś to chiba nie jest oryginalny zegarek z Argi chociaż cały panel z tego auta pochodzi.

Też mi się tak wydaje. Panel jest na 100% z Argi ale sam zegarek już nie (mam 2 Argenty i mają inne zegarki niż ten na zdjęciu).

Cytat:
2005-10-24 05:30:03, Oskar666 pisze:
Też mi się tak wydaje. Panel jest na 100% z Argi ale sam zegarek już nie (mam 2 Argenty i mają inne zegarki niż ten na zdjęciu).

Ja też mam takie zdanie: myślałem że jest to jakaś małoseryjna wesja ,ale przeciw niej przemawia to że jest na wyświetlaczu LCD - dach się mocno rozgrzewa i LCD czernieje całkiem! (były pierw na LED potem na lampie luminescencyjnej)
Prawdopodobnie jest to rzeźba .

Cytat:
2005-10-23 23:13:22, rdt pisze:
Witam - sorki nie znam sie na argentach ale - na mój gust to sa 2 mozliwosci albo - mase sie bierze z masy i wtedy czarny jest masa cyfrową - mozliwe do wykorzystania przy przesyłaniu danych standartem RS - wersja mało prawdopodobna albo - czesciowo jak powyzej ale czarny to nie masa a sygnał SCL a biały to SDA - uzyta transmisja to I2C (i kwadrat C) - dosc prawdopodobne - popatrz n a plytce czy czarne to na pewno masa jezeli nie jest polączone z masą ukladu to nawet bardzo mozliwe mase ukladu pewnie wiesz jak znaleźć jezeli nie wiesz to sprawdz czy masz przejscie pomiędzy minusem tego elektrolita a czarnym kabelkiem - jezeli jest niskorezystancyjne przejscie to nie jest transmisja i2c- ale to ona wlasnie byla dosc czesto wykorzystywana w motoryzacji albo - kable jak mowiles a bialy to kabel 1 wire - tez mozliwe ale jezeli tak jest to nie wiem jak Ci pomóc a generalnie to czy szukałes gdzies na stronie dla elektronikow ? jezeli nie to polecam elektrode oraz www.obd2.pl no to na razie tyle jak sie cos dowiesz to napisz - moze inni sie tez czegos dowiedza i jeszcze jedno - ile dałes za to i jakie to ma oryginalnie jeszcze funkcje (spalanie droga czy cos takiego?????)

Z moich dzisiejszych ogledzin wychodzi sciezka ktora laczy sie bialym kablem idzie przez 2 zaroweczki (zielona i pomaranczowa) do jednego z przyciskow.
Niestety dzis niemialem miernika w domu i niesprawdzilem masy ale jutro to zrobie. Ale wydaje mi sie ze czarny jest normalna masa (przynajmniej tak wyglada "na oko") a pozatym ze jest to masa przemawa fakt ze na obudowie niema zadnych innych miejsc z ktorych moze dochodzic jakas inny przewod-masowy a ten tak czy siak trzeba bylo podlaczyc zeby dzialalo to ustrojstwo.
Na elektrodzie i obd2 nic niewiedza na ten temat.
Dalem za to bardzo malo bo chodzilo mi o ten plastik z podsufitki a zegarek byl razem w komplecie.
Jakie to funkcje posiada to niewiem i wlasnie to probuje ustalic, no i oczywiscie jak podlaczyc.
Dla informacji podam jeszcze symbol plytki EZ43791 Jezeli ktos wie cos na temat tego ukladu prosze o info.