MotoNews.pl
9 Punto [pytanie laika] (118231/0) - PT

Punto [pytanie laika]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przede wszystkim chcialbym sie przywitac jako nowy forumowicz.

Jestem tez swiezym uzytkownikiem Fiata Punto I (1,7 TD, 1998 rok) i mam z nim zwiazanych kilka pytan do osob bardziej wtajemniczonych:

1. jakie sa najbardziej standardowe usterki tego samochodu
2. jak sobie radzi w zimie podczas zapalania na mrozie (nie bedzie garazowany)
3. czy to normalne, ze przy 3200 o/min autko wymieka? - jezdzilem wczesniej peugeotem 405 (1,9 diesel, 1991 rok i chyba 1700 kg wagi) i mam wrazenie ze lepiej sie zbieral niz to punto ktore jest 2x lzejsze bo przeciez jego masa to ok 800 kg.
4. co mozna zrobic/wymienic aby poprawic dynamike punciaka.

Słuchaj ja mam takie Punto 1.7TD ponad dwa lata
nie spodziewaj się po nim sportowych osiągów, na większych obrotach szczególnie z pięcioma osobami rzeczywiście wymięka taka jego uroda,uważaj na korozje miski olejowej bo potrafi ją zeżreć od zewnątrz ,mi poszedł jeszcze dwa razy wahacz przedni (końcówka ale wymienia się cały wahacz)
Jeżeli chodzi o odpalanie to musisz pilnować aby wszystkie świece żarowe były sprawne ,z jedną niesprawną jeszcze odpali ale dwie to już za dużo,możesz dodawać dodatków do paliwa zimą ale też nie tyle co podają w instrukcji bo to trochę zadużo .I najlepiej jak pozwalasz świecą nagrzać do końca , bo w moim gasła kontrolka świec żarowych na desce a one jeszcze grzały 10 sekund ,ja sobie poprowadziłem diode na deske beżpośrednioz rozdzielacza prądu na świece i teraz jak zgaśnie dioda to przy największych mrozach odpala .

Nie przejmuj się że po odpaleniu świece jeszcze grzeją ,to jest funkcja tzw.dogrzewania mogą dogrzewać do 3 minut

słuchaj jak masz może instrukcje obsługi i mógłbyś mi ją zeskanować i podesłać to się odezwij podam ci namiary
ja nie mam wcale a czasem się może przydać

Pozdrawiam .ale jak miałeś peugota to nie jesteś taki laik