MotoNews.pl

Dane (stopien sprezenia ...)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
moze wiecie jaki jest katalogowy stopien sprezenia w espero 1.8,

i jakie sa parametry orginalnego wałka rozrzadu w 1.8 tzn. ile maja stopni

Wiktor

zapomniałem stopien sprezenia znalazłem w danych tech, wynosi on 8.8 ale podany jest taki sam dla silnik 1.8 i 2.0 czy rzeczywiscie jest taki sam???

8,8:1 tyle jest w danych na stronie klubowej

Przypomnę ten post, bo akurat w tym temacie jestem.

Pojechałem na pomiar sprężania w cylindrach i od razu wymianka świec i kabli WN. Gość podpiął jakieś urządzonko zamiast świec, pokęcił silnikiem i wyciągnął mi wydruk wykresu pomiaru.

Oglądam i widzę we wszystkich cylindrach równo 12 bar. Pytam więc gościa co jest grane skoro w katalogu podają 8.8? Na to on mi wyciąga grubaśną księgę od tego urządzonka i pokazuje parametry DAEWOO ESPERO 2.0 : nominalne sprężanie wg. tego przyrządu dla nowego (dotartego) silnika ma się mieścić od 11 do 13,5.

Powiedział, że mam silniczek w doskonałym stanie. Na to ja mu, że się cieszę, bo przy 342 tyś. przebiegu spodziewałem się innego stanu rzeczy. No to gość mi pogratulował dobrze wykonanego remontu silnika, na co ja szybko go zgasiłem, że do remontu się nawet jeszcze nie przymierzałem.....

Facetowi kopara opadła, a potem sporo rozmawialiśmy na temat wpływu serwisowania auta na jego żywotność.

Tak więc panowie dbajcie o silnik to się odwdzięczy.

Stopień sprężania a ciśnienie sprężania to dwa różne pojęcia.

wiec moze rozwiniesz swoja odpowiedź

Cytat:
2005-10-18 13:53:26, Wiktor_ pisze:
wiec moze rozwiniesz swoja odpowiedź

To moze ja powiem. Stopień sprężania to jest e= Vmax/Vmin, czyli stosunek objętości komory cylindra gdy tłok jest w dolnym położeniu zwrotnym do objętości komory kompresji (gdy tłok jest w górnym położeniu zwrotnym), Ciśnienie sprężania jest wielkością diagnostyczną uzyskiwaną drogą pomiaru ciśnienia, jakie panuje w komorze spalania podczas obracania wału korbowego silnikiem.
Zresztą więcej znajdziesz tu:
O ciśnieniu sprężania <-klik

takie mamy warsztaty i ich obsługa nie umie Klientowi przybliżyć wyniki swych pomiarów.A z drugiej strony mniej świadomy Klient tym większa kasa.To tylko małe problemy-ale jak już mają skojarzyć pracę elementów wykonawczych np.ABS z sterownikami elektronicznymi to najczęściej pracują metodą radzieckiego uczonego MACAJEWA-wymieniają dobre na ciut lepsze i tak do skutku,aż trafią.A klient płaci.

Stopień sprężania masz też zakodowany w numerze silnika.
Przykład:
Silnik 1.8/2.0 SOHC
C20LE25144858
-C -norma emisji spalin: ECE R 83 A
-20 -pojemność skokowa: 2000 ccm
-L -stopień sprężania: przedział 8.5-9
-N -stopień sprężania: przedział 9-9.5
-S -stopień sprężania: przedział 9.5-10
-E -rodzaj zasilania: wtrysk benzyny
-L -rodzaj zasilania: na gaz płynny
-25 -zakład produkcji silnika: GM Holden Australia
-144858 -numer kolejny silnika