Sekwencja IV generacja w Nissanie Primera 2,0

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Trochę OT, ale może warto wiedzieć parę rzeczy
Tata zagazował swoją Primerę 2,0 16V ( rok 1999 ). Założone jest to co w temacie. Ależ fajnie to wygląda - zupełnie inny reduktor, czujnik temperatury zamontowany nie przy parowniku tylko na przewodzie, jakieś inne bajery które opiszę następnym razem jak się dobrze zapoznam, bo jak na razie to czarna magia W każdym razie wygląda to zupełnie inaczej niż nasze instalki
Musiała to być sekwencja bo to automat z tiptronikiem
Oczywiście strojenie finalne odbędzie się po przejechaniu 1500 km. Stroi się to podczas jazdy z laptokiem na kolanach.
Pierwsze wrażenia :
- auto powinno chodzić zdecydowanie lepiej niż na benzynie po ostatecznym zestrojeniu - teraz niestety straciło ledwo wyczuwalnie, ale jednak wigor na wysokich obrotach ( konieczna kalibracja wtryskiwaczy ) - łomot spuszczony Żabcią sfrustrował Tatuśka ;
- dłużej trzeba kręcić rozrusznikiem, aby auto odpaliło ( też kwestia regulacji );
- brak jakiegokolwiek spadku obrotów podczas skręcania w każdą ze stron, nawet w pozycji neutral;
- komputer pokładowy normalnie wskazuje średnie zużycie - na 30 km w mieście pokazał zużycie 12 litrów LPG - tutaj ja ze swoimi 14-15 się sfrustrowałem
Wszystkie inne wrażenia jak najbardziej pozytywne - opiszę co będzie po ostatecznej regulacji - a te 1500 Tata zrobi bardzo szybko
Autko ma teraz 170 kkm przebiegu.
Cena instalacji - obiecałem nie ujawniać, bo robione po bardzo dobrej znajomości - normalnie taka instalka kosztuje w granicach 4200 PLN

Lepiej powiedz jakiej firmy ta instalka.

Co do roznic pomiedzy IV a II generacja - jest taka sama jak pomiedzy gaznikiem a wtryskiem

Cytat:
2005-10-20 20:47:49, DeeJay pisze:
- dłużej trzeba kręcić rozrusznikiem, aby auto odpaliło ( też kwestia regulacji );

To nie odpala na benzynie...?

Odpala na benzynie i przełącza się na gaz przy 1600 obrotów.

Elementy instalacji :
- Reduktor & Centralka & Elektronika : Lo-Gas
- Zawór gazowy : Valtek
- Wielozawór : Tomasetto
- Komora szczelna i zbiornik : Grodhow

druga, trzecia, czwarta generacja......może być nawet i trzysta czterdziesta........a gaz jak był kupą tak kupą pozostanie

Cytat:
2005-10-22 22:14:50, Tomek-Mydlowski pisze:
a gaz jak był kupą tak kupą pozostanie

Dzięki tej kupie przejechanie 100 km kosztuje mnie jakieś 23 zł w stosunku do 43 wydanych na noPb 95. Benzynka to dla mnie luksus, na który nie wszystkich stać

Cytat:
2005-10-23 00:16:59, Michal-500 pisze:
Dzięki tej kupie przejechanie 100 km kosztuje mnie jakieś 23 zł w stosunku do 43 wydanych na noPb 95. Benzynka to dla mnie luksus, na który nie wszystkich stać

Popieram przedmówce!! ONLY LPG!!!!