Seicento a CB !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
od kilku m-cy mam w seicencie radyjko CB, ale niestety nie działa ono tak jak nalezy (zaczy sie szumi, ma fatalny zasieg itd.) jednym slowem trzeba miec mase cierpliwości żeby z niego kozystac !!!! dowiedzialem się dzisiaj, że w seicencie to podobno normalka i cudem jest jezeli wszystko dziala jak nalezy. Jezeli ktos mial podobny problem, badz wie jak go rozwiazac to proszę o odpowiedz. moze wystarczy jakis filtr na zasilanie albo coś w tym stylu...

Pzdr.

niewiem jak jest w seicentku ale umnie strasznie zakłócala pompka paliwa (elektryczna ) po jej odkłóceniu SUPER
COŚ CI PORADZE WARUNEK JEZELI MASZ AUTKO NA GAZ: ODPAL AUTKO PRZEZUĆ NA GAZ I ODEPNIJ POMPKE PALIWA-pompka jest pod tylna kanapa-wyimii kostke i wszystko sie okaze
Powodzenia w szperaniu

[ wiadomość edytowana przez: aprzem dnia 2006-04-11 17:44:36 ]

Ja w SC miałem wszystko w porządku. Czasami się tylko z radiem sprzęgało, ale też bardzo rzatko.

Pierwsze kwestie jakie powinny zostać poruszone: jakie masz radio, jaką antenę, czy dobrze zmasowaną i zestrojoną?

Cytat:
2006-04-11 22:24:10, MacTB pisze:
Pierwsze kwestie jakie powinny zostać poruszone: jakie masz radio, jaką antenę, czy dobrze zmasowaną i zestrojoną?

radio alan 100+
i antena magnesowka ale nie pamietam jakiej firmy. generalnie antena byla strojona na tym aucie. wczesniej mialem ten zestawik w innym samochodzie i dzialal bez zarzutu.

Zwaliłbym winę na Alana, ale skoro satysfakcjonował Cię w innym aucie, a tylko w SC jest problem to rzeczywiście, przyczyny szukać trzeba w instalacji elektrycznej auta. Najczęściej sieją alternator albo pompka paliwa
Jeżeli jeszcze tego nie próbowałeś to podłącz zasilanie bezpośrednio z akumulatora. Jak to nie pomoże to szukaj porady u specjalistów, czytałem o różnego rodzaju kombinacjach na przewodach zasilających, ale ja się na tym nie znam, więc nie podpowiem Ci jak to wykonać

Tak czy siak zastanawiam się nad zmianą radia na Unidena 520, z tego co się orientowalem to są o wiele lepsze od alanków, ale mimo to i tak się boję że nie rizwiąże to problemu A tak wogole to kożystając z okazji zapytam się jeszcze jakie radyjko polecacie. Na tą przjemność mam przeznaczone 300,- max 350zł.

uniden 520 -mam i sobie bardzo chwałe
to radyiko ma silny filtr ANL który niezle sobie radzi z zakłóceniami

z koelga wozimy w seicento CB radio onwe smini z antena magnum na magnesie i nie ma zadnych zaklucen oraz radio na 70cm tez nie ma zaklucen. Jest wszystko ok. zasilanie poprowadzone od zapalniczki.
pozdr 73!

Witam.
Wlasnie zastanawiam sie jakie CB Radio bedzie dobre do Fiata Seicento z gazem ...
Mysle o Midland 1001Z ??
Czy to dobry wybor tym bardziej ze mam do dyspozycji ~250zl...
Jak to bedzie z tymi trzaskami,powiem ze w tej chwili radio tez mi idealnie nie odbiera... ale mysle ze takie CB idzie jakos odpowiednio dostroic ???
Napewno nie ma mowy o odlaczaniu pompy paliwa ... to bezsensu ... chce CB pod zapalniczke i zeby ladnie dzialalo ...
Prosze o pomoc !!
Michał

kolego hektor zle zrozumiałeś kwestie z odpinaniem pompy paliwa pompe odpinasz tylko w celu sprawdzenia czy zakłóca i ile a zakłóca na 100%-(ok 60% załócen to własnie ona)-potem tylko ja odkłócasz kondensatorem i już jestes krok do przodu z lepszym odbiorem) co do midlanda to niewiem ja mam u520 i nie zamienie go na nic innego

hektor na twoim miejscu tez bym się zastanowil nad Unidenem, nawet tą 510. Z tego co slyszalem w tym przedziale cenowym to najlepsze radyjka !!

Witam.
Tal ale te radia Uniden kosztuja juz od 230 (510) i 285(520) ... do tego jaką polecacie antene ???? moze cos na allegro ... tam jest tego sporo od 37zl w ogre ... czym sie sugerowac przy wyborze anteny ?? Poza tym nie chcialbym abym byla za dluga ... (to tylko seicento - jak narazie) ...
Prosze powiedzcie rowniez czym sie roznia od siebie te modele Uniden 510 a 520 ???
Jeszcze jedna sprawa czy nie ma problemu z przelozeniem (jesli zajdzie taka potrzeba ) radia do innego auta np. renault Thalia ...
Czy znow na nowo ustawiac i stroic nalezy ...
Sorki ale nie jestem w temacie ...
Pozdrawiam.
Radosnych Swiat zycze...
hektor

Radio mozesz przekladac do kazdego auta, podobnie jak zwykle radio, stroisz jedynie antene, raz na kazda zmiane mocowania, jesli zamocujesz antene wystroisz ja, to mozesz podpinac pod nia kazde radio CB jakie wpadnie ci do reki i nie musisz nawet sprawdzac SWR.
Natomiast jesli zmienisz antene, ba , przesuniesz ja w inne miejsce na samochodzie, koniecznie nalezy sprwdzic czy SWR nie uleglo zmianie.

STROISZ ANTENE NIE RADIO

witam na nowym forum

przez jeden dzien mialem w pracy seja i stara cobra (nie jestem w stanie jej zidentyfikowac) wraz z magnesowym alankiem chodzily niczego sobie mialem przez jakis czas silne zaklocenia, ale to raczej ktos w tej okolicy tak sial - jakas maszyneria..