MotoNews.pl
9 Zaklocenia w glosnikach od CD! jakies pomysly? (120175/171) - PT

Zaklocenia w glosnikach od CD! jakies pomysly?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Szybka sprawa ;D
Uniden510 + magnesowy hustler - wszystko bylo OK
Od 2 dni Uniden510 + LEMM@900 na uchwycie KF150 na klapie bagaznika.... podczas
nadawania slysze siebie w glosnikach (radio standardowo podpiete w kostke,
standardowe glosniki bez zadnych wzmacniaczy i innych udziwnien).
Czy zalozenie jakiegos filtra cos da? Co zrobic? Gdzie szukac problemu?
Czemu to co mowie w mikrofon CB slysze w glosnikach od radia ktore NIE sa w zaden
sposob polaczone!
Z gory thx za wszelkie sugestie i pomysly.

--
[ .:p.biernacki:. - patryk.biernacki(at)data(dot)pl ]
[ gg# 82928 ] [ Tlen.pl: patryk_biernacki ]
[ CF62 ] [ FEFK#753 ] [U510+Hust100c mag ]

Witam!
Zrobcie sobie herbatki, kawki, piwko, papieroska w dlon... i czytajcie.
Streszcze moj problem:

Kupilem sobie radio Uniden 510 XL + Antenka MAGNESOWA HUSTLER 100CM (na srodku dachu, radio podpiete wtykiem do zapalniczki) - jezdzilem sobie, bylo ok, raz szumialo, raz nie. Ogolnie bylo BARDZO OK!. Zachcialo mi sie zmiany (niechec do skrobania dachu ze szronu, sniegu, ktory niedlugo sie pojawi)... kupilem LEMMA@900 + uchwyt presidenta KF-150 na klape bagaznika w sedanie. Po zamontowaniu okazalo sie, ze ... podczas nadawania SLYSZE MOJ GLOS w glosnikach audio w moim samochodzie. Sprzet audio to 6 glosnikow podpietych pod radio tevion cd/mp3 bez zadnych wzmacniaczy i innych udziwnien. Podczas nadawania radio WYCISZALO SIE LEKKO (ale nie jest to zadna automatyczna funkcja mute tak jak np. przy dzwonieniu komorki np. w radiach *drozszych* nie nie) i slyszalem swoj glos jak nie nadawalem zadnego dzwieku bylo ok.

Boje dzisiejszego dnia:
1. Myslalem ze to wina anteny radiowej, ktora wylapuje sygnal CB i *wtlacza* go do instalacji audio - wypialem fizycznie antene radiowa z radia samochodowego - problem pozostal
2. Myslalem ze samo CB jest za blisko *niefirmowego* radia TEVION - wyciagnalem z auta radio CB jak najdalej od radia audio - efekt ten sam
3. Myslalem ze to bliskosc kabla audio i kabla CB - zwiekszylem odleglosc kabli z 10cm do 1 metra - efekt zaden
4. Przepialem cala instalacje do poloneza od znajomego - antenke cala (tzn bat cewka no wszystko z uchwytem) polozylem na asfalcie obok auta JAK NAJDALEJ - efekt u niego TEZ slychac swoj glos w glosnikach audio (radio ma firmowe!!! JVC).
Co ciekawe jak podlaczylem antene magnesowa u niego i wsadzilem ja do auta do srodka efekt taki ze SLYCHAC dalej w glosnikach swoj nadawany glos!.
5. Polaczylem kabelkiem antene ze sruba w karoseri aby upewnic sie ze antena jest zmasowiona! - efekt... zadnej poprawy.
6. Wpialem antene magnesowo hustlera spowrotem do mojego autka - efekt.. znowu slychac swoj glos podczas nadawania ^%$#^%$#%$ ;/

NAJSMIESZNIEJSZA SPRAWA!!!!!
Zamontowalem spowrotem radio CB do mojego auta, zamontowalem spowrotem uchwyt na klape bagaznika wszystko jak bylo podpialem ta antene na tym uchwycie pod radio (ten lemm@900) i niechacy na klapie OBOK zostal przyczepiony hustler na magnesie oczywiscie nigdzie nie podpiety po prostu postawilem na klapie aby go nie klasc na ziemi) i co.... EFEKT SLYSZENIA SIEBIE ZNIKNĄŁ!!! Nadawanie IDEALNE!, Odbior IDEALNY! (testowane z kolega z #3. Zdjalem tego hustlera myslac ze bedzie OK... boom.. znowu to samo, zasieg gorszy, rozmowca poprosil mnie abym spowrotem postawil obok lemma tego hustlerka.

Jestem totalnym zielonym w tych sprawach - sprawdzilem to co moglem. Mam sie zalamac? Czy to wina anteny? Czy to wina glosnikow, czy to wina.... Naprawde czekam na konstruktywne sugestie.

Czy jest ktos z okolic Jastrzebia Zdroju kto pomoglby w doprowadzeniu wszystkiego do porzadku. Warto by bylo podpiac INNA antene nie lemma! na takim uchwycie na klape..moze ktos ma cos takiego co moze latwo sciagnac ze swojego autka i wsadzic na chwile na moje.

Jestem otwarty na wszelkie rady i propozycje!

- SWR ustawiony na poziomie roznie 1,2-1,5 MAX! (mam SWR miarke)
- Jesli odkrece motylkiem antene i nadaje bez anteny efekt slyszenia siebie nie wystepuje (bez anteny.

--
[ .:p.biernacki:. - patryk.biernacki(at)data(dot)pl ]
[ gg# 82928 ] [ Tlen.pl: patryk_biernacki ]
[ CF62 ] [ FEFK#753 ] [U510+LEMM@900-KF150 ]

Czy przy innej antenie miałeś takie czady
Może sygnał z anteny CB zostaje złapany na antenę radiową.
Raz zdarzyło mi sie że przy włączonym radiu w eter szły zakłucenia z CB
Spróbuj dać antenę w inne miejsca , jeżeli nic nie pomoże to pewnie przepięcie ( najlepsza wizyta u elektryba )
pozdrowionka-bajo

Nie mam pojęcia co może być przyczyną Twojego problemu, ale muszę Cię ostrzec przed jedną rzeczą. Mianowicie: nadawania bez anteny może się skończyć uszkodzeniem radia, dlatego lepiej tego nie robić.
Pozdr!

Cytat:
2005-10-30 19:13:54, pokladziu pisze:
Czy przy innej antenie miałeś takie czady Może sygnał z anteny CB zostaje złapany na antenę radiową. Raz zdarzyło mi sie że przy włączonym radiu w eter szły zakłucenia z CB Spróbuj dać antenę w inne miejsca , jeżeli nic nie pomoże to pewnie przepięcie ( najlepsza wizyta u elektryba ) pozdrowionka-bajo

Przeczytaj moj pkt1. Tez tak myslalem dopoki FIZYCZNIE nie wypialem anteny radiowej z instalacji ;/

mi tez sie tak dzialo, sproboj zmienic miejsce anteny, a druga sprawa wynika z odleglosci miedzy mikrofonem od CB a glosnikami od audio, u mnie wystarczylo ujac mocy a nawet nie koniecznie przedewszystkim ujac czulosci mikrofonu, ale generalnie przede wszystkim musisz miec dobrze zestrojona antene CB, poprostu sygnal wypromieniowywany z anteny CB wchodzi ci na wzmacniacz mcz w radiu, od kiedy mam porzadne radio w aucie to mam po problemie, magnesowka ml145 na tylnej klapie sedana (zreszta bez znaczenia) i mialem panasonica z rdsem i nie sialo, teraz mam clariona z CD i tez nie mam problemu pomimo ze ostro grzeje z CB bo mam connexa 4000 cos jak alan 87, zacznij od strojenia anteny od CB