Rozrząd w M42

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i mam niefart. Ganiałem po mieście jak szalony, a wyprzedzałem skuter i ukręciłem wałek rozrządu. Teraz mam taką małą prośbę, bo nie mogę tego nigdzie znaleźć. Jak ustawić rozrząd w IS(ie) z 92 roku. Są jakieś tam strzałki ale nie mam pojęcia jak ustawić rozrząd na łańcuchu i to przy 2 kołach. Sprawa wygląda nieco inadzej niż przy pasku i obawiam się, żeby nie pokpić sprawy i nie uszkodzić zaworów tym bardziej że jak już rozebrałem swoją błyszczkę zerwałem również i czapę. W końcu raz na jakiś zacz można splanować głowicę. Patrząc po kołach widziałem, że "nasi już tam byli i nabili sobie swoje znaki" teraz jednak na nic mi się ich znaki nie zdadzą bo muszę wymienić wałek. POMOCY

Nie wiem czy ci to pomoże

Dzięki Peet. Jak widzę to masz książeczkę a jeszcze mógłbyś tak dla pełni mojego szczęścia luknąć na ustawienie wałków względem kół. i znak dolnego koła na wale. Z góry dzięki

To wszystko co jest w książce.
obrazek 1
obrazek 2
obrazek 3
obrazek 4

A ja mam takie pytanie: w jaki sposób można "ukręcić" wałek rozrządu? "Jeżdżac jak szalony" to dla mnie nie wystarczający powód żeby wałek się "ukręcił". Nie mówcie, że to takie słabe podzespoły? Rozumiem, żeby krzywki się starły po 17 latach ale żeby wałek ukręciło....

hey peet co to za książeczka, może podeślesz na maila? pozdrawiam

Cytat:
2005-10-18 14:11:04, halamunda pisze:
hey peet co to za książeczka, może podeślesz na maila? pozdrawiam

Jest to książka (759 stron) BMW 3 Series (E36) Service Manual: 1992-1998 wydawnictwa Bentley Publishers. Na maila raczej kiepsko bo to 94MB.

Aj Można można. Nie ukrywajmy Bawarki są super, ale nadal to tylko są samochody. Podejrzewam, że wcześniej był źle złożony rozrząd i stąd moja bolączka. Ale co tam, zawsze mógł strzelić łańcuch, byłoby pewnie gorzej. A tak mam przynajmniej całe zawory

P.S. Peet Dzięki za podpowiedź z książeczką. Jak będziesz potrzebował dokumentacji do Hyundaja, Rovera lub Daewoo. Czy w tematach gazów typu BRC, OMVL, E-Gas, Pegas. Daj znać pomogę
Cytat:
2005-10-18 10:04:41, biem pisze:
A ja mam takie pytanie: w jaki sposób można "ukręcić" wałek rozrządu? "Jeżdżac jak szalony" to dla mnie nie wystarczający powód żeby wałek się "ukręcił". Nie mówcie, że to takie słabe podzespoły? Rozumiem, żeby krzywki się starły po 17 latach ale żeby wałek ukręciło....