[zoska]inne amortyzatory?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam male pytanko do posiadaczy zastav 1100 - czy mozna dopasowac amortyzatory od innego samochodu bez przerobek? najlepiej gazowki dzieki
pozdro

Pasuja krotsze od 127/AutobianchiA112/Fiat X1/9 ale to rownie malo popularne modele. Teoretycznie powinny pasowac od Ritmo ale nie wiem na 100%. Moze ktos sie wypowie na ten temat...

od ritmo mk1 pasuja od wersji mk3 nie a od mk2 nie wiem

w ritmo sa gazowe czy olejowe? orientujesz sie czy sa moze twardsze od zasavoskich?

Przeciez do kazdego samochodu sa dostepne rozne amortyzatory (olejowe i gazowe). Do Ritmo beda twardsze, szczegolnie np. do ritmo TC (DOHC) i Diesla. Tylko moga byc dluzsze i przod pojdzie w gore...

jest z 10 czy 15 wiekszych firm na rynku oferujacych amortyzatory, co druga firma ma w ofercie olejowe olejowo gazowe i nawet coil over kit-y do ritmo...WYSTARCZY ZAPYTAC W SKLEPIE nigdy nie kupowalem "twardszych" usportowionych niby wersji amortyzatorow tylko oddawalem do regeneracji i utwardzenia wedle moich uwag nowe zwykle rozbieralne amortyzatory i zawsze bylem zadowolony z efektu , w sklepach pytaj o KYB jesli chcesz nowe do ritmo olej-gaz do tej firmy mam zaufanie

Cytat:
2005-10-19 19:03:33, yapko pisze:
Przeciez do kazdego samochodu sa dostepne rozne amortyzatory (olejowe i gazowe). Do Ritmo beda twardsze, szczegolnie np. do ritmo TC (DOHC) i Diesla. Tylko moga byc dluzsze i przod pojdzie w gore...

Niestety yapko ma rację : wszystkie amorki od Ritma są nieco dłuższe , a dodatkowo od TC i Diesli są przystosowane do sprężyn o większych średnicach zwojów , więc poza amorkami trzeba by zmieniać i sprężyny i ich całe górne mocowanie ! ( góra jest na odmianę węższa - do stożka )