Szybkie pytanie techniczne :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktos mi moze powiedziec definitywnie czy symbol pokazany na rysunku oznacza wewnetrzna czy zewnetrzna srednice rury? chodzi o wydech... bo co sie zapytam w warsztacie tlumikarskim to wszedzie mowia inaczej

zapytalem pewnego znajomego co wydaje mi sie ze powinien to wiedziec.powiedzial ze nieformalnie jest to wewnetrzna. ale tak wogole to nie ma na to reguly,raz jest tak a raz tak

reguła jest i to od dawna tylko pewnienie nie wszyscy o niej wiedzą/pamiętają, normalnie podaje się średnice zewnętrzną rury i jej grubość, ale od każdej zasady sa wyjątki i w układach wydechowych powinno podawać sie średnice wewnętrzną bo jest wążniejsza niż zewnętrzna (ale wbrew pozorom grubośc też jest ważna głównie jeżeli chodzi o kolektory ) tymabrdziej patrząc na wymiar tej rury 45,5 to raczej jest to średnica wewnętrzna bo w sprzedaży dostępne są rury o średnicy zew 44,5 i 45 mm
ale ilu fachowców tyle teorii taki mamy kraj

symbol pokazany na rysunku pokazuje wymiar zewnętrzny i to jest pewne jeśli ktoś inaczej to interpretuje to jest błędem

no ale tak jak barakuda napisal w przypadku wydechu to chyba faktycznie jest potzrebna wewnetrzna bo birac to na chlopski rozum to srednica zew moze byc duza ale grubosc sprawi ze wewn. bedzie b.mala.No nie wiem ale cos mi sie wydaje ze nie pomoglismy bartkowi hehehehe

jak kupisz metalowa rurke 1/2'' to ona ma te pol cala wewnatrz, a jak kupisz rurke 1/2'' z pcv to ona ma pol cala na zewnatrz

Cytat:
2005-10-19 19:32:16, snail pisze:
symbol pokazany na rysunku pokazuje wymiar zewnętrzny i to jest pewne jeśli ktoś inaczej to interpretuje to jest błędem

no tak bo tak jest ogólnie przyjęte oznaczanie rur i tak powinno być, a co do wydechu to jak to jest na rysunku wykonawczym to będzie to średnica zewnętrzna a jak rysunek do obliczeń to wewnętrzna tylko tak jak już wspomniałem ogólnodostępnych rur w wymiarze któy w standardzie ma 45,5mm nie ma

Oczywistym wydaje się być fakt większego znaczena wewnątrznego wymiaru elementów układu wydechowego.

Hmmm ja moge powiedziec z praktyki, ze kiedy na warsztacie zamawiamy układ wydechowy i kiedy trza cos dopasowac z katalogu to przede wszystkim zwracamy uwage na zewnetrzna srednice, i tak to interpretujemy, takze ze wzgl. na zastosowanie obejmy sciagajacej w rozmiarach: 42,45,48,50,52(mm)

kwestai interpretacji wymiarow zalezy czy chcesz robic uklad wydechowy od podstaw czyli liczysz calosc dlugosci srednice wewnetrzna itp dla jak najlepszego efektu osiagow dla silnika czy potrezebujesz wymiar zeby zesztukowac element ukladu wydechowego pod dany samochod tak jak HNT napisal obejmy ilosc miejsca pod samochodem itp

chodzilo mi o znaczenie tego symbolu{z katalogu Bosala} czyli 45.5 minus {plus}grubosc scianek rury + - 3mm = 42mm w srodku.. albo 50mm na zewnatrzok... to srednica seryjnego wydechu za dwururka do argenty 2.0 ie. podstawa do ewentualnych modyfikacji reszty wybieram opcje rury 2 cale{50mm} na zewnatrz
z reszta kolektor "baranek" od ritmo 125TC ma 50mm {zewnetrzna}na koncu tak ze ten wymiar bede staral sie zachowac w nowym ukladzie

a przy okazji jak porownalem moja dwururke w argencie dosztukowana od poloneza z oryginalem do 2.0 u bimbra to mi kopara opadla...dwurura z poloneza cala by weszla do jego oryginalu co ja sie dziwie ze na 4 i 5 biegu mi sie auto powyzej 5000 nie wykreca??

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-10-19 22:09:34 ]

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-10-19 22:11:38 ]

gdzie kapsle pod klamki?

Symbolem Fi oznacza sie tylko i wyłacznie średnic przy wymiarowaniu, a oznaczenie wewnetrznej i zewnetrznej jest stosowane osobno...

Tu macie przykłady wymiarowania