2 pytania techniczne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
1. czy wymiana łącznika drążka stabilizatora jest do wykonania we włąsnym zakresie?
2. czy łożysko tylne da sie wymienic bez użycia klucza dynamometrycznego?

Są to 2 bardzo proste wymiany w essie samemu się je robi klucz do wymiany łożyska tylnego zbedny dokrecasz je na maksa

ad.1samemu da sie wymienic dwa klucze 17 jeden dosyc cienki by muc wlozyc miedzy drazek a amortyzator i po klopocie

nie mów hop dopóki nie przeskoczysz u mnie też miało byc szybko i po bółu a nakrętka tak była zapieczona ze łącznik wymieniałem przy użyciu boszki.no ale to pewnie odosobniony przypadek!!!!!!!!!!

JEŚLI CHODZI O ŚRUBY...TO U MNIE TEŻ...SAME ODOSOBNIONE PRZYPADKI!!!! nie odkręcają sie i już!!!

Cytat:
2005-10-21 12:54:51, Darek pisze:
Są to 2 bardzo proste wymiany w essie samemu się je robi klucz do wymiany łożyska tylnego zbedny dokrecasz je na maksa

ale byl taki jeden co mi wymienil z tylu lozyska i dokrecil na maksa-efekt pojezdzilem miesiac i znow wymiana, a lozyska oryginalne :/

łącznik w teorii powinno sie wymienić łatwo i i przyjemnie, ale w praktyce jest jak ze wszystkim innym w zawieszeniu niekorzystne warunki pracy robią swoje i śruby bywają "nieodkręcalne".

Odnośnie lożyska to z tego co pamiętam powinno się je dokręcać do momentu aż, poczujesz że koło przestaje kręcić się swobodnie, a zaczyna hamować, wówczas popuszczasz pół obrotu i zabezpieczas nakrętkę. To też powinno się dać zrobić we własnym zakresie.

......a kluczy dynamometrycznych do regulacji łożysk tylnich kół nie używają nawet w ASO.

Nie wymieniałem nigdy łącznika, więc się nie wypowiem, ale ostatnio wymieniałem linkę od ręcznego i odkręcając nakrętki tylnego koła nie natknąłem sie na żadne zabezpieczenia. Wniosek - trzeba je dokręcić na maksa, tak żeby się same nie odkręciły. Ważna uwaga: koło za kierowcą ma przeciwny gwint!

w moim esim z 81 roku sie odkrecaja wszelkie nakretki i srobki ale moze jeszcze za nowy jest albo poprostu nie trafiłem na taką twardą sztuke

łączniki - prosta sprawa...
łożyska dokręć na wyczucie, toć to śruby samodociskowe...