MotoNews.pl

Słaby zasięg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po "fachowym" zainstalowanie Alan 48 Excell i President New Alaska mam zasieg max 2,5km. Może lepiej znający się na temacie koledzy podpowiedzą co z tym zrobić - ja mam radyjko od tygodnia więc jestem kompletnie zielony. Z góry dziękuje za pomoc.

Napisz jakieś bardziej szczegółowe informacje
Po pierwsze w jaki sposób masz zamontowaną antenę, czy w dach, czy na jakimś uchwycie, jeśli na uchwycie to na jakim Po drugie czy antena była strojona.

Dzięki MacTB za zainteresowanie
Podaję dodatkowe info:
1. uchwyt CTE - można go zobaczyć na zdjęciu: KLIK
2. antena zamontowana w "prawym dolnym" rogu samochodu, na klapie bagażnika - samochód F. Mondeo Kombi.
3. sprzęt był montowany w warsztacie - więc pewnie był strojona
4. zasięg testowałem z kolegą, który ma bliżniaczy układ. Potwierdza się to jak jestem w trasie - praktycznie mogę rozmawiać tylko jak mam kontakt wzrokowy
Z tego co wyczytałem z takim zestawem = anteną powienienem słyszęc na ok 10km. Na 2,5 to pewnie wystarczy 60 cm
Może jakieś wskazówki...................

MAsz zdecydowanie coś nie tak. MAm zamontowaną antenę w podobnie beznadziejnym miejscu jak Ty (tyle,że w smarcie, gdzie po prostu nie ma innego dla niej miejsca) i mimo to mam lepsiejszy zasięg. Prawdopodobnie masz problem z masą. gdzie montowałeś radio? Ja bym podjechał jeszcze raz i poprosił o sprawdzenie (patrz na rączki i o wszystko pytaj, niech pokażą jak jest zestrojone radio)

To miejsce nie jest takie beznadziejne
Mam antenę w tym samym miejscu w hatchbacku (zresztą antenę od speedy_x ) - czyli na rogu dachu i zasięg spokojnie 12 km, w porywach więcej
Ja też przyczyny zacząłbym szukać od sprawdzenia masy...

sorry za opóźnienie ale byłem w trasce bez dostepu do netu........

Masę sprawdzę.........jak wymyślę sposób. Ale mam jeszcze dodatkowe spostrzeżenie. W czasie jazdy ze względu na opór powietrza antena jest zagięta pod sporym kątem (zlezne do prędkości) i prostopadle do ziemi jest 3/4 anteny co wg mnie ma wpływ na jej sprawnosc - więc z 1,5M robi sie 1m. Czy to ma jakis wpływ ?

Dodatkowo spróbuję zamontować krótszą antenkę - muszę tylko jakąś dopaść.

Pytanie dodatkowe: czy ten zestaw trzeba stroić - magicy w zakładziku powiedzieli ze Alan Excel 48 stoi się sam i ze nie trzeba dostrajać anteny. Chyba to bzdura ? Gdzie w Wawie można prawidłowo zestroić antenkę ?

Witam kolego!To bardzo dziwne z tym strojeniem radia .Antena może nie wymagała poprawki(fabrycznie powinno być ok)może czasem min. korekta.Sprawdż raz jeszcze u nich i patrz na łapki .73!

Możemy się umówić na próbę bo mam po za zwykła anteną na dachu i małą magnesówke.

Witam.
Zakupiłem radyjko Unidena 520 i nową antenkę Wilson Little Wil antenka

zamontowałem zestawik i jako tako odbieram ale tylko do ok 3km. antenę pojechałam zestroić do warsztatu. Goście próbowali ale powiedzieli że to jest jakaś niedobra antenka i że się jej nie da nastroić bo ma za małą korektę.
Może moglibyście coś doradzić. Bo ja sądzę żę to znowu nie taka zła antena. A magnes sprawdzałem trzyma się przy 180km/h
A i mam ją na środku klapy bagarznika w peugocie 406 może warto było by przestawić na dach. Czy to coś zmieni?

Cytat:
A i mam ją na środku klapy bagarznika w peugocie 406 może warto było by przestawić na dach. Czy to coś zmieni?

Zdecydownie bedzie lepiej, masz szanse na zwiekszenie zasiegu do 6 km. Mialem kiedys Alana 38 (reczniak) oraz magnesowke Midlanda 60 cm. Montaz na bagazniku skracal zasiego do 2-3 km, zas na dachu kole 5 km w porywach bylo (ja stalem, kolega odjezdzal i patrzyl na licznik).

szerokosci

na pewno na dachu (najlepiej na srodku) bedziesz mial lepszy odbior, ale do nadawania musisz zestroic antene od tego zalezy jak ciebie bedzie slychac a przede wszystkim jak masz duza odbita to bardziej ci sie bedzie grzala koncowka mocy w radiu i mozesz ja w koncu spalic, mi sie pare razy udalo, powodzenia i dalekich potwierdzonych