| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-10-24 14:55:36 Jesli masz na mysli sworzenie przy ogranicznikach (bo to te chyba najczesciej stukaja) to najlepiej je wybic, rozszezyc przy pomocy srubokreta i mlotka, nasmarowac i wbic spowrotem.
Mnie pomoglo. Roboty na 4 drzwi - 15 minut. |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2005-10-24 17:49:07
A weźże otwórz drzwi, ujmij krzepko i dawaj nimi w górę i w dół. Jak poczujesz pod ręką wyraźny stuk czy przeskakiwanie na zawiasach - sworznie do wymiany. Gdzie je dostać? -Myślałem, że w każdym sklepie z częściami do DeU. Ja nie dawno wymieniłem wszystkie 8 szt sworzni - ale rękami mechanika, więc sugestie tylko takie: -potrzeba na to 2 ludzi (jeden trzyma drzwi żeby nie opadały, drugi wali młotkiem w odpowiednio przyłożony śrubokręt), -koszt: 4 czy 6 zł za 1 sworzeń, a robota wyniosła 20 zł więc szkoda sobie rączek brudzić. Czas: jakieś pół godz. -- Pozdrawiam Wiesiek (Maestro) |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2005-10-24 20:43:23 U mnie równeż drzwi latają góra-dół , sworznie mam nowe i jestem przekonany że to nie sworznie a zawiasy są wyrobione (konkretnie dziurka w tym co przyspawane do karoserii się rozlajerowała) , mam również chyba od roku przygotowane tulejki aby to naprawić ale....... wiadomo- brak czasu |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2005-10-24 21:05:17 Sworznie po 5PLN, a wybicie czasami nie jest takie proste, szczególnie dolnych. Ale jak na górze dospawasz cos w co mozesz "stuknąć" młotkiem to juz bez problemu. |
kc Espero 1,8 CD gass Rumia | 2005-10-24 21:16:47 Wymieniłem własnoręcznie (czytaj bez niczyjej pomocy) sworznie przy drzwiach kierowcy i od tego czasu (jakieś cztery miesiące) drzwi przestały nieznośnie stukać podczas jazdy.
Sworzenie kupiłem w serwisie DU za około 3PLN/szt. Wymianę można przeprowadzić samemu, należy jednak pamiętać o solidnym i trwałym podparciu drzwi. Najlepiej jest wykonać to przed wybiciem sworzni przeznaczonych do wymiany. Jednakże radzę nie wymieniać samodzielnie. We dwójkę jest znacznie raźniej. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-10-24 21:19:00 Ja tam drzwi niczym nie podpieralem.
Najpierw wymiana jednego sworznia (drzwi trzymają się na jednym zawiasie), potem drugi i po robocie. |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2005-10-24 21:59:06 Można wybic jeden zastąpić srubą, potem drugi i tez zastąpić śrubą - ja teraz tak mam bo przygotowuje sie pod starcie z rdzą na drzwiach i progach. Drzwi troche opadły ale jak sie je podniesi to nawet daja sie zamknąć |
![]() czytom Espero Kaniów | 2005-10-25 08:09:16 Głównie to chodziło mi odrzwi kierowcy, bo najczęściej otwierane, więc zdecydowanie latają na sworzniach, ale najgorsze jest to że jak się przyjrzeć zawiasom w drzwiach, to wyglądają na starte o jakiś milimetr. Stąd moja obawa czy wymiana sworzni coś da, czy to jednak trzeba by jakoś tulejować czy coś...
a tak w ogóle to wg książki serwisowej to najczęściej wymieniany podzespół w autku. To chyba nie jest normalne |
Zbych_S Espero 1,5 GLX Poniatowa | 2005-10-25 12:50:28 dwóch nie zaszkodzi do roboty - jest z kim piwo machnąć - a jeśli chodzi o te sworznie to uważam, po bacznych obserwacjach, że ich wymiana chyba nie pomoże, u mnie to zawiasy są wytarte, zastanawiałem się nad wymianą tych sworzni ale mi powiedzieli, właśnie w Bielsku B. w ASO DU że trzeba całe zawiasy, no więc nie wiem co robić |