Jak zapobiedz kradzieży anteny?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No tak znowu buchnęli mi antenkę. Boli- nie boli bo służbówka, a szef kupi nową, ale i tak wkurza - stąd pytanie może jakiś trik, a może magnes. Czy wygodniej zdjąć magnes niż odkręcić "stałego" bata (nigdy nie chciało mi się odkręcać)? Aha na VW Caddy miałem Antenkę Presidenta ok 100cm jaki model nie wiem.

Jakieś doświadczenia?

To jest smutne .Gdyby nie było zapotrzebowanie na używane kradzione anteny , nie byłoby kradzieży.
Ja używam magnesówki i zdejmuję ją nawet przed wejściem do marketu. Są też nateny na motylka ( ala złodzieje mogą chodzić z kluczem :yes
pozdrawionka bajo

No tak. A jak zamiast motylka kolega dał śrubę i "zaklepał" gwint na amen pokrzywili mu blachę na dachu

sklepik
Zerknij w tym sklepiku na anteny.
Jedna Presidenta wygląda jak zwykła antena radiowa
pozdrowionka

No tak faktycznie ale po pierwsze :
-zysk 1DBi
po drugie
-70cm
a po trzecie
-kupiona 1 raz

Czy ktoś to ma?
Może nie jest zła tylko niepopularna choć wątpię.

Znajomy ma taką na Matizie i mówił że jest zadowolony
Jaki ma zasięg , tego nie wiem ale nie rzuca się w oczy
pozdrowionka-bajo

Hmm muszę to przemyśleć.
Czy ona musi stać pionowo?

Ona jest pod takim kątem jak na rysunku

Poprawka: ona może stać pod kątem, ale oczywiście ma to kolosalny wpływ na zasięg. Przypominam, że do prawidłowego działania antena CB wymaga pozycji pionowej (polaryzacja pionowa).

No właśnie a poza tym wolałbym coś 100-150cm.

Chyba trzeba zostać przy stałej antenie.

A może są jakieś clip-systemy zamiast motylka, nie widziałem nic takiego ale tej niżej opisanej też nie więc może coś takiego istnieje co?

A może są jakieś clip-systemy zamiast motylka, nie widziałem nic takiego ale tej niżej opisanej też nie więc może coś takiego istnieje co?

Sorry coś się zacięło i kliknąłem zbyt wiele razy

Pewnie, że istnieje
Jest patent stosowany powszechnie przez firmę Sirtel, ale możliwy również do dokupienia do anten Presidenta. Niestety nie jest on 100% zabezpieczeniem, ani nie jest też super mega wygodny Na pewno jest wygodniejszy od zwykłej śrubki i o niebo estetyczniejszy od motylka...
Są to śrubki ze specjalnym kluczykiem - zamiast miejsca na śrubokręt są po prostu dwie dziurki, a sam kluczyk można sobie przypiąć do kluczy. Stosowałem ten patent z powodzeniem w poprzedniej antenie i musze powiedzieć, że nawet się sprawdzał

W sirtelu jako element opcjonalny wygląda to tak:

i kosztuje około 10 zł. Być może podpasuje również do anten innych producentów.

thx
Poszukam i się coś podowiaduje.

Hmm no tak ale tutaj nadal trzeba kręcić i odkręcić.

Może jednak magnes szybciej da się schować, tylko czy 1,5m antenyna magnesie na szczycie VW Caddy nie zetnie się pod mostem itpd?
160-180km/h to jedno a most to drugie.
Choć widzę że President ML-145 ma duży magnes.

Musisz zmierzyć swojego mobila i dodać długość antent
Obliczysz wynik i będziesz wiedział czy przejdziesz pod mostem
Jeżeli wynik będzie mniejszy od wysokośći DUŻEGO mobila to przejdziesz
bajo

czy kolega powiedziałby gdzie można to kupić??? szukałem trochę w necie ale bez skutku...

Cytat:
2005-10-28 23:31:08, MacTB pisze:
Pewnie, że istnieje Jest patent stosowany powszechnie przez firmę Sirtel, ale możliwy również do dokupienia do anten Presidenta.

Najlepiej kup antenę mocowaną na gniazdo UC (takie jak z tyłu w radiu) szybko się przykręca i odkręca antenę. Ja taką stosuje od 10 lat -Santiago 1200 jedna z droższych i zdejmuje nawet jak wiem, że stracę z oczu samochód na 5 minut. A złodziejstwo jest wszędzie i w naj mniej spodziewanym momęcie kradną.
Powodzonka!

no tak ale antene juz mam lemma w moim swistaku prawie dwu metrowa i nie nosze sie z zamiarem sprzedazy poki co zamienilem motylek na imbusowa śrubkę ale taka na dwa bolce bylaby z pewnościa lepsza
pozdrawiam-bajo
Cytat:
2005-11-02 22:48:12, namemartin pisze:
Najlepiej kup antenę mocowaną na gniazdo UC ...