MotoNews.pl
1 Jakie zimówki do Getza? (115249/89) - PT

Jakie zimówki do Getza?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Co polecacie, tzn. rozmiar, producent, no i cenowo bez szaleństw....

Ja dostalem dodatkowo zimówki razem z autkiem, wiec nie wybrzydzalem. Ja mam bodajrze MABOR (Made in Czech) 155/80/13. Naprawde jestem z nich zadowolony - ze śniegu wyjeżdzam bez stresu..., na lodzie też w miarę, ogólnie jestem zadowolony.

Panuje przekonanie że na zimę węższe oponki się zakłada i ja się do tego przychylam (nacisk jednostkowy jest większy niż przy szerszych = lepiej się wgryzają)

Pozdrawiam

Generalnie zależy od miejsca użytkowania. Jak będziesz dużo jeździł w kopnym świeżym śniegu lub błocie pośniegowym (co jest niestety normalne u nas) to jak najbardziej węższe od letnich. Natomiast przy użytkowaniu na w miarę wyczyszczonych drogach lub ubitym śniegu raczej pozostawić przy rozmiarze letnim. Szersze gumy - lepsze trzymanie boczne w zakrętach, krótsza droga hamowania.
Sawa Eskimo S3 - niedrogie dobre.

Pozdrawiam

A jak się ma na lato 205?? To też na zimę zostać przy szerokości letnich?? No dobra, to tylko żart Na zimę mam rozmiar fabryczny, czyli 175, i tak jest węższy od letnich Jednak 165 byłby za wąski u mnie...

A ta teoria im wezsze tym lepsze naprawde sie sprawdza czy to tylko jakis mit?
No i kiedy dojsc do wniosku ze jakies sa juz za waskie do samochodu no bo przeciez mozna by i zakladac takie rowerowe idac tropem im wezsze tym lepsze.
Ja mam KLEBER rozmiaru standardowyego czyli 175/65 R14 i nie narzekalem zeszlel zimy no ale niestety nie mam porownania wiec moze dlatego

Ogólnie to teza brzmi że węższe o rozmiar lepsze, a nie im węższe tym lepsze Czyli jak jest 175 seryjnie to na zimę, w okreslonych warunkach rozmiar 165 może sprawdzić się lepiej. Natomiast trzeba też zastanowić się czy taka opona nie będzie za wąska w stosunku do mocy naszego auta.

Nie jest to mit - widac to na rajdowych mistrzostwach swiata. Na rajdach zimowych. Wystraczy zobaczyc jakie auta maja tam waskie opony. Tak jak ktos napisal miejsza pow. wiekszy nacisk a co za tym idze lepiej sie wgryzaja. Ja co prawda jezdze acc ale z firm ktore bym polecil nie drogich to KLEBER. Naprawde sprawdzona firma. I jej produkty rowniez. Ja szczegolnie odczuwam to przy ruszaniu o wiele wiecej gazu trzeba dodac zeby ruszyc sie z miejsca pardzo mocno sie przyklejaja

Jimmy w Coupe ma zimówki 205

Eqs, należy tylko zwrócić uwage na jeden ważny szczegół... Mianowicie samochody rajdowe, na rajdach zimowych mają opony wyposażone w kolce.