| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
WOLF_ADI 126p Gliwice | 2005-03-08 19:16:42 Wiec panowie moze mi pomorzecie, a mianowicie czy pasy z napinaczami pirotechnicznymi pracuja pod kazdym kontem czy nie,czy w zaleznosci od modelu???
|
Buczek21 F&F Sympatyk Niska Suka zabrze | 2005-03-08 21:28:48 z tego co wiem-pracuja tylko pod jednym i tym samym katem.Z jednego auta nie pasuja do drugiego |
SKRABER retrospekcja Kraków | 2005-10-21 23:42:43 Znalazłem ten wątek z takiegoż oto powodu:
Czy pirotechniczne pasy z SC dałyby się zastosować w 125p? czy ich działanie zalezy tylko od przeciążenia na pasie - czy są w jakiś sposób dodatkowo sterowane/zasilane? czy ich mocowanie jest ściśle "sprecyzowane" (kąt zwijarki/ napinacza?) pytam , bo takich pasów coś ostatnio na allegro mnóstwo, a "statyki" z mojego kanciaka irytują mi Kobietę |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-10-22 00:54:37 Z tą różnicą, że chyba nie są sterowane przeciążeniem na pasach (mogłoby być troche za późno na napinanie ) tylko z tego samego czujnika bezwładnościowego co poduszki powietrzne, klemy pirotechniczne itp. bajery. Życzę Ci szczerze żebyś sobie ani nikomu ze swoich pasażerów nie zrobił krzywdy takimi experymentami . W Kancie to już bym chyba wolał zainwestować we wzmocnienie struktury nadwozia, najlepiej klatką... |
SKRABER retrospekcja Kraków | 2005-10-22 12:39:37
no właśnie, "chyba" - czy ktoś na 100% może mi odpowiedzieć - jak one są sterowane? (i czy wogóle są ?) czy może są "samowystarczalne" ? ps. to jak działają to jedna sprawa i całkowicie klarowna |
maskekk F&F Wolny Słuchacz :) Pzn | 2005-10-22 13:10:19 Sa sterowane czujnikami od poduszek. co rozumiesz pod pojeciem samowystarczalen ?? nie wydaje mi sie zeby montowanie ich dokanta mialo jakis sens, jeszczekomus krzywde zrobisz albo wyrwesz podloge zmocowaniem pasow. juz klema pirotechniczna lepszym jest pomyslem. |
SKRABER retrospekcja Kraków | 2005-10-22 13:54:33 - "samowystarczalne" - bez obcego zasilania / sterowania
- co do wyrwania z podłogi : no bez jaj, sugerujesz że kant ma w miejscu mocowania watę cukrową? (mój nie )
- co do eksperymentów : pytam się po to, żeby ich nie robić - co do szczegółów : pytanie dotyczyło konkretnych pasów z pirotechnicznym "wspomożeniem" (SEICENTO) - co do sensu : jeśli odpowiedzi na moje pytanie by brzmiały : nie ma oddzielnego sterowania, kąt mocowania nie jest ważny itd. to czyż zastosowanie pirotechnicznych napinaczy sensu by nie miało? litości.... nie jestem zboczeńcem pirotechnikiem, wynalazcą samobójcą, domniemanych nieuzasadnionych sądów mi nie potrzeba, zadałem - PYTANIA - ,a nie prośbę o ocenę czegoś czego nie zrobiłem ) ,
za odpowiedzi dziękuję
|
karol_k 125p Łódź | 2005-10-23 10:07:23
Ja jeszcze nie widzialem auta z napinaczami bez poduszek... - jak mozesz podaj jakis model (znaczy widzialem ale z nie podlaczonmi jak znajomy wymienil sobie fotele w vectrze na nowsze
nie wiem jak w seicento ale podejrzewamze jest podobnie jak w renaulcie napinacze wystepuja w konfigracjiprzynajmniej 1+2 - jedna poducha dwa napinacze. Sterowane sa przewaznie jednym i itym samym sterownikiem co poduszka. Widzialem przypadek ze przy niewielkim dzwonku wystrzeliwaly tylko napinacze bez jaśka przy cxzym poducha byla na swoim miejscu sprawna. W renaulcie kazdy taki wystrzal jest zapisywany w komputerze (nie da sie tego w prostysposob usunac ja np zwykle bledy) Swoja droga ciekawy pomysl z tymi napinaczami w kancie jednak ja bym nie ryzykowal - bo przy zlym montazu mozna na chwile stracic oddech generalnie sam napinacz swoim wystrzalem krzywdy zrobic nie moze/nie powinien/... ![]() |
owz F&F Sympatyk sejo/passat Poznań/Skórzewo | 2005-10-23 10:30:35 przykład moje seicento - mam napinacze a nie mam airbagów
pozdro |
karol_k 125p Łódź | 2005-10-23 16:36:39
hehe ok to moze i takie wynalazki byly ale zapewne masz sterowany ten napinacz poprzez przewod? podlaczony do jakiegos czujnika?
Pozdrawiam |
owz F&F Sympatyk sejo/passat Poznań/Skórzewo | 2005-10-23 16:41:01
nie mam zielonego pojęcia, nie rozbierałem auta, wiem tylko ze specyfikacji że takie coś jest u mnie zamontowane ![]() |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-10-23 16:47:49
To "chyba" nie mialo wskazywac na brak pewnosci, a jedynie delikatnie wskazac wlasciwa droge . Nie wiem jak to jest w innych autach bo ja robie w Beemkach i rzadko kiedy przyjezdza tam model majacy mniej niz 6 poduszek . |
maskekk F&F Wolny Słuchacz :) Pzn | 2005-10-23 17:35:46
Rejs nie chwal sie ja ostatnio mialem lexusa i mial poduszek od chuja i jeszcze taka na kolana kierowcy i tez jakos zawsze kojarzylem napinacze z poduchami nie kojarze jakos osobno ich... |
kz61 Peugeot 306 XN Bochnia | 2005-10-23 17:37:42 Przeczytałem nanuala od Peugeota dotyczącego wymiany elementów po zadziałaniu napinaczy lub poduch. Wynika z tego że były różne konfiguracje, razem i osobno. Jeśli były same napinacze to miały swój moduł, jeśli razem to wspólny.
Na dzień dzisiejszy jest tendencja podpinania wszystkiego do kompa- któregoś tam z kolei w samochodzie. Apropo- po zadziałaniu do wymiany jest praktycznie wszystko. Mało co zostaje. |
maskekk F&F Wolny Słuchacz :) Pzn | 2005-10-24 19:13:39 no po zadzialaniu sa do wymiany pasy i sterownik a co jeszcze to ja nie kojarze czasem sie jeszcze jakis plastik na fotelu uszkodzi jak to zadziala.... |
pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-10-24 19:19:11 Może kierowca |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-10-24 20:14:12 chcesz bezpiecznie jezdzic z kobieta to zacznij jezdzic przpisowo.
50 w miescie i tyle. ewentualnie zaluz jej zwykly bezwladnosciowy. przy udezrniu bocznym i tylym i tak ci nie pomoga. a zastanow sie nad zlymi skutkami zaciagniecia pasa gdy pas nie lezy na wlasciwym miejscu na ciele czlowieka. a to jest glowny problem w fiacie. albo ja udusisz albo polamiesz zebra. moim zdaniem bezsens. maximum sensowne: klatka, kubel ,szelki. |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-10-25 05:10:21
Ale ja mówiłem, że podstawowe wersje u mnie mają 6, 11-ki to też częsty widok .
... i kask. No chyba że masz supergrubą i miękką otulinke na rurach tudzież "mocną głowe" bo można sobie ją nieźle przemodelować. Z drugiej strony jeździć w max zaciśniętych szelkach na codzień to wątpliwa przyjemność (szczególnie w garniaku ). |