| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-10-18 13:54:43 Mam juz most z Argenty, wlasnie jestem na etapie odczyzczania go itp. Wiem, ze nalezy przespawac mocowania resorow, wiem ze tylna czesc walu trzeba przelozyc, tylko jedna sprawa jeszcze. Argenta ma skosne drazki. Podobno dzieki nim lepiej prowadzi sie w zakretach, ale nie wiem, gdzie je przymocowac, a bede mial ograniczony czas przekladki mostu, nie dysponuje kanalem, wiec ciezko mi jest rozkminiac na miejscu wszystko. Jak ktos ma jakies zdjecia, sugestie, doswiadczenia w tym temacie to bardzo prosze o porade. |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-10-19 01:26:58
Nie bardzo zrozumialem, jak to mialoby byc i w jakiej plaszczyznie rownoleglej do osi samochodu. Co do drazkow, to one maja jeszcze kazdy swoj naciag jakis i ciagnie jeden w gore a drugi w dol. Nie znam sie na zawieszeniach kompletnie, dlatego prosilbym o jakies zdjecie czy tez schemat, jak to jest zamocowane w 132/Argencie, czy do plyty podlogowej, czy do jakichs uchwytow odchodzacych od podluznic... Sam nie wiem... A moze sa powody, dla ktorych nie powinno sie w DF stosowac skosnych drazkow? |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-10-19 11:39:15 OK, juz zrozumialem. Teraz trzebaby pomyslec, jak mocowania zrobic, myslalem nad przyspawaniem solidnych mocowan do podluznic, zeby nie mialo sie to prawa ruszyc. Do podlogi bym sie bal, ale moze jakby wzmocnic i porzadnie obspawac to moze by i bylo co z tego. |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2005-10-19 12:45:09 Obawiam sie na plycie podlogowej FSO nie znajdziesz dogodnego miejsca na ich zamocowanie.
Gdybys jednak zamocowal je geometrycznie w takim samym miejscu co w 132 to to, ze mialbys resory zamiast sprezyn nie wplyneloby wg mnie negatywnie na zachowanie sie mostu. Rzecz jasna wtedy nie mocujesz drazkow reakcyjnych by FSO. Skosne drazki sa ciekawa alternatywa dla drazka Panharda (przejmuja czesc sil bocznych), ale miejsca do ich zamocowania w FSO nie bardzo widze. Pozdrawiam Adamus |
Marcin1608 Polonez 1500 Warszawa | 2005-10-19 12:55:20 Zmień mocowania drążków do mostu na takie, jakie są normalnie w Polonezie, stosunkowo niewiele pracy, brak kombinacji, a efekt znasz - zachowanie się tyłu auta jak w "zwykłych" Polonezach. |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-10-19 22:26:43
Ta opcje tez znam, ale chcialem sprobowac zachowac te drazki, jesli znalazlaby sie taka mozliwosc... Chyba nie pozostaje mi nic jak udac sie na najazd, pomierzyc most i mocowania tych drazkow, porobic zdjecia i wtedy sprobowac o czyms na forum pogadac... |
Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-10-19 22:53:29 jak potrzebujesz oblookac jak to wyglada w podwoziu argenty to daj znac jak bede mogl to podjedziemy na kanal i podumasz ![]() |
jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-10-19 23:41:03 Wszystko da rade zrobić, trzeba tylko chcieć. Jeśli tylko drążki mają odpowiednią długość to nie widzę problemów. Migomat w łape pospawać wzmocnienia pod mocowania i mocowania do podłogi i sprawa załatwiona. |
automatic | 2005-10-20 11:46:22
|
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-10-20 11:52:06 Spoko, zagada sie barta128 na chwilke pod autem, szybkie ciach ciach i do kieszeni A tak naprawde to moze jutro podjade na najazd i przyjrze sie DFowi. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-10-20 22:56:35
Dokładnie Specjalnie zachowałem sobie te szyny, jak dawno, dawno temu złomowałem przegnitą 132-ójkę. Mam nadzieję, ze przyjdzie czas kiedy się przydadzą |
kosa131 (S) Miłośnik FSO 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2005-10-21 23:22:35 jak potrzebujesz to chetnie pozbede sie drazkow i mocowan do nich. Brakuje tylko dluuuuuugich srub mocujacych drazki do mostu. |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-10-21 23:57:58 Drazki posiadam (kompletny most), a chodzi mi o to, jak je przymocowac. Jesli moglbys jakos pokazac zdjecie tego mocowania, ja podjade na najazd moze jutro, moze w niedziele i podumam gdzie to mocowanie tam umiescic. |
dr_scott El Nino Tarnowitz O.-S. | 2005-10-22 12:55:44 Z tego co sie orientuje to DooMinick ma kompletny most z drążkami, śrubami, oraz mocowaniami tychże drążków do podwozia
Mocowania drążków przykręcone są do podwozia za pomocą dwóch śrub. Trzeba tylko we fiacie zrobić odpowiednio wzmocniony kawałek podłogi, wszystko wymierzyć i przykręcić owe mocowania do podłogi. Odradzam spawanie tych mocowań do podłogi, bo będzie to jednorazowe, a wiadomo, że przy spawaniu materiał się może źle ułożyć. Najlepiej oblookać to w argencie... choć, akurat konstrukcja jest tak prosta że nie ma czego oglądać. warto natomiast pomierzyć miejsca mocowań (śrub) do podwozia i tak samo rozplanować to we fiacie. Co do samych drążków. DooMinick pisał, że ciągną w inną stronę... jeden w górę drugi w dół. Wiem o co chodzi bo znam ten most
To kwestia złego przykręcenia do mostu. Po prostu tuleje gumowe z tych drążków były skręcone na źle ustawionych drążkach. Zluzuj śruby, ustaw drążki poziomo i skręć jeszcze raz. |
DooMinick FSO 1500 Kraków | 2005-11-10 00:20:16 Inz. Kleidschmidt (znany glownie klubowiczom z Wawy) powiedzial mi, ze resor piorowy na tyle usztywnia most, ze nie lata na boki. Dlatego skosne drazki w DF nie sa potrzebne. Jednak wielu z nas w innym temacie twierdzilo co innego, ze jednak most na resorach lata na boki. Dlatego teraz to juz chyba tylko pozostaje mi zrobic probe z kamerka przymocowana do baku i wykonanie paru graniczacych z cudem manewrow, gdy wspolpasazer obserwuje monitor laptoka i nagrywa wszystko. Nie wiem, czy to zrobie, ale jesli tak, to podam wynik doswiadczenia. |