Pedał sprzegła i głupia sprezyna grrrr...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
a więc mam taki mały problemik, od razu mówię że laik jestem, to dopiero moje pierwsze autko, wiec bądźcie cierpliwi
niedawno rozbierałem pedał sprzęgła, bo potrzebowałem wymienić na nowy wycinek zębaty ( taki półksiężycz, na którym idzie w rowku linka od sprzęgła), bo był pęknięty
na pedale tym jest umieszczona sprężyna powrotna pedału, no i podczas demontażu nie zauważyłem gdzie ona była u góry zaczepiona, wiec zaczepiłem byle gdzie na pałę obok osłony na bezpiecznika, czy może mi ktoś powiedzieć gdzie ta sprężyna powinna być zaczepiona normalnie, bo kuźwa tak jak teraz jest osadzona to przy każdym wciśnięciu pedała hałasuje mi trochę i mi to zaczyna działać na nerwy. wręcz zaczynam żalowac że wogóle się za to zabrałe , zanim sie do tego zabrałem to przynajmniej cicho było
jak mozna niech kto walnie zdięcie jek da rade
thx z góry za pomoc i dobre checi

nie napisałeś o jakiego essiego chodzi
jeżeli jednak występuje tam problem ze sprężyną, to ja obstawiam mk5/6, a tam mechanizm wygląda jak na fotce.
Sprężyna o której piszesz winna być u góry zaczepiona o specjalny otwór w półksiężycu z dołu natomiast o kształtownik pedału.

jest to fordzik MK VII wersiaj Ghia kombi 95 rocznik

i widze ja głupi dobrze myslałem ze tam powinno być, tylko posłuchałem sie znajomego, grrr...
a co do tego obraka to umnie jest tylko jedna jeszce roznca niewiem czy jest tak samo u ciebie, umnie za regulacje napręzenia linki słuzy duza sruba na imbus ,
kuzwa mam nadzieje ze nie bede musiał znowu tego rozbierac zeby załozyc ta glupią sprezynz
wielkie dzieki za pomoc
nie spodziewałem sie tak szybkiej odpowiedzi

a takie jedno pytanko jeszcze hehe
chodzi mi o tylna wycieraczke podzczas pracy zamias ona przesuwac sie po szybie oddala sie od szyby
czy moze cos tam być zle założone czy co
podzczas bezruchu normanie prawidłowo dolega do szyby

hmm, skoro masz regulacje imbusem to niestety nie wiem, jak powinna być zaczepiona sprężyna (niewykluczone że podobnie)

a odnośnie wycieraczki...szczerze nie wiem co Ci poradzić, bo jej jeszcze na szczęście nie musiałem jeszcze naprawiać.

co do pedału to moze zaraz sprawdze, ale powinno byc tak jak mowisz
a zwycieraczkami to sie moze w wolny dzionek pobawie

Odezwij się do mnie wieczorem na GG a podeślę Ci całą masę zdjęć gdzie i jak jest zamocowana sprężyna powrotna w Twoim modelu

za to u mnie pedal sprzegla skrzypi podczas puszczania wiem ze to kwestia przesmarowania ale jakby ktos mogl mi powiedziec w ktorym miejscu dokladnie przesmarowac to bede wdzieczny