Mój central zamek... o ja gupi!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zachciało mi się samodzielnie zmienić mastera centralnego zamka, bo ostatnio to otwierał na 1/2 swoich możliwości i ciągnąc za klamkę drzwi popuszczały, ale do końca się nie chciały otworzyć. Musiałem je dopchnąć (aby się zamknęły) i ponownie pociągnąć za klamkę lub przekręcić kluczyk w zamku. Otwierając od wewnątrz najpierw musiałem wyciągnąć dingsa, bo efekt był podobny.
Kupiłem kiedyś tam już mastera i zabrałem się dzisiaj za montaż. Nie dość, że go nie zamontowałem, to jeszcze oryginał przestał działać no i pojechałem do speca.
Spec spojrzał, podotykał kablami i stwierdził, że uwalony jest sterownik c.z. i zaproponował mi wymianę całości, tzn. 4 siłowniki+sterownik, co mnie przeraziło. Czy można uwalić sterownik c.z.? Bo póki co efekt jest taki, że siłownik potrafi się zamknąć, a nie potrafi się otworzyć.
Co gorsza - stwierdził, że cały mechanizm zamka (te prowadnice i sworznie w drzwiach) jest rozwalony (faktycznie telepie się niemiłosiernie) i robotę trzeba zacząć od zakupu zamka. Ktoś może przerabiał renowację lub ma na zbyciu, zna cenę itp.?

Ja podłączając Mastera nie miałem schematu i robilem to na pałę, tzn. podłączałem kable we wszystkich możliwych kombinacjach.

Po około półgodzinnych perturbacjach zaskoczyłem co do czego i od tego czasu centralny działał jak złoto.

Wniosek...

Jeśli byłoby możliwe upalenie sterownika poprzez złe podłączenie Mastera, to ja napewno bym to zrobił

Chili zachodzi uzasadnione podejrzenie że koleś chce zarobić... co nie wyklucza faktu że może miec rację.

Cytat:
2005-09-10 07:09:12, the_undertaker pisze:
Chili zachodzi uzasadnione podejrzenie że koleś chce zarobić..

Toteż po łikendzie nastąpi weryfikacja jego diagnozy.

Cytat:
2005-09-10 11:30:21, piotr_ek pisze:
Toteż po łikendzie nastąpi weryfikacja jego diagnozy.

poszukaj w wyszukiwarce na temat centralnego
gdzies kiedys pisalem jak podlaczyc mastera(kabelkologia)
a sterownika nie da sie uwalic raczej zlym podlaczeniem predzej mastera

Ja wymieniałem mastera u kiniusi w espero, zajeło mi to 15 minut z demontarzem/montarzem tapicerki drzwi i samego mastera. Działa poprawnie, Kinga sama moze potwierdzic

Cytat:
2005-09-10 18:54:57, cezariusz pisze:
pisalem jak podlaczyc mastera(kabelkologia)

Miałem spisane. Niestety kolory w aucie nie zgadzały się w 100% i udało mi się uzyskać tylko zamykanie i tylko mastera. Reszta drzwi milczała.

Piotrek,miałem podobny przypadek.Pomogła wymiana zamka w drzwiach ( koszt 35 zł).I nic więcej nie musiałem wymieniać.Zaczęło działać bez problemów.Cuda

Drugi spec stwierdził, że najprawdopodobniej padnięty jest sterownik, bo dotykając odpowienimi przewodami słychać cyknięcie i bzyknięcie, ale pozostała trójka drzwi nie ma zamiaru się otworzyć... no chyba, że jakiś przekaźnik, czy cóś?
A co do nowego zamka - będą szukać, a cena jest ok.60 zł.

mi znów central sfiksował i zamyka z pilota wszystkie drzi prócz kierowcy........ nie otwiera żadnych

natomiast kluczykiem otwiera i zamyka wszystkie... tak samo guziczkiem przy szybie...

guzikiem przy przyciskach szyb tak samo jak pilotem....

nie mam już siły do tego dziadostwa.....

aż się boję co będzie zimą

Cytat:
2005-09-12 19:48:29, Kolber7 pisze:
mi znów central sfiksował i zamyka z pilota wszystkie drzi prócz kierowcy........ nie otwiera żadnych natomiast kluczykiem otwiera i zamyka wszystkie... tak samo guziczkiem przy szybie... guzikiem przy przyciskach szyb tak samo jak pilotem.... nie mam już siły do tego dziadostwa..... aż się boję co będzie zimą

To wygląda na awarię zamka w drzwiach kierowcy, lub awarię siłownika centralnego zamka w tych drzwiach.

Cytat:
2005-09-12 19:59:43, Adam4302 pisze:
To wygląda na awarię zamka w drzwiach kierowcy, lub awarię siłownika centralnego zamka w tych drzwiach.

no nie wiem właśnie.... jakis miesiąc albo dłuzej temu miałem to samo.. i samo się naprawiło

Cytat:
2005-09-12 20:13:38, Kolber7 pisze:
no nie wiem właśnie.... jakis miesiąc albo dłuzej temu miałem to samo.. i samo się naprawiło

Na 100 procent nawala siłownik w drzwiach kierowcy....

Cytat:
2005-09-12 20:48:32, Koziol pisze:
Na 100 procent nawala siłownik w drzwiach kierowcy....

trzeba kupić taki specjalny do espero, czy na allegro dostane coś co spasuje???

Cytat:
2005-09-12 21:15:25, Kolber7 pisze:
trzeba kupić taki specjalny do espero, czy na allegro dostane coś co spasuje???

Spasuje idealnie Terminator z allegro. Nawet otwory pasują idealnie... Tylko, że jak go podłączyłem, to mam te problemy które opisałem poniżej

jak podłączałem ( nie ja tylko fachmani) alarm to za 20 dychy wymienili mi siłownik (używka) nie oryginalny ale pasował (3 lata temu) i dalej działa. Miałem podobne problemy.

a mój centralny znowu działa

nie wiem już co jest z tym autem.. samo się naprawia

Mój po potraktowaniu kiedyś WD40 zdechł na miesiąc, a potem sam się reinkarnował.
Dzisiaj jeszcze raz pomotałem i... nic. Siłownik potrafi "się zamknąć", a reszta drzwi wydaje jakieś syknięcie, jakby chciała, a nie mogła. Otworzyć się nie potrafi.

piotr_ek pozamykaj wszystko recznie i pozniej otworz i zamknij kneflem ze sterowania - u mnie np jak sie zamknie przez przypadek centralke przy otwartych drzwiach to te otwarte drzwi sie nei zamykaja i centralka gubi sie w tym co ma juz otwarte a co zamkniete - trzeba doprowadzic to do porzadku recznie na przemian otwierajac zamykajac przyciskiem i recznie drzwi.

a ja cały czas wojuję z centralnym.
Nie otwierają mi się już wcale tylne prawe drzwi. Drzwi kierowcy czasami się otwierają a czasami nie. I coś mi się wydaje że jest to kwestia styków, przewodów, a nie centralki.