Czy ktoś ma doświadczenie z systemem bose?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chcę się pozbyć wzmacniacza systemu bose lecz będę miał problem z wiąchą kabli wej/wyj. czy ktoś ma może schemat podłączeń listwy do tego wzmacniacza,a może jest jakiś mostek łączący wej/wyj sygnału?

Ja sie swojego pozbylem. Wlacznie z kablami. Okablowanie beznadziejne. Dziwi mnie to bo sytem Bose jak na fabryczne instalacje samochodowe jest w czolowce. Ale kablami postraszyli niesamowicie. Jesli chcesz uzyskac zadowalajace efekty na lepszym systemie to pruj kable bez zastanowienia. Z tymi co sa nic nie zrobisz.

PS. Ladna Omesia... ale z Irmscherem to chyba niebardzo... to wzor Steinmetz'a. Oprocz dokladki przodu i lotki.

Cytat:
2003-08-20 15:24:50, Dramar pisze:
Ja sie swojego pozbylem. Wlacznie z kablami. Okablowanie beznadziejne. Dziwi mnie to bo sytem Bose jak na fabryczne instalacje samochodowe jest w czolowce. Ale kablami postraszyli niesamowicie. Jesli chcesz uzyskac zadowalajace efekty na lepszym systemie to pruj kable bez zastanowienia. Z tymi co sa nic nie zrobisz.

PS. Ladna Omesia... ale z Irmscherem to chyba niebardzo... to wzor Steinmetz'a. Oprocz dokladki przodu i lotki.

a jak ominąć drzwi tzn wtyk łączący drzwi z karoserią,mam tam połączenie poduszek drzwiowych

Mam kabel dopiety do wiazki i wpuszczony w drzwi dodatkowym otworem z uszczelnieniem opaska gumowa. Nie bylo koniecznosci rozpinania zlaczki.

Cytat:
2003-08-20 16:08:18, Dramar pisze:
Mam kabel dopiety do wiazki i wpuszczony w drzwi dodatkowym otworem z uszczelnieniem opaska gumowa. Nie bylo koniecznosci rozpinania zlaczki.

jest to rozwiązanie.zastanawiam się nad wzmacniaczem ,ale czy jest sens skoro omege ubrano w stosunkowo małe średnice głośników? radio mam kozackie i myślę że końcówka z radia powinna wystarczyć.Jakie masz głośniki w swojej?

20cm DynAudio w przednich drzwiach + gwizdki, z tylu 16cm MBQuarty ( ale wywalam calkowicie tyl ) i 36cm Kickera w bagazniku. Calosc napedzana przez dwa Audisony.

Przerabiam obecnie system. Przod dostanie dodatkowo srednice ScanSpeak'a. Wzmaki wymieniam na dwa JBL GTO 6000, a suba na aluminiowego Audiobahn'a.

Cytat:
2003-08-20 16:18:47, Dramar pisze:
20cm DynAudio w przednich drzwiach + gwizdki, z tylu 16cm MBQuarty ( ale wywalam calkowicie tyl ) i 36cm Kickera w bagazniku. Calosc napedzana przez dwa Audisony.

Przerabiam obecnie system. Przod dostanie dodatkowo srednice ScanSpeak'a. Wzmaki wymieniam na dwa JBL GTO 6000, a suba na aluminiowego Audiobahn'a.

drzwi tył też wywaliłeś,czy tylko półke? A ,jak się dostajesz do głośników na półce,bo nigdy nie udało mi się jej wyjąć(mam rolete)Czy do przodu 20 wchodzą na redukcji,czy fabrycznie?A jeśli chodzi o plastyki ,to już sam nie wiem....firma która mi je sprowadzała twierdzi ża irmsher inni że jeszcze coś innego-ale czy to ważne,grunt że cieszy to co jest.

Cytat:
drzwi tył też wywaliłeś,czy tylko półke?

Drzwi polecialy na poczatku. Polka nastepna w kolejce..

Cytat:
A ,jak się dostajesz do głośników na półce,bo nigdy nie udało mi się jej wyjąć(mam rolete)

Zdejmuje tapicerke z polki. Tez mam rolete. Mocowana jest na 3 sruby od strony bagaznika.

Cytat:
Czy do przodu 20 wchodzą na redukcji,czy fabrycznie

Wchodza po powaznej przerobce blacharskiej i dorobieniu calego kosza z MDF'u. Mocowanie glosnika do blachy czy innych takich przejsciowek typu tworzywo sztuczne to porazka. Dodatkowo przy takich mocnych glosnikach obowiazkowe jest wytlumienie drzwi oraz wyklejenie ich mata.

Cytat:
jeśli chodzi o plastyki ,to już sam nie wiem....firma która mi je sprowadzała twierdzi ża irmsher inni że jeszcze coś innego-ale czy to ważne,grunt że cieszy to co jest.

wlasnie

ok.dzięki za porade.

Spoko !! Jak bedziesz mial z czyms problem to wal smialo.

nie żebym odkopywał stare watki, ale nie będę zakładał nowego, a mam pare pytań co do Bose

1.Czy warto wypłacic 200zł za 4 głośniki z drzwi z omegi MV6, ponoc jest to system Bose. Dzis ogladałem je, ale cena troche mnie odstraszyła. Jak by mógł ktos podesłac fotki takich głosników, nie chciał bym kupic jakiegos badziewia. Te co widziałem sa zupełnie inne od tych z omeg GL. Ramke mają metalową, ale nic więcej nie powiem, bo były zamontowane. Czy głosniki z MV6 mają jakieś oznaczenia z tyłu?
Co sądzicie o tym nagłosnieniu, warto w to wchodzić?. Tzn. czy warto kupic całe nagłosnienie z Mv6 i załozyć do moje GLki?

Jak juz masz zamiar maczac pieniazki w system,ktorego wiekszosc sie pozbywa,to chwila namyslu.Moze lepiej odzalowac jeszcze troche grosza i kupic cos lepszego? Ale obowiazkowo zasilanego z zewnetrznych pozadnych wzmacniaczy,nie zadnych pierdziolkow rodem First.ALe pozadny wzmacniacz na przetwornicy impulsowej napiecia,bezpiecznik minimum 30A. Po tym mozna rozpoznac domiewana moc wzmacniacz.W przyblizeniu mnozymy pobor pradu przez napiecie, nastepnie procent sprawnosci przetwornicy i koncowki mocy.Z laborkow i obliczen srednio w najbardziej krytycznym srodku jest to 55do 60 % mocy pobieranej przez wzmacniacz z accu.A nie sugerowac sie kosmicznymi mocami doruwnujacymi dobrym zelazkom Philipsa 1500W

Cytat:
2005-10-27 21:17:00, czacha pisze:
nie żebym odkopywał stare watki, ale nie będę zakładał nowego, a mam pare pytań co do Bose 1.Czy warto wypłacic 200zł za 4 głośniki z drzwi z omegi MV6, ponoc jest to system Bose. Dzis ogladałem je, ale cena troche mnie odstraszyła. Jak by mógł ktos podesłac fotki takich głosników, nie chciał bym kupic jakiegos badziewia. Te co widziałem sa zupełnie inne od tych z omeg GL. Ramke mają metalową, ale nic więcej nie powiem, bo były zamontowane. Czy głosniki z MV6 mają jakieś oznaczenia z tyłu? Co sądzicie o tym nagłosnieniu, warto w to wchodzić?. Tzn. czy warto kupic całe nagłosnienie z Mv6 i załozyć do moje GLki?

Bose to nie są po prostu głośniki. To przede wszystkim procesor dzwięku, dedykowany do konkretnej budy. Inny dla sedana i karawana. Ponadto głośników jest dla sedana 8, dla karawana 7.
Btw jeszcze nie słyszałem o kimś, kto by się pozbywał z auta SPRAWNEGO Bose. Bo jak się zepsuje, to jest raczej kaplica.

pozdr, Robert

Cytat:
Btw jeszcze nie słyszałem o kimś, kto by się pozbywał z auta SPRAWNEGO Bose.

No to juz slyszysz

Cytat:
2005-10-28 11:25:23, DrA pisze:
No to juz slyszysz

Trafił do komórki razem z szyberdachem Prowa ?

pozdr, Robert

cały szkopuł w doświadczeniu i umiejetnosciach. Bose to ma. I na tanich komponentach zrobili system, ktory (jak na swoja cenę) gra bardzo ładnie. Gdyby tej jakosci elementy zakladac samemu bez odpowiedniego dostrojenia itp itd. to wyszla by kicha.

To wlasnie dla tego naglosnieniem zajmuja sie takie firmy jak bose. Jak najnizszym kosztem uzyskac jak najlepsze brzmienie. Nie sztuka to zrobic dysponujac sprzetem 3 x drozszym (chociaz pojecie tez trzeba miec)

troche zgłupiałem. Powiem tak. Nie jestem żadnym audiofilem, choć miło jest posłuchac muzy w aucie z dobrym nagłosnieniem. System Bose w omesi ponoc jest ok. Może niezadowala wytrawnego audiofila, ale ja niem nim nie jestem.
mimo to poszukam tego zestawu, może uda kupic się za rozsądne pieniądze.
Ostatnio miałem okazje posłuchac muzy w Mesiu S klasse z 78roku. Zestaw na dwóch jakis małych głosniczkach + tuba,wzmaciniacz, radio stara Alpina. Szczenka mi opadła. Tyle tylko że facet wie co i jak zrobić. wyciągnoł z tego chyba wszystko co się dało