MotoNews.pl

Wyrejstrowanie samochodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie-wie ktos z was jak to jest jak chce sie wyrejestrowac samochod.czy trzeba go zezlomowac?mam malucha chce sobie kupic drugiego a tego zostawic na czesci a nie chce zeby z ubezpieczalni przychodzili ze musze oc placic.z gory dzieki

wyrejestowac mozna w 3 przypadkach :

- kradziez auta
- sprzedaz za granice
- zlomowanie

innych mozliwosci nie ma przynajmniej nie bylo z 1,5 roku temu jak chcialem tak zrobic

Wyrejestrowanie od kilku lat = zezłomowanie!!! Ale można sie dogadać z jakimś złomem i oddać im tylko tabliczke znamionową, albo wymontować z autka wszystko i oddać samą bude bez niczego... Nie zawsze chcą przyjąć ale to wtedy sie na inny złom myka
POZDRAWIAM

a jak bym zrobil tak:sprzedal bym go np. babci poszedl bym go wyrejestrowac z siebie a ona by go niezarejestrowala?

Najlepiej znaleźć złom na którym zgodzą sie na oddanie samych numerów i tabliczki... za niewielką opłatą oczywiście

po prostu sprzedaj komus znajomemu na czesci i to wszystko dogadaj sie z kim wtedy on pójdzie do urzedu zgłosi ze kupil na cesci i auto przestaje istniec w urzedzie

konczy ci sie OC to miesiac przed uplywem waznosci skladasz rezygnacjie z ubezpiecznia, auto zamykasz do garazu, i po sprawie

ja tak zrobilem z motocyklem, a potem jak mi byl potrzebny to sie oc oplacilo i przeglad zrobilo i git,

no wlasnie jak bym zrobil tak kupuje auto nie oplacam go prez rok i pózniej go oplace to ta czesc skladki ktorej nie place musze uregulowac czy nie ?????????????????????????????????????????

bylem dzis w ubezpieczalni i tam mi powiedzieli ze od grodnia przepisy sie zmienily i teraz zeby nie placic oc trzeba albo sprzedac albo wyrejestrowac-nie wazne czy samochod jezdzi czy stoi czy jest caly czy pol-trzeba placic-jutro uderzam do wydzialu komunkiacji(nienawidze tego miejsca )

Cytat:
2004-06-08 15:56:55, kabul pisze:
bylem dzis w ubezpieczalni i tam mi powiedzieli ze od grodnia przepisy sie zmienily i teraz zeby nie placic oc trzeba albo sprzedac albo wyrejestrowac-nie wazne czy samochod jezdzi czy stoi czy jest caly czy pol-trzeba placic-jutro uderzam do wydzialu komunkiacji(nienawidze tego miejsca )

Dokładnie teraz juz nie ma takiej mozliwości zeby auto nie było nieopłacone.

potwierdzam , musisz auto sprzedac albo wyrejestrowac czyli skasowac.
wiem też coś jeszcze ciekawego dla osób chcących nabyć auto - bo kilka dni temu się dowiadywałem w zwiazku z moim drugim fiatem;
mianowiecie, jeśłi kupujesz auto od kogoś komu np. pół roku temu skończyło się OC i on dalej nie opłacał ani nie wypowiedział w firmie dalszego opłacania OC -- czyli po prostu zalega ze składkami OC to nie ma się czego bać, jeśłi kiedyś przyjdzie do zapłacenia kary za zaległe OC to przyjdzie do tego który go nie opłacił a nie do nowego właściciela- w końcu to nie jego wina że poprzedni własciciel nie opłacał OC
kiedy się o tym wie to jest to oczywiste, ale dopóki się o tym nie dowiedziałem to spać nie mogłem
czyli wy wszyscy którzy OC nie płaciliscie a auto sprzedaliscie.. strzeżcie się bo nie wiecie kiedy przyjdzie do was rachunek za OC..

wyciagam trupa bo nie chce zakładac nowego tematu

dzis byłem ogladac malucha za 300zł,zrobiłem jazde próbna jezdzi dobrze,tj nic nie stuka,z silnika nie ma zadnych wyciekow,buda tez zdrowa,jedyny mankament brak wnetrza tj 1fotela i kanapy,podsufitki

ale nie o tym chce go kupic do doskonalnia moich umiejetnosci jezdzenia,bede to robił na polnych drogach ktorych w okolicy nie brakuje i tu mam pytanie:
przeglad konczy sie w grudniu,OC 26 listopada a ja chce jezdzic niezarejestrowanym jak to zrobic zeby nic nie płacic.Czytałem poprzednie watki ale wszystkie sa stare wiec moze od tego czasu sie przepisy zmienily.Pomozcie

Masz dwa rozwiązania na dzień dzisiejszy Albo zezłomować sam dokumencik - jakoś się dogadać ze złomiarzami co mają takie uprawnienia, lub odsprzedać papierek dla jakiegoś pana co mu samochód niepotrzebny lecz sam papier